Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (Τ.Σ.Π.Πα) Δήμου Αρκαδίου

Εκτύπωση
Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (Τ.Σ.Π.Πα) Δήμου Αρκαδίου

 

9/12/09

Συνεδρίασε τη Πέμπτη  03.11.2009 στις 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρκαδίου το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας (Τ.Σ.Π Πα.) Αρκαδίου, το οποίο συστήθηκε με την υπ αριθμ 160/2009  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προχώρησε στη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού του Συμβουλίου που έχει ως εξής:

 1. Περακάκης Στέλιος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρος
 2. Δερμιζάκης Ευάγγελος Αρχιερατικός επίτροπος Ι.Μητρόπολεως ως Αντιπρόεδρος
 3. Τζίμα- Κισσανδράκη Λαμπρινή συνταξιούχος εκπαιδευτικός ως Γραμματέας
 4. Μαρή Καλλιόπη εκπρόσωπος συλλόγου γονέων μαθητών ως Έφορος
 5. Κιαγιά Βαρβάρα Πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου ως μέλος
 6. Μαραθιανός Χαράλαμπος Διοικητής Αστυν. Τμήματος Ρεθύμνου ως μέλος
 7. Μεργέμογλου Παντελής Πρόεδρος Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου Αρκαδίου ως μέλος

Στην συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου και ανεπτύχθησαν απόψεις για τις μορφές εμφάνισης της παραβατικότητας στη τοπική μας κοινωνία στους παρακάτω τομείς :

 • Σχολική ζωή
 • Οδική συμπεριφορά
 • Χρήση Αλκοόλ
 • Χρήση Ουσιών
 • Αγροτική ζωή
 • Κακοποίηση , εκμετάλλευση ανηλίκων
 • Κακοποίηση , εκμετάλλευση γυναικών

Μετά το πέρας της συζήτησης ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις :

 • Συγκέντρωση στοιχείων από αρμόδιους φορείς για την καταγραφή της παραβατικότητας που εμφανίζεται στην τοπική μας κοινωνία.
 • Δημιουργία κόμβου του (Τ.Σ.Π Πα.) στον επίσημο δικτυακό τόπο του Δήμου Αρκαδίου
 • Δημιουργία σημείου αναφοράς (τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας και διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για την κακοποίηση και εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων.
 • Πρόταση στη ΝΕΛΕ Ρεθύμνου για διεξαγωγή 3 επιμορφωτικών προγραμμάτων στο Δήμο Αρκαδίου Διοργάνωση το β΄ 15νθήμερο Ιανουάριου 2010 ημερίδας με θέμα « Εξάρτηση από ουσίες» Ενημέρωση για την λειτουργία του (Τ.Σ.Π Πα.) στο τοπικό τύπο τους ιερείς των ενοριών του Δήμου καθώς και στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και προέδρους πολιτιστικών συλλόγων των διαμερισμάτων του Δήμου Αρκαδίου.        

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία είναι επιστήμονες και λειτουργοί που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί , εκπρόσωποι φορέων ?συλλόγων και αστυνομικοί.
Η συμμετοχή στα ανωτέρω συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία