Γενικές Συμβουλές Πρόληψης Ατυχημάτων για τα Χριστούγεννα.

Εκτύπωση
Γενικές Συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων

18/12/09

Κάποιες διακοσμήσεις όπως στολίδια, γιρλάντες και στεφάνια ίσως να φαίνονται κάπως ακίνδυνα για τα παιδιά μας αλλά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτά.

Τα μικρά παιδιά και ειδικά τα παιδιά που μόλις αρχίζουν να περπατούν συνηθίζουν να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους, ποτέ όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα που μπορεί με ασφάλεια να μασήσει και ποια όχι. Μπορούν πολύ εύκολα να δαγκώσουν αντικείμενα μικρά σε μέγεθος. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι κάθε αντικείμενο μικρό σε μέγεθος βρίσκεται μακριά από τα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια.

Πολύ επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η ύπαρξη των συρμάτων από τα οποία κρέμονται τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στο δέντρο σας. Συνήθως έχουν μορφή αγκίστρου και παρότι δεν έχουν αιχμηρή άκρη μπορεί εύκολα να καρφωθούν σε διάφορα μέρη.

Επίσης επικίνδυνα μπορεί να αποδειχτούν τα ίδια τα στολίδια, τα γυάλινα στολίδια μπορούν να σπάσουν πολύ εύκολα και τα κομμάτια τους μπορεί να τραυματίσουν οποιονδήποτε.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος μπορεί να είναι το πράσινο που χρησιμοποιείτε, όπως το γκυ. Τα κλαδιά του πεύκου συνήθως δεν είναι δηλητηριώδη αλλά οι βελόνες του μπορεί να τραυματίσουν το στόμα.

Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα με τα οποία θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Θα πρέπει λοιπόν να είστε σε θέση να γνωρίζετε τις δυνατότητες του παιδιού σας και να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας κάθε φορά απασχολείτε με κάτι το οποίο δεν θα αποβεί μοιραίο για την υγεία του.

O Άγιος Βασίλης διαλέγει ασφαλή παιχνίδια

Το να βλέπει κάποιος την εποχή των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού
είναι αρκετά συναρπαστικό. Η ευτυχία και η ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος όταν παρακολουθεί ένα παιδί να ανοίγει το «τέλειο δώρο» κάνουν το άγχος και την οικονομική αναστάτωση των Χριστουγέννων να μοιάζουν πολύ μακρινά.

Κάποιες φορές τα δώρα που δίνονται στα παιδιά δεν είναι κατάλληλα και μπορεί προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους, ακούσιους τραυματισμούς και καμιά φορά ακόμα και θάνατο. Η Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτών της Αμερικής έχει αναφέρει πάνω από 16 θανάτους παιδιών λόγω παιχνιδιών και πάνω από 14,000 παιδιά χρειάστηκαν θεραπεία σε νοσοκομείο για ατυχήματα λόγω παιχνιδιών, το τελευταίο χρόνο.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να φανούν αρκετά χρήσιμες στους καταναλωτές οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν τη σωστότερη και πιο ασφαλή επιλογή ενός δώρου για τα Χριστούγεννα.

 • Διαλέξτε παιχνίδια τα οποία ταιριάζουν στην ηλικία, στις δυνατότητες και στα ενδιαφέροντα του παιδιού. Κάποια προηγμένα παιχνίδια μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για ορισμένες ηλικίες.
 • Για βρέφη και γενικώς για παιδιά που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο να μασουλάνε διάφορα, αποφύγετε την αγορά δώρων τα οποία αποτελούνται από μικρά κομμάτια και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο.
 • Για παιδιά μικρότερα από 8 ετών, αποφύγετε παιχνίδια τα οποία αποτελούνται από αιχμηρές άκρες και γωνίες.
 • Προσπαθήστε επίσης να μην αγοράσετε παιχνίδια που αποτελούνται από θερμαντικά στοιχεία σε παιδιά κάτω από 8 ετών.
 • Διαβάζετε τις ετικέτες οι οποίες συνήθως δίνουν συμβουλές.
 • Ελέγξτε πόσο σταθερή είναι η δομή του παιχνιδιού, όπως τα μάτια, η μύτη μιας κούκλας και άλλα μικρά μέρη.
 • Ελέγξτε τις οδηγίες καθαριότητας. Πρέπει να είναι ασφαλή τόσο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας.
 • Πετάξετε το πλαστικό περιτύλιγμα του παιχνιδιού αμέσως. Μπορεί κάποιες φορές να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Συμβουλές πρόληψης ατυχημάτων

Τα ποδήλατα, τα skateboards, τα έλκηθρα και τα σκούτερ είναι από τα πιο συνηθισμένα δώρα που δίνονται στα παιδιά τα Χριστούγεννα. Όμως χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό ή τις ικανότητες του χειριστή τα παραπάνω μπορεί να προξενήσουν ατύχημα ή ακόμα και θάνατο.

Το Ιατρικό κέντρο πρόληψης ατυχημάτων στην Loyola, δίνει τις παρακάτω συμβουλές για τέτοιες περιπτώσεις:

 • Στο δώρο σας, εάν είναι ποδήλατο ή τρίκυκλο, συμπεριλάβετε και ένα κράνος. Βεβαιωθείτε ότι αυτό το κράνος τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που ορίζουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο προτύπων (ANSI), ο αμερικανικός οργανισμός πιστοποίησης για τα κράνη και η Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτών (CPSC).
 • Αγοράστε ειδικά ρούχα, ειδικά αυτοκόλλητα ή κάτοπτρα ποδηλάτου για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας που θα κυκλοφορεί και τη νύχτα.
 • Χαρίστε επίσης ένα κλάξον, ένα κουδούνι ή μια λυχνία φωτός ποδηλάτου.
 • Όταν κάνετε ένα δώρο όπως skateboards ή σκούτερ θα πρέπει να βεβαιωθείτε από πριν ότι το παιδί έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό κράνους, επιγονατίδες, προστατευτικά αγκώνων και καρπών. Πείσετε αρκετό κόσμο να συζητήσει μαζί με το παιδί σας την αναγκαιότητα όλου αυτού του εξοπλισμού.
 • Επίσης καλό θα ήταν το παιδί σας να έπαιρνε μερικά μαθήματα από ειδικούς σχετικά με το skating.
 • Όταν αγοράζετε κάποιο έλκηθρο για τα Χριστούγεννα βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό και δεν αποτελείτε από αιχμηρές γωνίες ή άκρες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για ένα τέτοιο δώρο. Η αγορά ενός τέτοιου δώρου για ένα πολύ νεαρό άτομο αυξάνει δραματικά την πιθανότητα ατυχήματος.
   
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!!


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία