Ο βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης και οι απαντήσεις που έλαβε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εκτύπωση

Μη ικανοποιητικές κρίνει ο βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης τις πρόσφατες απαντήσεις που έλαβε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε αντίστοιχες ερωτήσεις του.  Συγκεκριμένα:

 

 1. Σε ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Λαμπίρης στις 11 Νοεμβρίου 2008 σε σχέση με την εγκατάλειψη των Κέντρων Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών και ειδικότερα εκείνο του Ρεθύμνου, έλαβε τη στερεότυπη απάντηση ότι «..συνολικά οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον γενικότερο σχεδιασμό για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών έχουν αναπτυχθεί στη Βουλή των Ελλήνων...»
  Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης σχετικής συζήτησης, ο Υφυπουργός Υγείας ομολόγησε ότι το χρέος προς τα Κέντρα αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 5,5 εκ. ευρώ- κάτι που ούτως ή άλλως ελέγχεται μάλλον ως ανακριβές, με τον αριθμό να πλησιάζει  μάλλον τα 9-10 εκ.  - και ότι δεν υπήρχε ως τώρα ξεχωριστός κωδικός προκειμένου να εκταμιεύονται τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη της λειτουργίας τους.  Πρόσφατα δρομολογήθηκε από πλευράς Υπουργείου σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

       Οσον αφορά το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών που λειτουργεί στο
      Ρέθυμνο, καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνεται.

Γεγονός είναι, σχολιάζει ο κ. Λαμπίρης, ότι για άλλη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου απαντά για το τι θα κάνει τα επόμενα 5 χρόνια αλλά αποφεύγει να απαντήσει για τις ευθύνες της τα 2 προηγούμενα, αφού αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και 13 χρόνια, ενώ οι 400 περίπου εργαζόμενοι στα Κέντρα αυτά σε όλη τη χώρα είναι στον αέρα τόσο ως προς το εργασιακό καθεστώς τους όσο και ως προς τη μισθοδοσία τους. 

 1. Σε αντίστοιχη ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής στις 12 Νοεμβρίου 2008, για τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων με μηχανήματα  PET CT, την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στη διάγνωση καρκίνου, που αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο ο «Ευαγγελισμός», το Υπουργείο Υγείας απάντησε ότι αφ ενός πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «προβληματισμοί» των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου αφ ετέρου δεν έχουν κοστολογηθεί οι δαπάνες από τη χρήση των μηχανημάτων.
  Σημειωτέον ότι την τεχνολογία αυτή, που κυριολεκτικά σώζει ζωές, διαθέτουν στην Ελλάδα ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα οποία αναγκάζονται να καταφύγουν οι ασθενείς αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν τη διαθέτουν.
  Ο βουλευτής σκοπεύει να επανέλθει στο θέμα, ζητώντας να περιληφθεί στη σχετική προμήθεια και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο οποίο καταφεύγουν καρκινοπαθείς από όλη την Κρήτη.

 

 1. Οσον αφορά την ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Λαμπίρης μαζί με τους άλλους βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των κωφαλάλων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαντά με το γενικόλογο ότι «αναγνωρίζει το πρόβλημα και γι αυτό τον λόγο, σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα όλα τα αιτήματα των φορέων - συλλόγων Ατόμων με Αναπηρίες ανάλογα με τις διατιθέμενες κάθε φορά πιστώσεις.»
  Σημειωτέον ότι από την πλευρά του το Υπουργείο Απασχόλησης απάντησε ότι για τις θέσεις, που βάσει του  νόμου, προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ για την παραπάνω κατηγορία, υποβάλλονται πολλαπλάσιες αιτήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.

 

Το συμπέρασμα, σχολιάζει ο κ. Λαμπίρης, είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκει κονδύλια για την στήριξη των Τραπεζών και για μεγαλοπρεπή εγκαίνια Μουσείων αλλά για στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας στους Ελληνες πολίτες, ούτε  την ευαισθησία διαθέτει ούτε τα απαραίτητα κονδύλια, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του 2009.

 

 

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία