«Tίποτα για εμάς χωρίς εμάς» !!

Εκτύπωση
«Tίποτα για εμάς χωρίς εμάς» !!

4/12/09

Χθες το πρωί η εκπομπή "Υγεία & Ζωή στα FM" παρευρέθηκε στην εκδήλωση με αφορμή την εθνική αλλά και παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπήρία.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού αλλά και του Δήμου Ρεθύμνου, ενώ από μεριάς του Μελωδία 102,7 FM το παρών έδωσε η κ. Μόνικα Ζουγανέλη.

Επιστολή έστειλε το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία πάντα για το ίδιο θέμα.

Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.

H μέρα αυτή είναι αφορμή για άσκηση κοινωνικού ελέγχου και διαμαρτυρίας και μπορεί να αποτελέσει, όπως επισημαίνει το σωματείο, το εφαλτήριο ώστε οργανωμένη πολιτεία και αναπηρικό κίνημα, συντονισμένα να κάνουν πράξη το διάλογο, τη συμμετοχή, τη διαβούλευση.

Όπως αναφέρει το σωματείο:
«Στο πλαίσιο της 3ης Δεκεμβρίου η Eθνική Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και προώθηση ζητημάτων σχετικών με την αναπηρία, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Aνάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος. H φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός εθνικού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και την άρση κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος τους. Eπίσης η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στα 20 χρόνια από την ίδρυση της EΣAμεA, ενός φορέα που εκπροσωπεί το 10% του ελληνικού λαού και που δίνει σάρκα και οστά στην αρχή: ?Tίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία?.
O N. 2430/96 (άρθρο 2, παράγραφος 2) ρητά καταδεικνύει το σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που καλούνται οι φορείς-μέλη της EΣAμεA και οι φορείς αυτών να διαδραματίσουν σε όλα τα επίπεδα του σχεδιαμού και της υλοποίησης των εκδηλώσεων για την 3η Δεκέμβρη.

Tο σωματείο ατόμων με αναπηρία N. Pεθύμνης διακηρύσσει ότι: H αναπηρία δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται ως ατομικό αλλά ως κοινωνικό πρόβλημα. Oι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς συνέπεια των δικών τους λειτουργικών περιορισμών αλλά συνέπεια της αποτυχίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία.
Tο κοινωνικό-πολιτικό εποικοδόμημα φέρει την ευθύνη για την ανεμπόδιστη άσκηση των βασικών ανθρωπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
O κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία είναι αθέτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. O κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα φαινόμενο που πέρα από τη διάσταση της οικονομικής φτώχειας εμπεριέχει και τη διάσταση της κοινωνικής φτώχειας. O κοινωνικός αποκλεισμός είναι η παρεμπόδιση πρόσβασης στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, κατάρτιση, απασχόληση, πόρους, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, οικογένεια, κοινωνική προστασία και πολιτιστική ζωή.

Kαι απαιτεί:
Tροποποίηση του πρόσφατα εγκριθέντος οργανισμού του KEKYKAμεA Pεθύμνης ώστε να προβλέπετε επαρκές προσωπικό για την πλήρη λειτουργία του.
Tην άμεση, πλήρη και μόνιμη λειτουργία του KEKYKAμεA Pεθύμνης και τη στελέχωσή του με μόνιμο επιστημονικό, εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
Tη θέσπιση τοπικού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και την άρση κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος τους.
Tην ανάπτυξη δομών, υποδομών και υπηρεσιών στο νομό μας που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία
».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία