Συνεδρίαση του ΣΝΟ για την πολιτική προστασία

Εκτύπωση

Συνεδρίαση του ΣΝΟ για την πολιτική προστασία

Συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2009.
  2. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων.
  3. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό 2009-2010.

Όπως τονίστηκε από τον Πολιτικό Υπεύθυνο της ΠΣΕΑ, κ. Αντώνη Μπαγιαρτάκη, τη φετινή χρονιά σημειώθηκαν στο Νομό 124 πυρκαγιές, που έκαψαν έκταση 2.581,127 στρεμμάτων.  
Παρότι το 2009 εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές σε σχέση με το 2008, ωστόσο οι καμένες εκτάσεις ήταν σημαντικά λιγότερες.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις συχνές περιπολίες τόσο της Πυροσβεστικής όσο και των εθελοντικών οργανώσεων, που για τη διευκόλυνσή τους στις περιπολίες έλαβαν και κουπόνια βενζίνης από τη Νομαρχία Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά στα δύο άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάστηκε από το Γραφείο της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας εκτενές μνημόνιο, που περιγράφει λεπτομερώς τις ενέργειες Πρόληψης - Προετοιμασίας και Κινητοποίησης- Επέμβασης - αντιμετώπισης, που πρέπει να υλοποιηθούν από καθένα εμπλεκόμενο ξεχωριστά (Νομαρχία, Δήμοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.α).
Το μνημόνιο αυτό που άμεσα θα αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους για τις άμεσες ενέργειές τους, αναφέρει ενδεικτικά τα εξής:
" Με την έναρξη του Φθινοπώρου και κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι πιθανόν να παρουσιασθούν κάποια φαινόμενα πλημμυρών από έντονες βροχοπτώσεις ,που οφείλονται συνήθως στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις κοίτες και τα πρανή των φυσικών ρεμάτων και στην πλημμελή συντήρηση των τεχνικών έργων που κατασκευάσθηκαν για να διευκολύνουν την απορροή των ομβρίων υδάτων ή πολλές φορές και στην ανυπαρξία των έργων ή ακόμα στις έντονες κλίσεις στις λεκάνες απορροής που συντελούν στη γρήγορη αποστράγγισή τους όταν εκδηλώνονται καταιγίδες ή έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης συχνά παρατηρούνται έντονες χιονοπτώσεις με συνέπεια τη διακοπή της κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου ή μέρους αυτού.

 Με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται κατά προτεραιότητα, ο σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και η συντήρησή τους από τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Επίσης επιβάλλεται η άμεση λήψη προληπτικών έργων, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό, ή στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι η απομάκρυνση της δασικής βλάστησης συμβάλλει στην αύξηση της απορροής των υδάτων και των φερτών υλών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

 Είναι απαραίτητο η Νομαρχία, οι Δήμοι και η Κοινότητα να λαμβάνουν κάποια μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνέπειες αυτών των φαινομένων".

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία