Ο Νέος Περιφερειάρχης στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Ο Νέος Περιφε-ρειάρχης στο Ρέθυμνο

  • ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ & ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΝΕΟΣ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

16/12/09

 Δείτε το θέμα 
        τηλεοπτικά


Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, πραγματοποίησε σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος. Λίγο αργότερα επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου τον Δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Ο Νομάρχης κ. Παπαδάκης καλωσόρισε τον κ. Καρούντζο στο Ρέθυμνο μετά από 6 χρόνια και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία την επάνοδό στην Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, ο κ. Καρούντζος λόγω της πρότερης και επιτυχημένης θητείας του στην Περιφέρεια Κρήτης έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να προσφέρει έργο και να συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου επεσήμανε ότι προσβλέπει στην εξαιρετική, όπως υπήρξε και στο παρελθόν, συνεργασία με το νέο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το ΕΣΠΑ, το οποίο και έχει καθυστερήσει. Σημείωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι λόγω της πολιτικής των τελευταίων ετών η Κρήτη υστερεί σε υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και το Ρέθυμνο σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Μάλιστα ο κ. Παπαδάκης παρέδωσε στον κ. Καρούντζο ενημερωτικό σημείωμα με τα καίρια ζητήματα του Νομού και την ετοιμότητα ενόψει ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έκανε και κάνει ό,τι είναι χρήσιμο για να έχει ετοιμότητα και τεκμηρίωση σε ό,τι προτείνει και είναι αποφασισμένη να δράσει από κοινού με την Περιφέρεια και να αγωνιστεί για τη διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων του τόπου μας. 

Το σημείωμα αναφέρει τα εξής:

Οδικό δίκτυο.

Η βελτίωση και ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στα όρια του Νομού αλλά και της Κρήτης. Ο Άξονας αυτός, με προδιαγραφές του 1970, δεν αντέχει πλέον το κυκλοφοριακό φόρτο, ούτε ανταποκρίνεται στις συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας, με πολλά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ του Βόρειου και του Νοτίου τμήματος του Νομού και της Κρήτης γενικότερα επιβάλλεται να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των νοτίων παραλίων αλλά της ενδοχώρας και στη σύνδεσή τους με τις αναπτυγμένες περιοχές των Βόρειων τμημάτων του Νομού.

Η κατάσταση του επαρχιακού οδικό δικτύου του Νομού μήκους 600 χιλιομέτρων απαιτεί άμεσα παρεμβάσεις βελτίωσης δεδομένου ότι πολλά τμήματα του έχουν κατασκευαστεί το 1950 και έχουν υποστεί ζημιές όχι μόνο λόγω πολυκαιρίας αλλά και λόγω των θεομηνιών των τελευταίων χρόνων. Το δίκτυο αυτό συντηρείται στοιχειωδώς μόνο από τον πενιχρό προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Κ.Α.Π).

Ένταξη της περιοχής του Ψηλορείτη σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα θέλαμε η συγκεκριμένη περιοχή του Ψηλορείτη να ενταχθεί σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης, παρόμοιο εκείνου του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων για μόνιμη διαμονή και ένταξη τους στην παραγωγική διαδικασία, για οικονομική ανασυγκρότηση ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Διάθεση Πιστώσεων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου παρά τα πενιχρά οικονομικά της και προκειμένου να έχει ετοιμότητα για την απορρόφηση πιστώσεων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα εκπόνησε μελέτες με τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ύψους 2.700.000 ?. Το ποσό αυτό καλύπτει μόλις το μισό του συνολικού ποσού των μελετών. Για την παράδοσή τους όμως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαιτείται η αποπληρωμή τους που ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ?. Παρακαλούμε για τη χρηματοδότησή μας ώστε να τις εξοφλήσουμε μέρος έστω της οφειλής, ώστε άμεσα να τις παραλάβουμε και να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να εντάξουμε έργα αναγκαία & χρήσιμα για τον τόπο μας στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Επίσης πιστώσεις απατούνται για την αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Επιτακτική ανάγκη διάθεσης πίστωσης είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο έργο Αμαριώτικος Δρόμος Ρέθυμνο Απόστολοι Μάνδρες, Τμήμα Φράγμα Ποταμών Παντάνασσα, κατά το οποίο, στην επιμέτρηση του, διαπιστώθηκε υπέρβαση 600.000? λόγω κατολισθήσεων που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο Τμήμα και να κινδυνεύει με απένταξη.

Σχολική Στέγη.

Περιμένουμε την προώθηση υλοποίησης πενταετούς Προγράμματος Σχολείων (έχει υποβληθεί με το υπ. αριθμ. 1122/6-4-09 έγγραφό μας προς την Δ/νση Προγρ/μου του Υπουργείου Παιδείας), ενδεικτικά να σας αναφέρω στην πόλη του Ρεθύμνου δεν έχει κτιστεί σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και είκοσι χρόνια.

Διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Για τις μελέτες του φράγματος Πλατύ Πόταμου ζητούμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από το 2003, να κατασκευαστούν δύο λιμνοδεξαμενές στο Δήμο Κουρητών (του Πλατάνου & του Φουρφουρά) και να ενταχθεί εξ΄ολοκλήρου το έργο στην 4η  προγραμματική περίοδο. Επίσης για την αξιοποίηση των υδάτων του Φράγματος Ποταμών, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατεθούν πιστώσεις για την ολοκλήρωση της επέκτασης του αγωγού μεταφοράς των υδάτων. Η περιοχή δε γύρω από το φράγμα Ποταμών, πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει χώρο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής αγωγής.

Έννομη Τάξη.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι στον τομέα της έννομης τάξης η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή που επικρατούσε πριν από δύο έτη. Ωστόσο τα φαινόμενα παραβατικών πράξεων συνεχίζονται και σήμερα (ληστείες, διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά, οπλοφορία, οπλοχρησία, εκβιασμοί, κλπ) και θορυβούν την τοπική κοινωνία δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας και δυσαρέσκειας. Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα της έννομης τάξης στο νομό μας και την Κρήτη γενικότερα απαιτεί ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις ριζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας.

Οι τέσσερεις Νομαρχίες της Κρήτης έχουν ιδρύσει από κοινού μία αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, προσπαθώντας για την ανάδειξη και τη διάδοση της Κρητικής διατροφής στους επισκέπτες της και όχι μόνο, για την πιστοποίηση και διασφάλιση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί, τυριά κλπ). Η εταιρία αυτή στοιχειωδώς χρηματοδοτείται από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των Ν.Α. και πιστεύουμε ότι πρέπει να τύχει γενναίας χρηματοδότησης για να μπορέσει να εκπληρώσει τους σκοπούς της.

Ίδρυση Σχολής Τουρισμού και Τμήματος Οπτικής Τεχνολογίας ? Laser και Εικόνας.

Ο νομός Ρεθύμνου πιστεύουμε ότι είναι ο ιδανικός για την έδρα του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης αφού μπορεί να ενταχθεί στη Σχολή των Κοινωνικών Επιστημών οποία λειτουργεί με επιτυχία στο Ρέθυμνο και πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις όπως σύνδεση με την αγορά ?δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης και συνεχούς κατάρτισης, το υπάρχον τουριστικό περιβάλλον για έρευνα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Παρακαλούμε λοιπόν να επανεξεταστεί  επανεξετάσετε την πιθανότητα ίδρυσης της Σχολής με έδρα τον τόπο μας. Επίσης κρίνουμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε ότι θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάπτυξη του παραρτήματος του ΤΕΙ Ρεθύμνου με τη δημιουργία νέου Τμήματος Οπτικής Τεχνολογίας ? Laser και Εικόνας του οποίου το γνωστικό αντικείμενο συνδέεται άμεσα με εκείνο του υπάρχοντος Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής και θα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Πρέπει να κινηθούν και να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων ειδικά για το Νομό μας λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Η λειτουργία του η στελέχωση η στέγαση και η ολοκλήρωση της επέκτασης του υπάρχοντος Γενικού Νοσοκομείου βρίσκονται πραγματικά σε τέλμα με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, πολλές φορές, να μην είναι οι αρμόζουσες. Πιστεύουμε ότι η εξεύρεση πιστώσεων για την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου Νοσοκομείου, σε έκταση που διατίθεται από το Δήμο Ρεθύμνου, είναι η ιδανικότερη λύση στον τομέα της υγείας για το Νομό μας.

Ακτοπλοϊκή Σύνδεση του νομού.

Ο Νομός Ρεθύμνου είναι ένας ισχυρός τουριστικός προορισμός της χώρας, που σημειωτέον στερείται αεροδρομίου, αλλά και ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το γεγονός αυτό είναι επιζήμιο τόσο στην προσέλευση των τουριστών όσο και στην εξυπηρέτηση της τοπικής και φοιτητικής κοινωνίας μας.

Χωροταξικό.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση αφού θεωρούμε ότι ο Νομός μας αδικείται, παραμερίζεται και εν τέλει βλάπτεται, ενώ καταστρατηγείται και κάθε έννοια ισόρροπης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Κρήτης. Ουσιαστικά καθιερώνεται ένα δίπολο ανάπτυξης μεταξύ των πόλεων Ηρακλείου και Χανίων, αφήνοντας προκλητικά, θα τολμούσα να πω, εκτός το Ρέθυμνο από κάθε κατηγορία αστικών κέντρων. Το δίπολο είναι ουσιαστικά φορέας αρνητικής ανάπτυξης καθώς ορίζει ως πύλες εισόδου και πόλους ανάπτυξης μόνο τα δύο αστικά κέντρα της Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Μανώλης Παπυράκης, οι Αντινομάρχες, κα Ζωή Σιταρένιου ? Μπριλλάκη και Γιάννα Κεφαλογιάννη ? Μπιρλιράκη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Αντώνης Μπαγιαρτάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, κ. Συμεών Γιαννάκης, ο Νομάρχης δώρισε στον κ. Καρούντζο μια βυζαντινή εικόνα καθώς και κρητική μουσική συλλογή.

Στον Δήμαρχο...

Στη συνέχεια ο νέος περιφερειάρχης επισκέφθηκε την έδρα της περιφέρειας του Ρεθύμνου ενώ τελευταίος του σταθμός ήταν το δημαρχιακό μέγαρο, όπου και συζήτησε με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους τα σοβαρά ζητήματα του αντιμετωπίζει ο δήμος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων τόνισε πως θα πρέπει ο νομός Ρεθύμνου να αντιμετωπίζεται ισότιμα σε σχέση με τους όμορους νομούς.
Ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα που του έθεσαν ενώ όπως ανέφερε και ο ίδιος θα είναι και πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ.

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία