Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η χάρη της πολιούχου Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η χάρη της πολιούχου Ρεθύμνου

5/12/09

τηε Μαρίας
Καλογεράκη
Με την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας τιμήθηκε και φέτος στο Ρέθυμνο η χάρη της πολιούχου της πόλης.
Εκατοντάδες πιστοί αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από νωρίς το πρωί κατέκλεισαν τον ιερό ναό στην παλιά πόλη για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στην χάρη της Αγίας Βαρβάρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ο χώρος ανήκε σε κάποιον Τουρκορεθυμνιώτη, ο οποίος τον είχε μετατρέψει σε χαμάμ (δημόσιο λουτρό).
Ξαφνικά, έπεσε στην πόλη μια θανατηφόρα αρρώστια η οποία χτυπούσε μόνο τις μωαμεθανικές οικογένειες, ενώ οι χριστιανοί επικαλούμενοι τη βοήθεια της Αγίας Βαρβάρας θεραπεύονταν.
Οι Οθωμανοί για να γλιτώσουν από την ασθένεια, έπεισαν τον ομόθρησκό τους να αποδώσει το χώρο στους χριστιανούς για να ανεγερθεί ναός προς τιμήν της αγίας, όπως και έγινε.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Άνθιμου πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

«Για το Ρέθυμνο είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή, γιορτάζουμε την πολιούχο της πόλης, την Αγία Βαρβάρα που είναι προστάτης και του πυροβολικού.
Για εμάς τους Ρεθεμνιώτες και τους κρητικούς έχει μια ξεχωριστή σημασία, διότι συμπίπτει ο εορτασμός της επετείου της ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα»,
ανέφερε ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης.


Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό, κ. Μανώλης Όθωνας τόνισε πως
«Εμείς οι Ρεθεμνιώτες είμαστε διπλά χαρούμενοι, γιορτάζουμε την πολιούχο της πόλης και βέβαια την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Η σύμπτωση αυτή δίνει μια αίσθηση και μια ψυχολογία που την έχουμε ανάγκη, μια αυτοπεποίθηση και μια αισιοδοξία
».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου,κ. Γιώργης Μαρινάκης, ευχήθηκε «υγεία και δύναμη για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που δυστυχώς αυτήν την εποχή δεν λείπουν».


Από την πλευρά του ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος, πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, επεσήμανε «Εύχομαι σε όλους τους Ρεθεμνιώτες η Αγία Βαρβάρα να τους προστατεύει και να ενισχύει τη ζωή τους».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία