Η οικονομική υπηρεσία του δήμου προτείνει αύξηση 21,75% στα τέλη καθαριότητας

Εκτύπωση

Η οικονομική υπηρεσία του δήμου προτείνει αύξηση 21,75% στα τέλη καθαριότητας

  • Σε αδιέξοδο οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας του δήμου μετά την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων
  • Μόνο με αυτή τη μεγάλη αύξηση θα μπορέσει η υπηρεσία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, τονίζει ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαδουράκης
  • Την Τετάρτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

8/12/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Ύστερα από την σωρεία αυξήσεων σε τέλη κυκλοφορίας, τιμολόγια ΔΕΚΟ και άλλα, τώρα και ένας νέος βραχνάς για τους δημότες του Ρεθύμνου βρίσκεται προ των πυλών. Η οικονομική υπηρεσία του δήμου προτείνει αύξηση της τάξης του 21,75%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας μετά την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων στους τουριστικούς δήμους από 2% σε 0,75%.

«Η οικονομική υπηρεσία του δήμου εισηγείται μηδενική αύξηση στο σύνολο των τελών εκτός αυτών των ανταποδοτικών της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Η μηδενική αύξηση γίνεται γιατί όλοι καταλαβαίνουμε την μεγάλη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει. Στην καθαριότητα έχουμε ουσιαστικά ένα οικονομικό αδιέξοδο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και αρμόδιος σε οικονομικά θέματα, Τάσος Παπαδουράκης.

Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και αρμόδιος σε οικονομικά θέματα, Τάσος Παπαδουράκης, εξηγεί τις επιπτώσεις που είχε το χρόνο που πέρασε η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων για το δήμο Ρεθύμνου. «Αυτό επέφερε μείωση εισπράξεων στο ταμείο του δήμου, ως προς την καθαριότητα, περίπου 800.000 χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι ακριβώς και το ποσό που λείπει τώρα για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στον τομέα της καθαριότητας. Η οικονομική υπηρεσία επειδή είναι υποχρεωμένη από το νόμο να έχει ανταποδοτικά φτιάξει αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένη να ζητήσει αύξηση που συνεπάγεται σε 22% περίπου στο σύνολο των τελών».

Οι δημότες από την πλευρά τους εκφράζουν την αγωνία τους για τη μεγάλη αυτή αύξηση και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η αναπροσαρμογή των τελών  θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και θα αποφασιστεί αν θα επιβαρυνθεί ο δημότης με την αύξηση αυτή. Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου ωστόσο ξεκαθαρίζει πως μόνο με αυτό τον τρόπο η οικονομική υπηρεσία του δήμου θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ελάφρυνση αυτή που έγινε στους τουριστικούς επιχειρηματίες, που πολύ καλή ήταν και ουσιαστική, δεν δόθηκε από τα ταμεία του κράτους αλλά από τα ταμεία των δήμων και μάλιστα των τουριστικών δήμων που και αυτοί τουριστικό έργο παρέχουν. Είναι ένα αδιέξοδο, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σωστά με αναπλήρωση των τελών αυτών διαφορετικά η καθαριότητα σε όλους τους τουριστικούς δήμους της χώρας θα έχει πρόβλημα».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία