«Δεκανίκι» του Δημοσίου οι τράπεζες

Εκτύπωση

«Δεκανίκι» του Δημοσίου οι τράπεζες


17/12/09

Στήριξη στο Δημόσιο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή παρέχουν οι τράπεζες, καλύπτοντας ήδη την πρώτη έκδοση ομολόγων του 2010, δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 2009, ενώ σήμερα αναμένεται να αντλήσουν σημαντική ρευστότητα από τη δημοπρασία της ΕΚΤ, που θα είναι και η τελευταία για την παροχή χρηματοδότησης για ένα χρόνο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας με την έναρξη του δανειακού προγράμματος του 2010, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε από χθες σε ιδιωτική τοποθέτηση 5ετών ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου και η έκδοση απορροφήθηκε μόνο από ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες πρόσφεραν στήριξη με το... αζημίωτο, για να αντλήσει το Δημόσιο στις 4 Ιανουαρίου 2010 το ποσό των 2,02 δις. ευρώ, καθώς το spread διαμορφώθηκε στις 250 μονάδες βάσης και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για τίτλους 5ετούς διάρκειας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να προσφέρουν «δεκανίκι» στο Δημόσιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όχι μόνο γιατί εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τίτλους υψηλής απόδοσης, αλλά και για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην αγορά των κρατικών τίτλων, που απειλούν να προκαλέσουν σοβαρές επιβαρύνσεις στους ισολογισμούς τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Citigroup, η Εθνική Τράπεζα χάνει 4,27 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή αντιστάθμιση κινδύνων) από κάθε αύξηση του spread κατά μία μονάδα βάσης. Και εκτιμάται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ότι η αναταραχή του τελευταίου τριμήνου στην αγορά ομολόγων θα επιβαρύνει την κεφαλαιακή βάση της Εθνικής με απώλειες της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Χθες, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίσθηκαν, με αποτέλεσμα το spread να φθάσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στην ΗΔΑΤ τις 257 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 26 μονάδες βάσης σε σχέση με την Δευτέρα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα «βάση» του spread έχει ανεβεί πλέον στις 250 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείεται εκτίναξη και πάνω από τις 300 στις αρχές του έτους, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στις αρχές του 2009.

Στο μεταξύ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβαση της δημοπρασίας της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας με διάρκεια ενός έτους, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα. Οι ελληνικές τράπεζες, παρότι οι συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για «αυτοσυγκράτηση» στην άντληση ρευστότητας είχαν δημιουργήσει αίσθηση στην αγορά και είχαν ανοίξει το νέο κύκλο πιέσεων στα ομόλογα, αναμένεται ότι θα αντλήσουν τελικά σημαντικό ποσό από τη δημοπρασία.

Αν τελικά η ζήτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες φθάσει τα 100-150 δις. ευρώ, όπως περιμένουν οι αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται ότι θα αντλήσουν περίπου 3 δις. ευρώ, δημιουργώντας ένα σημαντικό «κομπόδεμα» ενόψει του δύσκολου 2010. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται ότι θα ανακυκλωθούν στις εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, προσφέροντας ένα σημαντικό στήριγμα σε μια δύσκολη χρονιά.

Πάντως, αναλυτές τονίζουν ότι στη δημοπρασία της ΕΚΤ οι τράπεζες καλούνται να κρατήσουν μια λεπτή ισορροπία: αν αντλήσουν τελικά ποσό που θα ξεπερνάει το «μερίδιό» τους στις χρηματοδοτήσεις από την ΕΚΤ (γύρω στο 3%), αυτό θα ερμηνευθεί σαν ένδειξη προβλημάτων ρευστότητας και θα προκληθούν νέες πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών...


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία