ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ προς ... «Αρχιπέλαγος»!!

Εκτύπωση

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ προς ... «Αρχιπέλαγος»!!

23/12/09

  • Απάντηση στο σημερινό «Δελτίο Τύπου» της «Αρχιπέλαγος» και που αφορά την εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και τον εκδότη -δημοσιογράφο κ.Βασίλη Κασιμάτη

To παρακάτω κείμενο εστάλη στον κ. Κουτελίδα, που εμφανίζεται υπεύθυνος επικοινωνίας της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος».

Εμείς το απευθύνουμε σε όλα τα μέλη της «Αρχιπέλαγος» θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν «υπεύθυνοι επικοινωνίας» ή «ανεύθυνοι» αλλά μόνο συνυπεύθυνοι & συνάδελφοι!

Αφορά δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» σχετικά με την προσωπική αλληλογραφία των κ.κ.  Κουτελίδα («Αρχιπέλαγος») & Κασιμάτη (Ρ.Α.) σχετικά με την θέση που έλαβε ο πρώτος σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας και που δήλωνε ότι δεν συμφωνούσε με τις θέσεις της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ στο θέμα των ανυπόστατων κατηγοριών εις βάρος μεγάλης Ρεθυμνιώτικης Χοιροτροφικής μονάδας.

Σε κάθε περίπτωση αφού η αλληλογραφία δυο κυρίων - επαγγελματιών - αποκτά την μορφή Δελτίου Τύπου, δεν μπορούμε παρά να δημοσιεύσουμε και εμείς τότε, την απάντηση που δώσαμε στον κ. Κουτελίδα την ίδια ακριβώς ημέρα (18/12) που μας έστειλε την «άκομψη» αλλά και εκ του προχείρου τοποθετημένη, επιστολή του .

H στάση αυτή, της δημοσιοποίησης μιας προσωπικής αλληλογραφίας δεν τιμά τον ίδιο και την οργάνωση που αναγράφει ότι εκπροσωπεί.
Βέβαια εκ του ιστορικού προκύπτει ότι αυτό αποτελεί συνήθη διαδικασία για τον ίδιο, που όμως πιστώνεται με την κρίση του κοινού.

Η δουλειά των εφημερίδων δεν είναι ο διάλογος αλλά η ενημέρωση.
Διάλογος μέσα από τα Μ.Μ.Ε.  του «Δ.Ο.Κ.» (Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κασιμάτη) γίνεται μόνο μέσω των ραδιοφωνικών μας εκπομπών.
Εμείς καλέσαμε το κ. Κουτελίδα να εμφανιστεί στις 19/12 στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» του σταθμού μας, Μελωδία 102,7 FM αλλά εκείνος προφανώς φοβούμενος τον απ΄ ευθείας διάλογο μαζί μας, δεν εμφανίστηκε κωφεύοντας ακόμα και στις προσκλήσεις που κάναμε την ίδια μέρα στους εμπλεκόμενους από την εκπομπή, την ώρα που εκφωνούσαμε το φλέγον θέμα!
Το ίδιο επαναλήφθηκε και χθες στην ίδια εκπομπή, που ενώ γνώριζε ότι θα ασχολούμασταν εκ νέου (και για τελευταία φορά) με το ίδιο θέμα, κατόπιν των δημοσιεύσεων του νέου ... "δελτίου τύπου" του και πάλι για ακόμα μια φορά, δεν εμφανίστηκε σε δημόσιο διάλογο, παρότι γνώριζε ακόμα και το ακριβές της ώρας!

Κλείνοντας και έπειτα από όλ αυτά, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σε όποιον δεν αρέσουν τα δημοσιεύματα  μιας έγκριτης εφημερίδας όπως η δική μας, μπορεί να κινηθεί σύμφωνα με το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα που του παρέχει αυτή η χώρα.
Να μην αγοράζει λοιπόν,  ή να μην συνεχίζει να διαβάζει ρεπορτάζ που προκύπτουν από αυτό το μέσο που έχει επιλέξει ότι δεν του κάνει.
Για αυτό το λόγο λοιπόν συστήνουμε στον κ. Κουτελίδα, εκεί που βρίσκεται, αν το επιθυμεί, να ΜΗΝ είναι αναγνώστης της ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και του AgoraPress.gr, που όμως από ότι διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού, ανήκει στους ενημερωμένους αναγνώστες μας!!

Ακολούθως το κείμενο της από 18/12 απάντησης της Ρ.Α. προς τον κ. Κουτελίδα.

            __________________________________________________

Προς κ. Κουτελίδα.
(18/12/09)
Αγαπητέ αναγνώστη,
Ο ρόλος μου ως δημοσιογράφος ή ακόμα και ως εκδότης & καναλάρχης, δεν είναι να απαντώ στις όποιες κριτικές αναφορές του αναγνωστικού μας κοινού.

Επομένως θα ήταν πέρα για πέρα εκτός της πολιτικής αλλά και της φιλοσοφίας μας, να δημοσιεύουμε τα κείμενα και τις κρίσεις των αναγνωστών μας. Είναι κατανοητό ότι εάν ξεκινούσαμε σήμερα, θα έπρεπε ολημερής να ασχολούμαστε με αυτά αφού ως γνωστό ένας δημοσιογράφος ή ένα μέσο δεν δύναται ακόμα και δια της απλής λογικής, να είναι αρεστός στο 100% του αναγνωστικού κοινού (ή ακροαματικού, ή τηλεθεατικού).

Αν αυτό συνέβαινε τότε δεν θα υπήρχαν πολλά ΜΜΕ, αλλά μόνο ένα! 
Θα σταθώ όμως σε μερικά σημεία της επιστολής σας στη προσπάθεια να διευκρινίσω ορισμένα θέματα, που ίσως δεν ήταν αρκούντος κατανοητά σε εσάς προσωπικά.

Με αποκαλέσατε με άκομψο τρόπο ψεύτη και δημαγωγό.
Είπατε συγκεκριμένα: (...Ο ισχυρισμός σας ότι πράξατε αναλόγως και ήρθατε σε επικοινωνία με το Αρχιπέλαγος, ΙΘΑΠΕΑ  για την υπόθεση Λατζιμά είναι ψευδής και αποτελεί το λιγότερο παραπλάνηση του επισκεπτών του agorapress.gr ).
Θα σας θυμίσω λοιπόν, ότι σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος, δεν αναφέρθηκα εγώ προσωπικά σε επικοινωνία που είχα μαζί σας. Σε κανένα σημείο του άρθρου δεν ανέφερα ότι επικοινώνησα μαζί σας.
Αν ήσασταν περισσότερο παρατηρητικός, θα προσέχατε ότι αναφέρθηκα στους ανθρώπους που αρχικά επικοινώνησαν, εκείνοι μαζί μας  για να μας δώσουν στα πρώτα στοιχεία εις βάρος της συγκεκριμένης αλλαντοβιομηχανίας.

Αυτοί που μας παρέδωσαν τα στοιχεία και εκείνοι που μας ευαισθητοποίησαν σχετικά με το όμορφο βιντεάκι που κυκλοφορήσατε στο διαδίκτυο, εις αντίθεση βέβαια με τα λεγόμενά σας στη επιστολή σας, στην παράγραφο 2 που αναφέρει: (?Επικοινωνία, την οποία η βιομηχανία ζήτησε να παραμείνει εμπιστευτική και να μην διαρρεύσει, γεγονός το οποίο σεβάστηκε - καθώς φαίνεται - μόνο η πλευρά μας). Το θεωρώ και ας μου επιτρέψετε τη έκφραση... λίγο αστείο αυτό, να λέτε ότι δεν βγάζετε στοιχεία προς τα έξω, όταν εσείς έχετε διασύρει σε όλο το διαδίκτυο την αλλαντοβιομηχανία και το Ρέθυμνο, συνεπακόλουθα. 

Εμείς κύριε παραλάβαμε τα στοιχεία από την πλευρά των καταγγέλοντων και δώσαμε πολύ χρόνο και προσοχή σε αυτά.
Καλώς ή κακώς τα στοιχεία που μας παρέδωσε η πλευρά της αλλαντοβιομηχανίας σε συσχετισμό με τα στοιχεία και τα αποτελέσματα ερευνών, χημικών αναλύσεων, κλπ που λάβαμε από το Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και την Νομαρχία Ρεθύμνου ήταν αδιαμφισβήτητα.

Η έρευνά σας δεν έπεισε. Τι να κάνουμε;
Στο βίντεο δεν αποτυπώνεται καθ΄ οιοδήποτε τρόπο κάτι το μεμπτό, εις βάρος της αλλαντοβιομηχανίας. Δεν φταίμε εμείς σε αυτό!
Ζυγίσαμε, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή, λόγο & αντίλογο, κρίναμε και ακολούθως αποτυπώσαμε.
Αυτός είναι ο ρόλος μας αγαπητέ. Αυτό είναι και ο τρόπος που λειτουργούμε χρόνια τώρα και είμαστε το αγαπημένο μέσο ενημέρωσης της ευρύτερης μάζας αναγνωστών στη Κρήτη.
Δεν σας είδα όπως σε κανένα σημείο να απαντάτε στα επί της ουσίας του δημοσιεύματος, στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν και στα γιατί. Εκεί σιωπάτε κύριε!

Το μόνο που διαρκώς κάνετε είναι να αυτό-βαυκαλίζεστε και ούτε λίγο ούτε πολύ να θεοποιείτε την «μη κυβερνητική οργάνωσή» σας στοχεύοντας και βάλλοντας εναντίον οποιουδήποτε επίσημου φορέα.
Αυτή είναι η δική σας πρακτική κύριε. Αφορά ίσως τα δικά σας συμφέροντα. Λυπούμεθα που δεν τα συμμεριζόμαστε αλλά έτσι δυστυχώς είναι τα πράγματα.
Δεν μπορούμε εμείς οι δημοσιογράφοι να αγνοούμε τους θεσμικούς φορείς και τη πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της. Βάσει αυτών πορευόμαστε και αν υπάρχει κάποιο γκαπ (κενό) στο τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων σαν και την δική σας, δεν είμαστε αυτοί που θα λύσουμε τα δικά σας προβλήματα.

Αυτό όμως που με κάνει πραγματικά να αναρωτιέμαι, είναι το μένος με το οποίο βιαστήκατε να επιτεθείτε μέσω της επιστολής σας σε εμένα προσωπικά, δίχως καν να με γνωρίζετε παρά το  γεγονός ότι ενώ στο δημοσίευμα δεν  έχω αναφέρει το παραμικρό εις βάρος της «Αρχιπέλαγος». Τοσούτον μάλλον που πήρα και την θέση σας δημόσια, λέγοντας: «Επειδή δεν τολμούμε να σκεφτούμε κάτι το διαφορετικό, θεωρούμε λοιπόν ότι ως ένα σημείο η ΜΟΚ "Αρχιπέλαγος" έχει παραπλανηθεί από την πηγή των πληροφοριών τους. »

Με το ίδιο σχεδόν μένος αντιμετώπισαν όμως και οι άλλοι συμπαραστάτες σας το δημοσίευμα, όπως παράδειγμα και ο καθηγητής του ΕΜΠ ο οποίος έβαλε τρίτους να με απειλήσουν με μηνύσεις σε μια προσπάθεια να «ξηλώσω» άμεσα το δημοσίευμα από την ηλεκτρονική μου εφημερίδα, πράγμα που με βάζει σε πολύ σκοτεινές σκέψεις.

Μήνυση; Αστειότητα όταν ο ίδιος αυτή τη στιγμή είναι υπόλογος μιας ποινικά κολάσιμου πράξεως, η οποία τυχόν να τον εκπέσει και από την έδρα και το αξίωμα που κατέχει από το ΕΜΠ. Μα τον προκαλώ να κινηθεί νομικά εναντίον μου. Ίσως και τον παρακαλώ κιόλας!!!
Όλα αυτά όμως σίγουρα οδηγούν κάπου. Οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα.
Κανείς από εσάς δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει στα τεκμαρτά στοιχεία του δημοσιεύματος και κανείς δεν ασχολήθηκε στα επί της ουσίας.
Τα προσπεράσατε και εσείς και οι άλλοι.

Ξέρετε κύριε, σήμερα το βράδυ θα κοιμηθώ ήσυχος, με τη βεβαιότητα ότι έκανα τελικώς πολύ σωστά τη δουλειά μου, αφού ο μόνος σε εισαγωγικά «αντίλογος» από όλους εσάς, αφορούσε ύβρεις, συκοφαντίες επί προσωπικού και απειλές, στοιχεία που συνθέτουν αλλά και στοιχειοθετούν την κατηγορία ότι τελικά ουδείς από εσάς δεν κινείται από αγνά κίνητρα, αλλά άλλα υποκρύπτονται?!

Γιατί λοιπόν ο εν λόγω καθηγητής του ΕΜΠ, όταν σπίλωνε το όνομα της ίδιας του της πατρίδας (Ρέθυμνο), με επιστολές στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι εδώ στο τουριστικό Ρέθυμνο είμαστε βρωμιάρηδες και μολυσμένοι και όλοι οι τοπικοί φορείς «τα παίρνουν», δεν ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης τεράστιων οικοπεδικών εκτάσεων παρακείμενα της αλλαντοβιομηχανίας.
Μα τους τίτλους ιδιοκτησίας του, έχω στα χέρια μου!

Ερωτήσεις:

  • Γιατί εμφανίστηκε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του ΕΜΠ, όντας εμπλεκόμενος και ίσως διαπλεκόμενος, αλλά σίγουρα και υποκινούμενος από «στεγνά» ιδιοτελεί του συμφέροντα που προκύπτουν δια γυμνού οφθαλμού;
  • Γιατί δεν ξεκαθάρισε τη θέση του στο π.χ. Θεσσαλονικιό ή Λαρισαίο αναγνώστη, που δεν έχει τη τύχη να γνωρίζει από Ρέθυμνο και λεπτομέρειες;
  • Ο πρύτανης του ΕΜΠ γνωρίζει άραγε τη δράση του καθηγητή και ότι εμφανίζεται ως ο «σωτήρας» τούτου του τόπου, επικαλούμενος δήθεν οικολογικές ανησυχίες, όταν ο ίδιος έχει προσωπικό συμφέρον με ιδιόκτητη τεράστια έκταση παρακείμενα της αλλαντοβιομηχανίας;

Μα ας μην ήμαστε παιδιά κύριε και τουλάχιστον σε εμένα διδαχές, για το ποιος έχει δίκιο και το πως να διενεργώ το λειτούργημα του δημοσιογράφου, στο κοινό που ακριβοδίκαια έχω κερδίσει, δεν μου είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητες ή έστω συνιστώσες.
Το δυστύχημα είναι ότι είχα κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης στην οργάνωσή σας που πλέον τώρα ίσως και να έχασα!

Μη μου ζητάτε λοιπόν να δημοσιεύσω κείμενα που θα εκθέτουν εσάς και τους «συνεργάτες» σας ανεπανόρθωτα.
Όπως λοιπόν είπα και στο άρθρο μου, το Ρέθυμνο δεν την χαρίζει πλέον σε κανένα.
Θα σας πληροφορήσω ότι η τοπική κοινωνία έχει ήδη καταδικάσει τους δήθεν «οικολόγους» που φορώντας τον οικολογικό μανδύα, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.
Η εποχή που έκαναν δυο τρεις πολιτικοί κουμάντο και ο κάθε καθηγητής, αγρότης, επιτηδευματίας, έκαναν τη δουλειά τους με τις πλάτες άλλων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Εδώ στο Ρέθυμνο κύριε, ήμαστε μια οικογενειακή επαρχία με αξίες και ήθη.
Θα σας κάνω όμως τη χάρη να αναφερθώ αύριο (19/12) στην ζωντανή εκπομπή μου, στο αλησβερίσι των σημερινών μας επιστολών καθώς και στον απόηχο του δημοσιεύματος μετά τις απειλές που δεχθήκαμε και σας προκαλώ αλλά και προκαλώ, να πάρετε τηλεφωνικά, δημόσια θέση.

Εκπομπή: «Πρωινό Δελτίο» (8-10 πμ) στον Μελωδία 102,7  στα FM, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά και από το ίντερνετ μέσω είτε του AgoraPress.gr, είτε του e-radio, είτε πολλών άλλων radio-browsers.

Απάντηση στη επιστολή μου δεν περιμένω αλλά και να στείλετε δεν θα ασχοληθώ άλλο, αφού στην πρώτη σας επιτολή «κάψατε» το χαρτί σας με το να μην αναφερθείτε πουθενά στα επί της ουσίας, ακριβώς όπως και οι «άλλοι»!!

Υ.Γ. Αναφέρατε ότι: «Το πόσο ακέραιο και δεοντολογικό είναι για την ιδιότητα ενός δημοσιογράφου να αυτοδιορίζεται εκπρόσωπος τύπου μίας βιομηχανίας,?»
Μα από πότε  ο έγκριτος δημοσιογράφος που γράφει αλήθειες μάχεται για το τόπο του τον οποίο και στηρίζει, ξαφνικά αποκτά για κάποιους την υπόσταση του εκπροσώπου/υπαλλήλου κάποιας αλλαντοβιομηχανίας;
Αγαπητέ αναγνώστη (κ. Κουτελίδα), ανήκω σε αυτούς που είναι οικονομικά, εντελώς ανεξάρτητοι και αυτοδημιούργητοι και η κερδοφορία που προκύπτει από την εργασία μου αλλά και από τα ιδιόκτητα ΜΜΕ μου είναι αρκετά υψηλή και έτσι ευτυχώς δεν έχω οικονομική ανάγκη για «σχέση εξηρτημένης εργασίας», από καμία βιομηχανία ή άλλο επιχειρηματικό συμφέρον.
Εσείς; 

Βασίλης Κασιμάτης
Εκδότης Διευθυντής Δημοσιογράφος

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία