Επεισόδια χθες στη Τριόπετρα ύστερα από απόφαση του ΣτΕ

Εκτύπωση

Επεισόδια χθες στη Τριόπετρα ύστερα από απόφαση του ΣτΕ

  • Αντίθετοι στην κατεδάφιση του δρόμου στην Τριόπετρα οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών
  • Εμπόδισαν με κάθε μέσο τις μπουλντόζες του δήμου Λάμπης
  • Ο δήμαρχος της περιοχής τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων και ζητά από την πολιτεία να πάρει θέση πάνω στο θέμα

5/12/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε μέσο που διέθεταν τις μπουλντόζες του δήμου Λάμπης, ήταν χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι των περιοχών Ακουμίων και Τριόπετρας.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, που ουσιαστικά ακυρώνει τον δρόμο αυτό, που φτιάχτηκε πριν από πέντε χρόνια και ζητά από την δημοτική αρχή να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Για την ιστορία της υπόθεσης αυτής αξίζει να σημειωθεί πως πριν από πέντε περίπου χρόνια ο δήμαρχος Λάμπης ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή του εν λόγω δρόμου, έχοντας πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Περιφέρεια.
Λίγο καιρό αργότερα κάποιοι πολίτες μαζί με μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ΠΕΧΩ.
Το ΣτΕ εξέδωσε μια επιστολή την οποία απέστειλε στην περιφέρεια ζητώντας από τον δήμαρχο Λάμπης να κατεδαφίσει τον δρόμο αυτό, που εδώ και χρόνια ζητούσαν κάτοικοι και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.

«Είμαι ένας δήμαρχος και έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, δεν μπορώ να πάω κόντρα σε αυτούς και να διακινδυνέψω την σωματική τους ακεραιότητα. Εγώ σαν δήμαρχος δεν αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, ας έρθει η πολιτεία να ρυθμίσει το θέμα», ανέφερε ο Δήμαρχος Λάμπης, κ. Γιάννης Ταταράκης.

Ο κ. Παύλος Κακογιαννάκης που μένει στην ευρύτερη περιοχή σημείωσε επιπλέον πως:
«48 στρέμματα άμμο ήθελε το κράτος να πουλήσει σε ιδιώτες. Επειδή τα δικά μας τα συμφέροντα είναι τέτοια δεν θα αφήσουμε να χαλάσει ο δρόμος.
Και ποιο είναι το συμβούλιο της επικρατείας, ήρθε εδώ να δει την περιοχή, να δει από πού εξαρτόμαστε οικονομικά.
Που θα δώσουμε αδιέξοδο στους τουρίστες που αγωνιζόμαστε να φέρουμε από το εξωτερικό
».

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μικροσυμφέροντα μιας μερίδας ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι ο δρόμος αυτός οδηγεί από την Τριόπετρα στον Πλακιά και αντίστοιχα από την αντίθετη πλευρά στην Αγία Γαλήνη.
Με πιο απλά λόγια ο επισκέπτης κάνει πολύ λιγότερα χιλιόμετρα για να μεταβεί στις τουριστικές αυτές περιοχές νότια του νομού Ρεθύμνου.

  • «Ο δρόμος έγινε μετά από απαίτηση των κατοίκων γιατί είναι ανάγκη για την περιοχή»,
  • «Δεν θα δεχτούμε με τίποτα να κατεδαφιστεί ο δρόμος και θα κυνηγήσουμε όποιον προβεί σε αυτή την ενέργεια»,

... ήταν μερικές μόνο από τις εκφράσεις που επαναλάμβαναν σε έντονο ύφος οι κάτοικοι των περιοχών Ακουμίων και Τριόπετρας.

Οι μπουλντόζες έπειτα από την διαμαρτυρία των κατοίκων υποχώρησαν  αργότερα και ο δήμαρχος Λάμπης ζητά από την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Οι κυρώσεις ωστόσο για τον ίδιο που δεν προέβει στην απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, διώκεται με βάση το άρθρο του ποινικού κώδικα για πειθαρχικό, το οποίο συγκαλείται με τρεις δικαστικούς, έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ και έναν υπάλληλο της περιφέρειας Κρήτης και βγαίνει η απόφαση που μπορεί να είναι αργία ή έκπτωση του Δημαρχιακού αξιώματος του κ. Γιάννη Ταταράκη.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία