Με γεωμετρική πρόοδο κλείνουν καθημερινά σχολικές μονάδες στο νομό

Εκτύπωση

Με γεωμετρική πρόοδο κλείνουν καθημερινά σχολικές μονάδες στο νομό

  • «Φτωχός» συγγενής για ακόμα μια φορά το νοσηλευτικό ίδρυμα, θα προσληφθούν μόνο οκτώ νοσηλευτές

27/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη


 
«Συναγερμός» έχει σημάνει και στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ρεθύμνου. Καθημερινά πλέον μπαίνει λουκέτο σε τάξεις σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, λόγω του ότι οι μαθητές εμφανίζουν  συμπτώματα της νέας γρίπης. 
Χθές με νέα απόφαση του νομάρχη έκλεισε το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο στα Ανώγεια, το διθέσιο νηπιαγωγείο και εξαθέσιο δημοτικό σχολείο στα Ζωνιανά, το διθέσιο δημοτικό στην Αλφά, το 1ο δημοτικό σχολείο και το 1ο διθέσιο νηπιαγωγείο Περάματος και  ένα τμήμα στο δημοτικό σχολείο Αρμένων.
Εν τω μεταξύ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και μέχρι και σήμερα αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί. Πιο συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα έκαναν το εμβόλιο 117 άτομα, την Τρίτη 115 και την Τετάρτη 121.
Επιπλέον το εμβόλιο κάνει και το προσωπικό του νοσοκομείου που δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί . Επιπλέον χωρίς προβλήματα συνεχίζεται ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και στα κέντρα υγείας του νομού», αναφέρει ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Ξεξάκης.   Τώρα σύμφωνα με την διοίκηση του νοσοκομείου ο εμβολιασμός στο νοσηλευτικό ίδρυμα πραγματοποιείτε χωρίς προβλήματα. Από την πλευρά τους οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει μόνιμος χώρος εμβολιασμών και επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού να γίνει και δεύτερη ομάδα εμβολιασμών.

Για ακόμα μια φορά και ενώ τα κρούσματα της νέας γρίπης και στο νομό Ρεθύμνου αυξάνονται καθημερινά, η πολιτεία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, στο «φτωχό όπως αποδεικνύεται συγγενή που δεν είναι άλλος από το γενικό νοσοκομείο της πόλης».
Σε νέα προκήρυξη του υπουργείου υγείας, στο νομό Ρεθύμνου θα τοποθετηθούν οκτώ μόνο νοσηλευτές την ίδια ώρα που σε όλη την Κρήτη συνολικά θα δοθούν 90 θέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά στα κέντρα υγείας.

Σε νέα γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, το προσωπικό θα καθορίσει την στάση του απέναντι στα νέα δεδομένα ενώ δεν αποκλείετε να προχωρήσει και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι τα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Αναλυτικά η επιστολή του συλλόγου εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και στον διοικητή της ΥΠΕ, έχει ως εξής :
«Γνωρίζαμε ότι τους τελευταίους μήνες τρέχει  προκήρυξη για στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας 1650 θέσεων για όλη την Ελλάδα.
Από αυτές οι 1400 θέσεις είναι για Νοσηλευτικό προσωπικό και οι άλλες 250 για (Διοικητικό, Τεχνικό, Εργαστηριακό προσωπικό).
Σε συνάντηση που είχαμε τα Σωματεία εργαζομένων και γιατρών στο Υπουργείο με τον τέως υφυπουργό στις 31 -8- 2009 παρουσία και των φορέων του νομού (βουλευτών, Νομάρχου, Δημάρχου κ.λ.π), ζητήσαμε τουλάχιστον 25 θέσεις, και πήραμε  την διαβεβαίωση ότι θα δοθούν στο Νομό μας  16-17 θέσεις συνολικά.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε προχτές ότι στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης δίνονται συνολικά (για όλη την Κρήτη) 98 θέσεις!!! απ? αυτές δε στο Νομό μας (Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας) μόλις 8!!!
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των κουρασμένων και απογοητευμένων συναδέλφων μας.
Ποιοι άραγε και με ποια κριτήρια αποφάσισαν αυτή την κατανομή κατά περιφέρειες; Ποιοι και με ποια κριτήρια αποφάσισαν ότι σαν νομός δικαιούμαστε το 8,16% των θέσεων σε επίπεδο Κρήτης; Θεωρούν άραγε ότι είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο στελέχωσης; ή μήπως δεν ξέρουν ότι απειλείται να καταρρεύσει το σύστημα υγείας λόγω πανδημίας;

Θυμίζουμε σε όλους, την τραγική ,τριτοκοσμική, και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ ένας χώρος τυφλός χωρίς εξαερισμό που συνωστίζονται καθημερινά, όλοι οι ασθενείς με  εμπύρετα νοσήματα , με δεδομένη την πανδημία της νέας γρίπης σε εξέλιξη, επίσης λόγω έλλειψης υποδομών  δεν υπάρχει σταθερός χώρος εμβολιασμών για την νέα γρίπη (ο χώρος επιλέγεται ανάλογα με ποιο Τακτικό ιατρείο είναι κενό κάθε μέρα) και λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υπάρχουν δυσκολίες ακόμη και στην συγκρότηση ομάδων εμβολιασμού.
Θυμίζουμε επίσης ότι η κατάσταση στο ΤΕΠ, στην Παιδιατρική, στη ΜΕΘ και σε κλινικές και εργαστήρια από άποψη προσωπικού, είναι προ πολλού σε εντελώς οριακό επίπεδο.

Απαιτούμε την ανακατανομή των θέσεων, και καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες, να αγωνιστούμε μαζί για να διεκδικήσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στο Νομό μας».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία