Οι επτά αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτύπωση

Οι επτά αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας.

          30/11/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε από σήμερα το πρωί το τιμόνι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ως ο 7ος πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, από καταβολής του κόμματος στις 4 Οκτωβρίου του 1974.
Να θυμηθούμε όμως ποιοι ήταν κατά σειρά οι επτά πρόεδροι της Ν.Δ. από τις ταραγμένες τότε ημέρες του ΄74!

Πρώτος πρόεδρος, ο ιδρυτής του κόμματος, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στην κωμόπολη Πρώτη της περιφέρειας Σερρών. 

 


2ος κατά σειρά πρόεδρος της Ν.Δ., παίρνοντας σκυτάλη από τον ιδρυτή της, ο Γεώργιος Ράλλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου 1918 και πέθανε στις 15 Μαρτίου 2006. Τελείωσε τη Νομική Σχολή το Μάρτιο του 1939 και αμέσως μετά στρατεύθηκε.
 

Τρίτος ανέλαβε την προεδρεία ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίστας.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το1910 στο Μέτσοβο Ηπείρου.


 Τέταρτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και δεκατρία εγγόνια.  Ο Κ. Μητσοτάκης προέρχεται από οικογένεια Κρητών με μακρά παράδοση στην πολιτική. Είναι ανιψιός του μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ακολούθως ο Μιλτιάδης Έβερτ παίρνει σκυτάλη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας ως ο 5ος πρόεδρος της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.
6ος κατά σειρά πρόεδρος, ο Κώστας Καραμανλής όπου διετέλεσε πρωθυπουργός μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Είναι παντρεμένος με την Νατάσα Παζαΐτη και πατέρας δύο παιδιών. Είναι Δικηγόρος - Διεθνολόγος. Θυμίζουμε, εξελέγην Πρωθυπουργός της Ελλάδος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.


7ος πλέον από χθες, αρχηγός της παράταξης, καθόσον προέκυψε από το χθεσινό εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς (γεννημένος στις 23 Μαΐου 1951) είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία και νέος πρόεδρος του κόμματος.
Εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανηψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του, Ελένης Ζάννα, είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Στις 26 Μαΐου 1990 παντρεύτηκε στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία