Χρήστος Λαμπράκης. Έφυγε ένας ... δικός μας!

Εκτύπωση
Έφυγε ένας ... δικός μας!
  • Απεβίωσε ο Ρεθυμνιώτικης καταγωγής Χρήστος Λαμπράκης.
21/12/09

Ύστερα από παρανομή του στο Ωνάσειο και  έπειτα από τον αγώνα που έδωσαν οι γιατροί, έχασε τελικώς τη μάχη με τη ζωή, ο μεγάλος αυτός άνδρας.

Ο ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) με άφατη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Πρωτεργάτης ο ίδιος σε πολλά καθόσον τρισδιάστατο το έργο που κληροδοτεί στη κοινωνία. Εμπνευστής μιας πρώτυπης μορφής ενημέρωσης.
Δυστυχώς, όλα αυτά είχαν ένα βαρύ τίμημα. Η καρδιά του 75χρονου Χρήστου Λαμπράκη δεν άντεξε και ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία υπέκυψε σήμερα στο Ωνάσειο, όπου νοσηλευόταν ο εκδότης, μετά την εγχείριση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί.

Σύσσωμος ο εκδοτικός κόσμος & η δημοσιογραφική κοινωνία της χώρας θρηνεί την απώλεια ενός συναδέλφου με τεράστιο όγκο & έργο και που υπηρέτησε το κλάδο σε ύψιστο βαθμό. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η εφημερίδα "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ" καθώς και τα λοιπά μέσα του Ομίλου, εκφράζουν τα συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπώντος.

Για την ιστορία...

Ο εκλιπών υπήρξε συνεχιστής αλλά και ανανεωτής της πρωτοποριακής δημιουργίας του πατέρα του Δημήτρη στον χώρο της έντυπης, αντικειμενικής εκδοτικής ενημέρωσης, που άρχισε το 1922 και συνεχίζεται αδιάλειπτα ως τις ημέρες μας, πάντοτε υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την αλήθεια και την πρόοδο στην Ελλάδα.

Γεννημένος το 1934 ο Χρήστος Λαμπράκης σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία, υπηρέτησε στο Ναυτικό και αφού εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα» ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του.
Στα πενήντα και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Χρήστος Λαμπράκης πλούτισε το Συγκρότημα, όπως είχε καθιερωθεί να ονομάζεται ο εκδοτικός οργανισμός, με μια εικοσάδα εβδομαδιαίων και μηνιαίων εντύπων τα οποία στον χώρο τους στάθηκαν και στέκονται οδηγοί.

Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του.

Οι γνώσεις του, η ενέργεια και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο.
 
Εμπνευστής, ακάματος εργάτης, με ιδέες πρωτοποριακές, ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.
Ενα άλλο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα». Ηταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης και πληροφόρησης, το in.gr.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία