Περιβαλλοντική Υπόθεση ... Λατζιμά !

Εκτύπωση

Περιβαλλοντική υπόθεση ... Λατζιμά !

 • Φως στην υπόθεση από το μεγάλο ρεπορτάζ της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
 • Τι παιγνίδι παίζεται στις πλάτες  Ρεθυμνιωτών & Ελλήνων;

          16/12/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» βάσει του οποίου πυροδοτήθηκαν σθεναρές κινητοποιήσεις εναντίον Χοιροτροφικής Μονάδος μέρος της μεγαλύτερης Κρητικής Αλλαντοβιομηχανίας με έδρα τον Λατζιμά Ρεθύμνου.

Το εν λόγω βίντεο προϋποθέτει ότι παρουσιάζει με λεπτομέρεια την έρευνα που έκανε η οργάνωση «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», σε συνεργασία με συγκεκριμένους όπως αναφέρουν, Πανεπιστημιακούς  καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ύστερα από καταγγελίες πολιτών που αφορούσαν τυχόν περιβαλλοντικές ατασθαλίες της Ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας και που σύμφωνα με τις καταγγελίες, προέκυπταν από τη χοιροτροφική μονάδα του εργαστασίου.

Στη πορεία αρκετοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των καταγγελιών επικοινώνησαν με τον δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας & των καναλιών μας (Δ.Ο.Κ.) και κατέθεσαν στοιχεία εις βάρος της χοιροτροφικής, βάσει των οποίων η εταιρεία, κατά τους καταγγελθέντες, δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα σε υποθαλάσσιο σημείο αλλά και στη μείζονα περιοχή του Λατζιμά, έδρα της εταιρείας.

Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα και επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι δίνουμε πάντα την ισόποση & ισόνομη θέση, τόσο στο λόγο όσο και στον αντίλογο.

Υπό αυτό το πρίσμα ξεκινήσαμε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για να αποσαφηνίσουμε τι τελικά ισχύει και αν δημιουργείται όντως στη περιοχή, ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», όπως βιάστηκαν ορισμένοι να το χαρακτηρίσουν.

Αφού λειτουργήσαμε με το «Πλατωνικό» σκεπτικό: «Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης», στρωθήκαμε στη δουλειά, ακονίσαμε τα δημοσιογραφικά μας "σκαλιστήρια" και προσπαθήσαμε να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά και στο τι ακριβώς έχει γίνει.

 • Έτσι λοιπόν αφού συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία από πλευράς των καταγγελθέντων και αφού συνομιλήσαμε δεκάδες ώρες με μερίδα καταγγελλόντων, σχηματίσαμε ένα φάκελο με στόχο να εμπλακούμε σε ένα θέμα υψίστης κοινωνικής, οικολογικής και αλλά και συναισθηματικής σημασίας για το Ρέθυμνο αλλά και βέβαια και για την υπόλοιπη χώρα.
 • Δευτερόκλιτος ενέργεια για τις ανάγκες του ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται η αναγκαιότητα της επικοινωνίας μας με την ίδια την εταιρία, από την οποία αναζητήσαμε τον αντίλογο μέσω του ορθού και αντικειμενικού διαλόγου.
 • Επόμενο και τελευταίο βήμα ήταν η περισυλλογή στοιχείων από το Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των επίσημων ερευνών που έχουν διεξάγει, για το ίδιο πάντα θέμα.
 • Τέλος σε επικοινωνία που είχαμε με αρμοδίους φορείς και ελεγκτικούς μηχανισμούς της Νομαρχίας, λάβαμε και από εκεί τις απαιτούμενες για την υπόθεση, απαντήσεις με στόχο της εξυγίανση του προβλήματος αλλά και τον αποσαφηνισμό αυτής της αλλόκοτης ιστορίας.

Το συμπέρασμα που τελικώς καταλήξαμε είναι ότι η εταιρεία όχι μόνο
ΔΕΝ ρυπαίνει το περιβάλλον, αλλά κατά την ταπεινή άποψή μας θα έπρεπε να κινηθεί νομικά ακόμα και εις βάρος των προαναφερθέντων αυτών καταγγελιών!
 

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα της Κρητικής (Ρεθυμνιώτικης) αλλαντοβιομηχανίας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και βέβαια ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία στο Ρέθυμνο.
Σε αυτήν εργάζονται εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες ενώ και αρκετές δεκάδες επιχειρήσεων, συνεργάζονται με τζίρους εκατομμυρίων με την εταιρεία, επομένως και η κοινωνία του Ρεθύμνου είναι αρκετά ευαίσθητη με το θέμα αφού καθίσταται ευνόητο ότι η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε πολλών ειδών κοινωνικές και αναπτυξιακές μορφές του Νομού.
Συνεπώς η τυχόν άδικη επίθεση εις βάρος μιας αμιγώς Ρεθυμνιώτικης εταιρίας, όπως κι αν  λέγεται (έχουμε και σε άλλες Ρεθυμνιώτικες εταιρείες τέτοια θέματα), οποιουδήποτε μεγέθους κι αν είναι, αποτελεί επίθεση εις βάρος του κοινωνικού συνόλου του Ρεθύμνου και της οικονομίας του.
Με άλλα λόγια αν αποδειχθεί στο ρεπορτάζ ότι αδίκως ενέπλεξαν την συγκεκριμένη εταιρεία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σε μια νουθεμένη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την Ελληνική κοινωνία εις βάρος του Ρεθύμνου, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ... "βαρύς ο πέλεκυς για τούτο το τυχόν ανοσιούργημα".

Θα αναλύσουμε το κάθε στοιχείο ξεχωριστά και με πάσα λεπτομέρεια, ούτως ώστε να προκληθεί και ο τυχόν νέος αντίλογος, αυτή τη φορά από την πλευρά των καταγγέλλοντων.
Καταρχήν να πούμε ότι η εφημερίδα μας έχει στα χέρια της, πέντε (5) διαφορετικές δειγματοληψίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έγιναν πρόσφατα και σε διαφορετικές ημερομηνίες, όπου στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ύδατος & νερών αναψυχής παρουσιάζονται τα εξής πορίσματα:
«
Δείγματα θαλασσίου ύδατος 37340-37342 «κατάλληλα για κολύμβηση»!! σύμφωνα με τα μικροβιολογικά κριτήρια ποιότητας πόσιμου ύδατος τα προβλεπόμενα από την υπουργική απόφαση 46399/1352/86 ΦΕΚ 438/τβ΄ 3/7/86 σε Εφαρμογή των αντίστοιχων κοινοτικών οδηγιών περί ποιότητας υδάτων για κολύμβηση
,

Κοντολογίς το Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ήδη αποφανθεί και επανειλημμένως, για την καταλληλότητα των υδάτων στη περιοχή του Λατζιμά, ακριβώς κάτω από τη χοιροτροφική μονάδα.
Από έρευνα που διενεργήσαμε αυτό ήταν γνωστό μεν στη πλευρά των καταγγέλλοντων, αλλά μας το απέκρυψαν δε, για τους δικούς τους λόγους!
Το «σκαλιστήρι» όμως της εφημερίδας μας, ανακάλυψε ύστερα από πολύ αγώνα αυτά τα στοιχεία.

Έπειτα ασχοληθήκαμε με το βίντεο της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος».
Στο επίμαχο βίντεο γίνεται λόγος για σαφή απεικόνιση της δράσης της οργάνωσης στη περιοχή του Λατζιμά και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν σχετικά με τις δήθεν περιβαλλοντικές ατασθαλίες της εταιρείας.
Επιπροσθέτως, συγκεκριμένος καθηγητής των ΤΕΙ Ρεθύμνου μας ανέφερε ότι η «Αρχιπέλαγος» ανακάλυψε «νεκρή φύση» στην υποθαλάσσια περιοχή του Λατζιμά, αποτέλεσμα της ρύπανσης και το οποίο προκύπτει και από το εν λόγω βίντεο.

Εμείς μελετώντας το βίντεο διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ότι εκτός από το ότι είναι ένα ευχάριστο (ίσως και τουριστικό) τηλεοπτικό ντοκουμέντο με ωραία σκαφάκια, δύτες και όμορφες Ρεθυμνιώτικες θαλάσσιες περιοχές, κατά τα άλλα ούτε ρύπανση είδαμε πουθενά, μηδέ νεκρή φύση!
Απεναντίας ψάρια και πανίδα διαφαίνονται στο ντοκουμέντο το οποίο επικαλούνται αυτές οι οργανώσεις και οι εκπρόσωποί των.
Σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον από το βίντεο δεν προκύπτει καμία ρυπαντική κατηγορία εις βάρος της εταιρείας.
 

Επειδή δεν τολμούμε να σκεφτούμε κάτι το διαφορετικό, θεωρούμε λοιπόν ότι ως ένα σημείο η ΜΟΚ "Αρχιπέλαγος" έχει παραπλανηθεί από την πηγή των πληροφοριών τους.

Ακολούθως το επόμενο βήμα ήταν να εξετάσουμε ένα γεγονός που όλοι οι Ρεθυμνιώτες γνωρίζουν πολύ καλά.
Την δυσάρεστη οσμή που αντιμετωπίζουν οι διερχόμενοι οδηγοί που διέρχονται επί της Εθνικής οδού έξω από τη χοιροτροφική μονάδα.

Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές έχουμε συναντήσει στο διάβα μας δυσάρεστη οσμή έξω από το χοιροτροφική μονάδα της εταιρείας.
Αναζητήσαμε την απάντηση και απευθυνθήκαμε για ακόμα πιο αντικειμενική τεκμηρίωση, σε μια αντίστοιχη Γερμανική χοιροτροφική μονάδα στο Pateborn βορειοδυτικά της χώρας.
Φτάσαμε έως τη Γερμανία, διότι είναι γνωστή η οικολογική ευαισθησία των Γερμανών σε αυτά τα θέματα!

Μιλήσαμε με τον κ. Bernhard Shrautermaier, ιδιοκτήτη της μονάδας και ο οποίος μας είπε τα εξής:
"
Είναι αδύνατο να διατηρείς χίλιες ή δυο χιλιάδες χοιρομητέρες με αντίστοιχο πολλαπλό πληθυσμό γουρουνόπουλων και να μην έχεις κάποια εμφάνιση οσμής προερχόμενη, είτε από τους χοιροτροφικούς θαλάμους, είτε  από το βιολογικό καθαρισμό της χοιροτροφικής μονάδας".

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, το φαινόμενο όμως είναι εντονότερο όταν επιδρούν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, με αιχμή του δόρατος την θερμοκρασιακή αναστροφή, προερχόμενη από χαμηλό βαρομετρικό και νοτιά.
Στην απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας οφείλεται και η οσμή στο Λατζιμά που ως γνωστό η περιοχή βάλλεται τακτικά από υγρασία και δεν αφήνει τα ρεύματα να λάβουν ανοδική πορεία διασπώντας την οσμή, αλλά την κρατάνε χαμηλά με αποτέλεσμα να βιώνουμε εμείς οι Ρεθυμνιώτες επανειλημμένως το φαινόμενο της δυσάρεστης οσμής. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αυταπόδεικτο σημείο που να στοιχειοθετεί την οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος της Ρεθυμνιώτικης χοιροτροφικής μονάδας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της αλλαντοβιομηχανίας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για χοιροτροφική μονάδα με γουρούνια που λογικά προκαλεί οσμές και όχι για εργοστάσιο αρωμάτων και καλλυντικών! 

Σε επικοινωνία που είχαμε μάλιστα με τους υπευθύνους της εταιρείας στα κεντρικά τους στην Αθήνα, μας είπαν ότι ακόμα και το πρόβλημα της οσμής θα μειωθεί λίαν προσεχώς κατά τουλάχιστον 50%, με την εφαρμογή ενός νέου αναερόβιου συστήματος χώνευσης με κλειστή δεξαμενή, όπου τα λύματα πρώτα θα περνούν από εκεί και έπειτα θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό της μονάδας.
Μάλιστα μας είπαν ότι πρόκειται για ένα κόστος ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο όμως δεν φείδονται του εξόδου, προκειμένου ακόμα και σε αυτό το σημείο η εταιρεία να είναι φιλικότερη προς το κοινωνικό περιβάλλον με το οποίο γειτνιάζει.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα αξίζει να σημειωθεί και η φράση ειδικού  τεχνικού επιστήμονα της εταιρείας:
"Μα είναι δυνατόν να μας κατηγορούν για ελλιπή λειτουργία του βιολογικού μας καθαρισμού; Είναι γνωστό ότι η τελευταία μονάδα κομποστοποίησης πριν από ένα χρόνο, στοίχισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία. Είναι επίσης γνωστό ότι η εταιρία επενδύει αρκετά εκατομμύρια σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως θα το πράξει με την επένδυση σε αναερόβια χώνευση για περαιτέρω μείωση των οσμών.  Πιστεύει κανείς ότι αν όντως χρειαζόμασταν μια επιπλέον επί παραδείγματι δεξαμενή επεξεργασίας λυμάτων (δεξαμενή αερισμού), δεν θα την φτιάχναμε όταν αυτή δεν κοστίζει πάνω από 80 με 100 χιλιάδες ευρώ; Βέβαια, αυτά που καταγγέλλονται ξέρουμε από που προέρχονται και ποιοι κρύβονται πραγματικά από πίσω και φυσικά εμείς ως εταιρεία ποτέ δεν ήμασταν και ούτε θα είμαστε στο μέλλον εναντίον οποιασδήποτε οικολογικής οργάνωσης. Απεναντίας είμαστε δίπλα τους, τις σεβόμαστε, θαυμάζουμε το έργο τους και τις προσκαλούμε να έρθουν όποτε θέλουν να μιλήσουμε και να τους ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας. "

Με αυτά και μ΄ αυτά, φτάσαμε στο σημείο των ερωτήσεων.
Και λέμε ερωτήσεων διότι, αφενός ακούγοντας τους προβληματισμούς στελέχους της εταιρείας για το θέμα και αφετέρου εξετάζοντάς το λεπτομερώς και βέβαια με την συνεργασία ειδικών επιστημόνων, που ως γνωστό είναι στο πλευρό πάντα της εφημερίδας μας, δημιουργήθηκαν σειρά ερωτηματικών που σχετίζονται με την δράση αλλά και την ώθηση αυτών των καταγγελιών, εις βάρος της Ρεθυμνιώτικης χοιροτροφικής μονάδας.

1. Περί εργαστηρίου ο λόγος...!

 • Α. Από τη στιγμή που οι καταγγέλλοντες έκαναν δειγματοληψίες στο θαλάσσιο χώρο του Λατζιμά δεν θα ήταν λογικότερο αλλά και απλούστερο, να είχαν επιλέξει για την ανάλυση των δειγμάτων, το Γενικό Χημείο του κράτους;  Δεν αποτελεί και για αυτούς, κοινά αποδεκτό αλλά και επίσημο εργαστήριο;
 • Β. Για ποιο λόγο όμως χρησιμοποίησαν τα δικά τους εργαστήρια στη Σάμο, ενώ ταυτόχρονα όμως έκαναν αναφορά στο εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ που εν τέλει δεν χρησιμοποίησαν (τουλάχιστον με επίσημο τρόπο), ενώ ήξεραν πως ένα τρίτο κοινά αποδεκτό εργαστήριο, θα έδινε μη αμφισβητήσιμα αποτελέσματα; Διότι εργαστήρια έχουν όλοι και μπορούν να παρουσιάζουν ότι θέλουν! 
 • Γ. Το εργαστήριο τους είναι διαπιστευμένο εργαστήριο ως προς τις αναλύσεις που λένε ότι έκαναν; διότι εμείς σε δική μας έρευνα δεν το είδαμε να φιγουράρει στα διαπιστευμένα εργαστήρια της χώρας!

2.Περί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο λόγος ... !

 • Α. Γνωρίζουν τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διεύθυνση Υγείας & Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου σχετικά με τον έλεγχο των θαλασσίων υδάτων πλησίον της εταιρείας και όχι μόνο;
 • Β. Ζήτησαν τη συνεργασία της αρμόδιας αυτής Διεύθυνσης προκειμένου να τους πληροφορήσει για τα ως τώρα αποτελέσματα των αναλύσεων που ήδη έχει στο αρχείο της;

3. Περί της ιδίας της εταιρείας ο λόγος ...!

 • Α. Προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας (όπως πράξαμε και εμείς οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ) και η προσπάθειά τους κατέστη άκαρπη;
 • Β. Ζήτησαν μήπως περιβαλλοντικά δεδομένα (πληροφορίες) από στελέχη της εταιρείας και δεν έλαβαν απάντηση;
 • Γ. Υπήρξε κάποιο άλλο ενδιαφέρον εκ μέρους των καταγγελλόντων προκειμένου να λάβουν περισσότερα στοιχεία πριν εκδώσουν με τόση χαρακτηριστική ευκολία ένα Δελτίο Τύπου «κόλαφο»;

Εφόσον λοιπόν τα ερωτηματικά αυτά είναι καταπέλτες στην όλη υπόθεση, λειτουργούν ως μια αυταπόδεικτη αλλά και στοιχειοθετημένη άποψη των αρμοδίων δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με το παρόν ρεπορτάζ, εις βάρος αυτή τη φορά των ίδιων των καταγγελόντων.

Και εδώ έφτασε η ώρα να δούμε ποιοι είναι οι καταγγέλοντες και τι τυχόν κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία που σε κάθε περίπτωση δυναμιτίζει ένα δυσφημιστικό ρεύμα και πάλι εις βάρος του Ρεθύμνου με μολυσμένες δήθεν παραλίες, λαδωμένους δημοσίους τοπικούς φορείς και ένα σωρό άλλα.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος κάλεσε την ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» παρασύροντας κάποιους επιστήμονες συναδέλφους του, φέρεται να είναι ο ίδιος, ιδιοκτήτης εκατόν πενήντα στρεμμάτων παρακείμενα της χοιροτροφικής μονάδας, με άμεσο συμφέρον από αυτή την έκταση! Μάλιστα υπάρχουν φήμες και για μια πρόσφατη αγορά δεκάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή από τον κ. Καθηγητή, που γιγαντώνει τα ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο του σε αυτή την υπόθεση.
Επομένως όταν υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα πως μπορείς να παρουσιάζεσαι ότι κινείσαι οπό ανιδιοτελείς σκοπούς; Πως ντύνεσαι με το πέπλο του «οικολόγου» και δήθεν αγωνίζεσαι για τα περιβαλλοντικά ιδεώδη σου;
Τιμίως εμπλεκόμενος & συνάμα διαπλεκόμενος δεν γίνεται, λέει ο απλός νους.

Μέρος των εμπλεκόμενων οι οποίοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια σπίλωσης της Ρεθυμνιώτικης βιομηχανίας, ανήκουν και σε άλλες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι φόρεσαν τον "μανδύα των οικολόγων", και "έβαλαν" κατά και άλλων θεμάτων που σήμερα ταλανίζουν την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία και όχι μόνο.
Είναι μέρος των ιδίων ανθρώπων, συμπορευτές περιβαλλοντικών συλλόγων, οι οποίοι προσέφυγαν πριν λίγο καιρό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την «Ζώνη των 800», κίνηση η οποία στιγμάτισε την Ρεθυμνιώτικη οικονομία με το πάγωμα της οικοδομής γενικότερα και με άκρως δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για όλους μας τα οποία και βιώνουμε πλέον καθημερινά!

Είναι περίπου οι ίδιοι η οποίοι προσέφυγαν σε έτερο χρονικό σημείο και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εις βάρος των κατοίκων του Δήμου Λάμπης και πιο συγκεκριμένα της περιοχής στη Τριόπετρα, ζητώντας να γκρεμιστεί ένα κομμάτι του δρόμου που νομίμως κατασκευάστηκε πριν από λίγο καιρό και που ο Δήμαρχος κ. Ταταράκης, όρθωσε το ανάστημά του και πήρε το μέρος των πολιτών. Το ρεπορτάζ αυτό μάλιστα το «τρέξαμε» μόλις πριν από μερικές ημέρες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η καταστροφή του συγκεκριμένου οδικού σημείου στη Τριόπετρα, σημαίνει και την καταστροφή του τουρισμού στη περιοχή, αφού θα αναγκάσει το τουριστικό ρεύμα που πορεύεται με σκοπό να επισκεφθεί την Νότια τουριστική πλευρά του Νομού, να ταξιδεύει αντί για 55 χλμ που είναι σήμερα η απόσταση, ... 165 ολόκληρα χιλιόμετρα!!
Αυτό βέβαια είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι θα αποτελέσει την υποβάθμιση της τουριστικής ζώνης των νοτίων περιοχών του Νομού Ρεθύμνου.

Όλοι μας έχουμε οικολογική συνείδηση. Αλλά ... άλλο οικολογική συνείδηση και άλλο να διαλύσουμε την οικονομία ενός Νομού με αλλεπάλληλα χτυπήματα σε όλα τα επίπεδα.

Και ερχόμαστε στο ερώτημα. Γιατί γίνονται όλα αυτά;

 • Ποιους εξυπηρετεί η διαρκής αναστάτωση που προκαλείται στο Ρέθυμνο;
 • Ποια αλλότρια συμφέροντα τυχόν και από άλλους νομούς ή περιφέρειες, κρύβονται από πίσω από αυτές όλες τις ενέργειες κατά του Ρεθύμνου;

Τα ίδια βιώνουμε όσοι ασχολούμαστε τόσο κοντά με το ρεπορτάζ που αφορά την προσπάθεια του Ρεθύμνου περί της αποκατάστασης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νομού με το Πειραιά. Με λύσσα και μένος μάχονται συγκεκριμένες πλευρές, το δίκαιο αγώνα των Ρεθυμνιωτών.
Εν κατακλείδι πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι ο Ρεθυμνιώτης δεν είναι πρόβατο. Είναι νοήμων κοινωνικό σύνολο, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και «πανύψηλο» το αίσθημα της τοπικιστικής αλληλεγγύης.

Πλέον αποτελεί τοπική επιταγή, η δυναμική φιλοσοφία του Ρεθυμνιώτη, χρέος που πιστώνεται σε όλους, όσους θέλουν να βλάψουν το τόπο μας, τις συνήθειές μας, τους ανθρώπους μας, που μοχθούν ακριβοδίκαια για τα κεκτημένα που κανείς δεν μας χάρισε αλλά που αγωνιστήκαμε για να τα πετύχουμε.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι όταν ιδιοτελή συμφέροντα, εντέχνως κρύβονται πίσω από οικολογικές οργανώσεις και κόμματα και εμπαίζουν με το συναίσθημα της κοινής γνώμης, υπάρχουν και αυτοί που δεν σιωπούν, αλλά αγρυπνούν!

 • Γιατί τάχουν βάλει με το Ρέθυμνο και ολόκληρη τη Κρήτη;
 • Η Κρήτη στηρίζει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την οικονομία αυτής της χώρας!
 • Η Κρήτη σε καμία περίπτωση δεν παίρνει αντισταθμιστικά, αυτά που προσφέρει.

Τα βλέπουμε με την αδιαφορία του κράτους στο μείζον ζήτημα του ΒΟΑΚ, στα φλέγοντα θέματα της Υγείας και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου, στην άρνηση για την πάταξη της εγκληματικότητας και τόσα άλλα.
Η Κρήτη είναι μια πλουτοπαραγωγική περιφέρεια της Ελλάδας. Τάχει όλα ... και τα προσφέρει! Η σκληρή δουλειά του αγρότη & του κτηνοτρόφου καταλήγει στους κορβανάδες της εκμετάλλευσης των «μεσιτών»! Και τόσα άλλα.

Φτάνει πια!

Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι στο πλευρό των οικολόγων, στηρίζει τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποδεικνύουμε καθημερινά με τα πολλαπλά δημοσιεύματά μας, τις εξειδικευμένες εκπομπές μας στο ραδιοφωνικό μας σταθμό, τα τηλεοπτικά μας ντοκουμέντα, στο τηλεοπτικό μας κανάλι (βλέπε θέματα όπως Τράτες, παράνομη αλιεία, προστασία χελώνας, κλπ).
Έχουμε την οικολογική συνείδηση βαθιά ριζωμένη στο πετσί μας.
Αλλά όπως προαναφέραμε:
        άλλο οικολογική συνείδηση και άλλο παιδαριώδης αντιμετώπιση.

Συμβουλή της «ημέρας»!:
Κάτω τα χέρια από τη Κρήτη, κάτω τα χέρια από το Ρέθυμνο.

Με τσι γειές μας...

Υ.Γ. Σχετικό δημοσίευμα - καταγγελία κατοίκου της περιοχής - εις βάρος των καταγγέλοντων και από άλλη εφημερίδα:
http://www.inews.gr/60/apantisi-gia-rypansi-stin-periochi-tou-latzima.htm

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 21 Μάρ 2018

Αρθρογραφία