Ο Δαφέρμος απαντά στον "Πρωινό Δελτίο" για το φλέγον θέμα της Λαϊκής

Εκτύπωση

Ο Δαφέρμος απαντά στον "Πρωινό Δελτίο" για το φλέγον θέμα της Λαϊκής

  • Ο καθηγητής του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης δίνει φως στην υπόθεση.

3/12/09
του Βασίλη Κασιμάτη

Χθες το απόγευμα και κατόπιν των όσων λεχθήκαν για το ερωτηματολόγιο που σχηματίστηκε από τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορούσε την Λαϊκή Αγορά, επικοινωνήσαμε με τον κ. Δαφέρμο για να μας αποτυπώσει τη δική του θέση στο φλέγον αυτό θέμα.

Το ιστορικό

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στο Ρέθυμνο ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό την δημοσκόπηση εντός της κοινωνίας του Ρεθύμνου, βασιζόμενη σε έρευνα/εργασία του τμήματος των πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (έδρα Ρέθυμνο) με αρμόδιο καθηγητή τον  Καθηγητή κ. Βασίλη Δαφέρμο.

Ακολούθως ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά εμπόρων και παραγωγών, μελών όλων των δύο συλλόγων της Λαϊκής Αγοράς.
Τοπικές εφημερίδες αναφέρθηκαν εκτενώς με το θέμα, ενώ και η «Ρεθεμνιώτικη Αγορά» έδωσε τον απαιτούμενο «χώρο» στην όλη ιστορία.

Έξαλλοι οι παραγωγοί κυρίως αφού θεώρησαν ότι το ερωτηματολόγια αυτό προσβάλει το θεσμό της Λαϊκής ενώ ταυτόχρονα εναντιώνεται στην αγωνιστική δράση τους ιδίως για την κατοχύρωση της 3ης ημέρας!
Μάλιστα δημοσιεύτηκε και σε άλλο σημερινό μας δημοσίευμα η άποψη του προέδρου και των μελών των παραγωγών ότι το ερωτηματολόγιο και ο κ. Δαφέρμος είναι υποκινούμενος από «αλλότρια» συμφέροντα, σημείο βέβαια που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής & διευκρίνησης.
Τα ίδια ειπωθήκαν και στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» στο Μελωδία 102,7 FM χθες το πρωί, όπου φιλοξενούμενος ήταν ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Κώστας Τσιμπίδης.

Ύστερα από και την νέα αυτή εξέλιξη, το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση και νέο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα το πρωί ο καθηγητής κ. Δαφέρμος ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Πρωινό Δελτίο» όπου είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί του και να μας αναφέρει ενημερώνοντας ταυτόρονα και τους ακροατές στο σταθμού για τα ανωτέρω. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ του ΔΟΚ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Κασιμάτη) δίνουν πάντα τη πρέπουσα θέση τόσο στο λόγο όσο και στον αντίλογο.
Είναι κάτι που δεσμευτήκαμε και στην χθεσινή συζήτηση που είχαμε με το πρόεδρο κ .Τσιμπίδη, αφού και στον «αέρα» είπαμε ότι θα προσπαθούσουμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Δαφέρμο για να δώσουμε άπλετο φως στην υπόθεση.

Η απάντηση Δαφέρμου.

Ο καθηγητής κ. Δαφέρμος μιλώντας σήμερα στο "πρωινό Δελτίο είπε τα εξής:
«Το ερωτηματολόγιο στήθηκε αφού πρώτα εξετάστηκε λεπτομερώς «ο Πιλότος» της έρευνας. Πρόκειται για ένα αναγκαίο και επιβεβλημένο επιστημονικά στάδιο της εξελικτικής πορείας της όλης έρευνας.
Ένα προσχέδιο αν θέλετε, για το πώς πρέπει να στηθεί ένα ερωτηματολόγιο και τι είδους ερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνει.
Όπως καταλαβαίνεται δεν μπορώ εγώ να πω τι θα μπει και τι όχι, αλλά το κοινό που ερωτάται στην αρχική έρευνα (Πιλότο) διαμορφώνει και το τοπίο των ερωτήσεων.
Επομένως θεωρώ ότι είναι άδικο να καταλογίζονται ευθύνες όταν ουδείς εξ αυτών που τις καταλογίζει, έχει την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση για το πως δημιουργούνται και συντάσσονται αυτές οι έρευνες καθώς και τα σχετικά ερωτηματολόγια.
Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους επαγγελματίες της Λαϊκής που μοχθούν καθημερινά για το μεροκάματο
».

Βέβαια είναι γνωστό ότι ο καθηγητής κ. Δαφέρμος κατάγεται από την Αξό και από αμιγώς αγροτική οικογένεια, συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αγροτιά, αφού και οικονομικά, στις αγροτικές δραστηριότητες του πατέρα του στηρίχθηκε και με μεγάλο κόπο και στέρηση όπως γνωρίζουν πολλοί, κατάφερε ο ίδιος να σπουδάσει και να φθάσει σήμερα να είναι ένας καθηγητής με 16.500 ώρες πιστωμένες στους φοιτητές των Ελληνικών οικογενειών!

«Ειδικότερα, με την ερώτηση που αφορά για το αν οι πολίτες θέλουν να γίνεται η Λαϊκή Αγορά
[ Καμία - Μία - Δύο ] ημέρες την εβδομάδα, εμείς δεν συμπεριλάβαμε την απάντηση ως τέταρτο «κουτάκι» [τρεις ημέρες] διότι απλούστατα στην πρώιμη έρευνα  - "πιλοτική φάση" - δεν τέθηκε καν ζήτημα για την διενέργεια τριών ημερών της Λαϊκής στο Ρέθυμνο, καθόσον έδειξαν τα αποτελέσματα αυτής...
» ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Δαφέρμος.

Εμείς βέβαια εδώ ως δημοσιογράφοι, στοιχείο που καταθέσαμε στο κ. Καθηγητή και το έλαβε σοβαρά υπόψη του, έχουμε να πούμε ότι όσες ημέρες παρακολουθούμε την διενέργεια την 3ης ημέρας στους «4 Μάρτυρες» στα πλαίσια του ρεπορτάζ, λέμε ότι οι καταναλωτές ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο αριθμό, ίσως και χιλιάδων ατόμων.
Επομένως έχουμε αντίθετη άποψη επ αυτού!

Συνεχίζοντας ο κ. Δαφέρμος μας είπε:
«Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι οι ερωτήσεις γίνονται για να απαντώνται. Εμείς δεν κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση τους χιλιάδες των ερωτηθέντων. Απεναντίας δίνω ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των φοιτητών μου, με στόχο όταν ερωτούν να είναι αρκούντος σαφείς και κατανοητοί.
Αυτό που ενδιαφέρει το Ίδρυμα είναι η αμερόληπτη αποτύπωση της κοινής γνώμης με σκοπό να  σχηματίσουμε δεδομένα (data) για την οικονομική και πολιτική θέση της πόλης αλλά και του νομού και που ουδέποτε είχαν ληφθεί ή συλλεχθεί,  τα τελευταία 30 χρόνια
».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία