Εκπαίδευση: Δημόσια ή ιδιωτική; υπάρχει δίλημμα;

Εκτύπωση

Εκπαίδευση: Δημόσια ή ιδιωτική;
... υπάρχει δίλημμα;


15/12/09

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης («Πινακοθήκη Λ. Κανακάκι», οδός Χειμάρας 5, Παλιά. πόλη) θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά Διάλεξη Προβληματισμού και Παρέμβασης που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρεθύμνης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα:
«Εκπαίδευση: Δημόσια ή ιδιωτική; υπάρχει δίλημμα; Ή, γιατί πρέπει να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση»

Ομιλητής στη συγκεκριμένη διάλεξη είναι ο κ. Δημήτρης Καραγιώργος, μόνιμος επίκουρος καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης και όπως καταθέτει ο ίδιος:
Η «Ιδιωτικοποίηση», με υπαρξιακό της πυρήνα και «λόγo» το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, και μότο "ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του", χαρακτηρίζεται από την απο  ιεροποίηση της φύσης και της κοινωνίας. Μετατρέπει το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων σε μια σειρά αφηρημένων εννοιών (χρήμα, δίκαιο, κράτος, μαζική επικοινωνία) και την εργασία σε μια αυτοματοποιημένη λειτουργία, χωρίς νόημα. Αλλοτριώνει την εργασία και την καταντάει απασχόληση, «πραγμοποιώντας» τον άνθρωπο.

Η λογική της ιδιωτικοποίησης στερεί από το πρόσωπο την κοινωνική του ταυτότητα, εγκλωβίζοντάς τον σ΄ έναν απολύτως ιδιωτικό χώρο. Διακρίνοντας το προσωπικό από το συλλογικό, φτάνει στο να τον αποχωρίζει από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η εκπαίδευση που οφείλει να στοχεύει, πρώτιστα, στην παιδεία των νέων και τον εξανθρωπισμό τους, ως πραγμάτωση της στοχαστικής τους δυνατότητας, είναι φυσικό δικαίωμα, και γι΄ αυτό είναι υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας.
Η πολιτεία είναι η μόνη που οφείλει και πρέπει να το εγγυηθεί, και δεν μπορεί να το αφήσει στην μεγαλοψυχία κάποιου ιδιώτη.

Συνεπώς, η πολιτεία, με τα θεσμικά της όργανα, εκφράζοντας τη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας, θα πρέπει να βεβαιώνεται πως κάθε ελληνόπουλο έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, για να μπορέσει να «εξανθρωπιστεί», για να διαφοροποιηθεί από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, για να καταστεί κριτικό πρόσωπο.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία