Σε απεργιακό κλοιό χθες και το Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Σε απεργιακό κλοιό χθες και το Ρέθυμνο

  • Συμμετείχαν εργαζόμενοι πολλών επαγγελματικών κλάδων

18/12/09
της Μαρίας Καλογεράκη


Με απεργιακές κινητοποιήσεις και στο νομό Ρεθύμνου, απάντησαν χθες οι εργαζόμενοι, απέναντι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό αλλά και για τις λιγοστές δαπάνες που προβλέπονται στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.

«...παρά την κυβερνητική αλλαγή και τις εξαγγελίες για «επαναθεμελίωση του ΕΣΥ»  και παρά τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης , δεν βλέπουμε να δρομολογούνται οι απαραίτητες λύσεις ούτε αποτυπώνεται η ανάλογη πολιτική βούληση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ του νομού, Ανδρέας Ξανθός.

Στον χορό κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, με βασικό τους αίτημα να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και να υπάρχει δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

«Για την παιδεία, το ποσό του επιπλέον 1 δις που ανακοινώθηκε  ουσιαστικά αφορά, είτε δαπάνες που μεταφέρονται από τις μη πραγματοποιηθείσες του έτους 2009, είτε δαπάνες από τις νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η όποια μικρή αύξηση κονδυλίων προβλέπεται στον προϋπολογισμό (περίπου 0,35%  του ΑΕΠ) διατηρεί τις δαπάνες για την παιδεία στα ίδια επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται πολύ μακριά όχι μόνο από το αίτημα  του εκπαιδευτικού κινήματος  για ΑΜΕΣΗ αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ αλλά  και από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Σάσα Χασάπη.

Πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι επιπλέον να γίνει αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αλλά και να αλλάξει το νέο σύστημα προσλήψεων, που θα φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην χώρα.

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι μια πρώτη απάντηση και σε δύο άλλα μέτωπα που άνοιξε με ευθύνη της η κυβέρνηση:

  • α)το μέτωπο των αλλαγών που προωθούνται στο ασφαλιστικό μας σύστημα : την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως τα 65 έτη, την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών ?γυναικών προς τα πάνω, τη μείωση των συντάξεων, τη δημιουργία ασφαλιστικού συστήματος 3 πυλώνων.
  • β)το ζήτημα της αλλαγής των διορισμών στην εκπαίδευση, που αποσυνδέει την προϋπηρεσία από το διορισμό,  αφορά συναδέλφους αναπληρωτές και ωρομίσθιους, που δουλεύουν χρόνια στα σχολεία», τόνισε η κ. Χασάπη.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου στα προγράμματα stage προχώρησαν σήμερα σε 48ωρη αποχή από την εργασία τους ενώ αύριο το πρωί θα δώσουν το παρόν την παγκρήτια συγκέντρωση των stagers στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων με stage, ζητούν για ακόμα μια φορά από την κυβέρνηση να σκύψει και να δώσει λύση στο πρόβλημά τους και όχι να τους αφήνει άνεργους, μετά από τόσα χρόνια εργασίας.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία