Θεωρίες για τα περιττά κιλά & άλλα... της Άρτεμις Δρυγιαννάκη

Εκτύπωση

Θεωρίες για τα περιττά κιλά και άλλα...

 

  Της Άρτεμις Δρυγιαννάκη *

 

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί- γενετικοί κ.α. Φαίνεται όμως ότι η κυριότερη αιτία είναι ο σύγχρονος τρόπος, η αυξημένη ποικιλία τροφίμων με χαμηλή ποιότητα κ.α. Η ουσία όμως είναι μία: παχαίνουμε επειδή τρώμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι   :    

 •  Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, πέρα των αναγκών του οργανισμού μας (για να επιβιώσει και να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του  δραστηριότητες).
 •  Η λάθος επιλογή των τροφών .Έχει μεγάλη διαφορά να πάρω τις θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μου από υγιεινές τροφές, όπως φρούτα- λαχανικά- γαλακτοκομικά προϊόντα- κρέας χαμηλό σε λιπαρά- ψάρια- σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά κ.α.- λίπη από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, από το να πάρω τις ίδιες θερμίδες αλλά από τροφές που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο οργανισμό μου, όπως γλυκά- έτοιμα παρασκευασμένα τρόφιμα- αναψυκτικά- αλκοόλ κ.α. 
 • Τα γονίδια. Η πραγματικότητα είναι ότι η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό παράγοντα. Ένας ενήλικας ο οποίος είχε πάντα στη ζωή του περιττά κιλά, πιθανότατα αποκτώντας παιδί να επηρεάσει την προδιάθεση του οργανισμού του παιδιού και να είναι πιο εύκολο για το παιδί αυτό να πάρει κιλά αντί κάποιου που προήλθε από γονείς με ?ιδανικό? βάρος.
 • Ενδοκρινολογικά  προβλήματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός, παίζουν ρόλο στην αύξηση του βάρους, αλλά δεν είναι το κύριο αίτιο.
 • Φαρμακευτικές αγωγές πιθανόν να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή κατακράτηση υγρών  (το οποίο φαίνεται στη ζυγαριά και στο σώμα) αλλά κυρίως προκαλούν αύξηση της όρεξης για φαγητό.
 • Εναλλαγές ψυχικής διάθεσης. Πολλές φορές η καλή ή κακή διάθεση συνοδεύεται με την παρόρμηση μας στο φαγητό. 
Πως θα δώσουμε μικρές "λύσεις" στα παραπάνω προβλήματα ;
 • Σε περίπτωση που η πρόσληψη τροφής είναι αυξημένη από το αναγκαίο φροντίστε να μειώσετε τις μερίδες με απλό τρόπο, όπως για παράδειγμα τρώγοντας σε μικρότερο πιάτο.
 • Βελτίωση της ποιότητας των γευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η τυρόπιτα θα αντικατασταθεί από το κουλούρι ή από σπιτική τυρόπιτα, το γλυκό θα γίνει γιαούρτι με μέλι, η πίτσα θα είναι με λαχανικά τυρί και γαλοπούλα και όχι με ζαμπόν- μπέικον ή "με απ´ όλα", γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά αντί πλήρη προϊόντα κ.α.
 • Σπάστε το κατεστημένο! Επειδή τα γονίδια δεν αλλάζουν δεν σημαίνει ότι καθησυχαζόμαστε σε αυτό. Αλλάζουμε τρόπο ζωής και διατροφικής συμπεριφοράς. Τι σημαίνει αυτό; Δεν ζούμε για να τρώμε, τρώμε για να ζούμε! Κάνουμε την άσκηση τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας! Τα οφέλη είναι τεράστια και οι αλλαγές μεγάλες, αρκεί να έχουμε την υπομονή να δούμε τα αποτελέσματα και να μην βιαστούμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα.
 • Απότομες αλλαγές σωματικού βάρους που δεν συνοδεύονται από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες πρέπει να ελέγχονται με κατάλληλες ενδοκρινολογικές εξετάσεις και παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.  Σημαντικό επίσης είναι πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε διαιτολόγιο ή κάποιου είδους άσκηση, να κάνετε ένα γενικό ιατρικό έλεγχο της κατάστασης της υγείας σας.
 • Αν για οποιοδήποτε λόγο ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, χρόνια ή περιστασιακή, που επηρεάζει το σωματικό σας βάρος, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας καθώς και το διαιτολόγο για τις πιθανές λύσεις. 
 • Η λύση για τα προβλήματα μας δεν είναι το φαγητό, καλό είναι να ψάξουμε να βρούμε την πραγματική τους αιτία και να τα λύσουμε, παρά να ξεφύγουμε από αυτά τρώγοντας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το φαγητό είναι πηγή πρόσκαιρης χαράς.

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να βρούμε το μέτρο που μας ταιριάζει. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ήρθε η ώρα να συμπεριφερθούμε στον εαυτό σας με σεβασμό σαν να ήταν ο καλύτερος μας φίλος. Μην αναβάλλουμε για αύριο !  Αρχίζουμε από τώρα πηγαίνοντας σπίτι με τα πόδια για παράδειγμα. Από τα μικρά φθάνουμε στα μεγάλα !

Ας γεμίσουμε το χρόνο μας με σημαντικές ασχολίες και θετική ενέργεια.
Καλή Αρχή !        

                                                                                                
*  η Δρυγιαννάκη Άρτεμις 
 είναι Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία