Συνέντευξη με το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ηλία Λαμπίρη επί φλέγοντων θεμάτων

ΕκτύπωσηΣυνέντευξη με το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ηλία Λαμπίρη επί φλέγοντων θεμάτων

 

Το πρωί της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2008 παραχώρησε στην ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ συνέντευξη ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης.  
Ο καθηγητής μας υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Ρέθυμνο.Του Βασίλη Κασιμάτη

Η ατζέντα των ερωτήσεων περιλάμβανε τα εξής θέματα :
1)Έργα για το φράγμα του Πλατύ ποταμού.

2)Η ανάπτυξη της γεωργικής σχολής Αμαρίου

3)Ανέγερση Νοσοκομείου στα «χωράφια» του Πανεπιστημίου.

4)Σχολιασμός των εξελίξεων με τις σοβαρές αναταραχές Πανελλαδικά.

5)Ακτοπλοϊκή σύνδεση

6)Τα προβλήματα στάθμευσης στη πόλη του Ρεθύμνου.

 

Ξεκινώντας από το πρώτο θέμα ο Βουλευτής μας απάντησε ότι αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του έργου και είναι κάθετος στο να γίνουν παράλληλες προκυρήξεις.

«Ως Αμαριώτης γνωρίζω πολύ καλά το τι ζητούν οι Δήμαρχοι και φορείς του τόπου. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι Αμαριώτες - Ρεθυμνιώτες καλούνται να δώσουν από το πλούτο τους για την συμπλήρωση του φράγματος της Φανερωμένης και την άρδευση των πλουτοπαραγωγικών περιοχών της Μεσσαράς. Ως  αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να υλοποιηθούν πάραυτα τα συμπληρωματικά έργα άρδευσης της περιοχής Αμαρίου», είπε ο Βουλευτής.

«To φράγμα στο Γερακάρι ή οι εναλλακτικές λιμενοδεξαμενές πρέπει να κατασκευαστούν σε κάθε περίπτωση ούτως ώστε να αρδευτούν σωστά οι ανάντι περιοχές του Πλατύ. Είναι αδιανόητο να συζητάμε τίποτα λιγώτερο.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η λύση με αντλιοστάσια λόγω του πολύ υψηλού κόστους ηλεκτροδότησής των.

Συνεπώς τάσσομαι με την άποψη των 2 Δημάρχων και συμμερίζομαι τους Αμαριώτες στις ανησυχίες τους», συμπλήρωσε ο καθηγητής. 


Συνεχίζοντας στο 2ο θέμα αναφορικά με το θέμα της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων ο κ. Λαμπίρης φάνηκε συνενωτικός και ζήτησε να ξεκαθαρίσει τάχιστα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω οικοπεδικών εκτάσεων.

Θεωρεί απόλυτα σωστό στο να προχωρήσει η Μητρόπολη στο θέμα της Μονής.
Κρίνει δε, ότι βασική προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη της Γεωργικής Σχολής και των περιφερειακών εκτάσεων, παράλληλα με την βελτίωση του Περιφερειακού σταθμού Ερευνας.

Όσων αφορά ερώτηση που του θέσαμε σχετικά με το αίτημα της Αερολέσχης Ρεθύμνου, ο καθηγητής μας είπε τα εξής:

«Η Αερολέσχη εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει αεροδιάδρομο εντός της έκτασης που υπάρχει στη Γεωργική Σχολή Ασωμάτων. Πιστεύω ότι αφενός θα λύσει αρκετά προβλήματα σχετικά με αεροδιακομιδές ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη Τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω των ενδιαφερόμενων μελών από πολλές λέσχες Πανελλαδικά & Πανευρωπαϊκά που επιθυμούν να επισκεφτούν τη περιοχή

Γενικότερα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της μείζονος περιοχής» Σχετικά με το επόμενο θέμα, αυτό της πρότασης για την ανέγερση Νοσοκομείου στα εδάφη του Πανεπιστημίου, ο κ. Λαμπίρης μας είπε ότι θα είναι ένα έργο από τη Κοινωνία για τη κοινωνία.

Αποσαφήνισε λέγοντας .... «ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι περιοχές παραχωρήθηκαν στη πανεπιστημιακή κοινότητα από τη κοινωνία και πρέπει να δοθούν πίσω σε αυτή εφόσον  αυτή τη στιγμή το χρειάζεται ο τόπος και είναι ιερός ο σκοπός.

Θέτω ευθέως το ζήτημα συνεργασίας Πανεπιστημίου - Νοσοκομείου.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα Νοσοκομεία που συναντούμε στη Γερμανία και που βασίζονται σε αυτό το μοντέλο.

Συνεργασία σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης, κλινικού έργου όπου κρίνεται αναγκαίο είναι μερικά από τα θέματα που θα μπορούσαν οι δύο φορείς να λειτουργούν κοινοπρακτικά. προς όφελος και των δύο πλευρών και κυρίως της ίδια της τοπικής κοινωνίας.
Στις 17 Δεκεμβρίου περιμένουμε την απόφαση της Συγκλήτου.».Ο κ. Λαμπίρης ήταν λακωνικός στο φλέγον θέμα των εκτεταμένων επεισοδίων πανελλαδικά. Ήταν  συντετριμμένος από την όλη κατάσταση που ανώμαλα εξελίσσεται στη χώρα μας και δεν θέλησε να προβεί σε περεταίρω δηλώσεις.  

Συμπαραστέκεται στη οικογένεια του νεκρού νεαρού Αλέξη και πιστεύει στο έργο της Δικαιοσύνης το οποίο θα διαφωτίσει την υπόθεση και θα επιρρίψει τις όποιες ευθύνες αναλογούν. Στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ο βουλευτής μας είπε ότι θεωρεί υψίστης σημασίας την αποκατάσταση της σύνδεσης Ρεθύμνου ? Πειραιά.

Ο Ρεθυμνιώτης πρέπει να ταξιδέψει από το Ρέθυμνο όποτε δει να «πιάνει» Καράβι στο λιμάνι του. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Λαμπίρης ζήτησε να τον διαφωτίσουμε σχετικά με τα θέματα που γνωρίζουμε εκτενώς από τη δημοσιογραφική κάλυψη των τόσων μηνών και την ενασχόλησή μας στο θέμα του «Καραβιού» και αυτό το πράξαμε εφ όλης της ύλης. Ενημερώσαμε το καθηγητή για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, για τα εναλλακτικά σενάρια, για τις τυχόν ανησυχίες του κόσμου και τέλος για το τι πιστεύουμε πάνω σε αυτό το θέμα.

 

 Κλείνοντας τη τόσο ουσιαστική συζήτηση ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε στο θέμα της ανέγερσης του υπόγειου γκαράζ στη πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, το οποίο τόνισε θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αναγνωρίζει ότι υπάρχει στο Ρέθυμνο όσων αφορά την έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

Ευχαριστήσαμε το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ηλία Λαμπίρη για τη παραχώρηση της τόσο ουσιαστικής συνέντευξης και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το πολύ σύντομο μέλλον σε θέματα που άπτουν της τοπικής επικαιρότητας.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία