Ανοιχτή επιστολή απευθύνουν οι κάτοικοι της Λαμπινής για το λατομείο.

Εκτύπωση

Ανοιχτή επιστολή απευθύνουν οι κάτοικοι της Λαμπινής για το λατομείο.

  • ΙΔΡΥΣΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ Δ.Δ. ΛΑΜΠΙΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΠΗΣ

23/11/09

Σήμερα το μεσημέρι λάβαμε στην εφημερίδα μας ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ την ακόλουθη επιστολή από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα  της Λαμπινής του Δήμου Λάμπης σχετικά με το καθορισμό Λατομικής Ζώνης στη περιοχή τους απόφαση που έλαβε το Νομαρχιακό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Οι κάτοικοι αντιδρούν σε αυτή την απόφαση ενώ θυμίζουμε ότι έουν δεσμευτεί σε νέες δυναμικές κινητοποήσεις. Πράξη πρώτη αποτελεί η σημερινή επιστολή της Σ.Ε.Α. και που απευθύνεται κυρίαρχα στο Ρεθυμνιώτικο αναγνωστικό κοινό.

Ακολούθως το κείμενο της επιστολής:
______________________________________________________________________

Μετά την πρωτοφανή για τα τοπικά χρονικά   απόφαση του Ν.Σ. Ρεθύμνου σχετικά με τον καθορισμό Λατομικής Ζώνης (Λ.Ζ.) στο ΔΔ Λαμπινής, θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα ακόλουθα:

Δήλωση Νομάρχη Ρεθύμνου 15.7.06 (Ημερίδα για την ορθολογική λειτουργία της Πολεοδομίας)
« Οι χρήσεις γης είναι θέμα που χαρακτηρίζεται από μικρά και μεγάλα συμφέροντα και από το οποίο εξαρτάται η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Στο κεφάλαιο αυτό εμπλέκονται η Διοίκηση, η Επιστήμη και οι ΠΟΛΙΤΕΣ »

Δήλωση Νομάρχη Ρεθύμνου 11.6.07 (για την ανάπτυξη στην Κρήτη)
«H εμπειρία μας έχει δείξει ότι τίποτα δεν γίνεται στις μέρες μας, εάν δεν υπάρξει συναίνεση που δεν εξασφαλίζεται μέσα από τον διάλογο την συναντίληψη την συναπόφαση και τον κοινό προσανατολισμό»

Δήλωση Νομάρχη Ρεθύμνου 13.7.09 (για το φράγμα του Πλατύ)
«για θέματα μείζονος σημασίας για τον Νομό, καλό θα είναι προς όφελος του Νομού να αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας»

Δήλωση Νομάρχη Ρεθύμνου 16.7.09 (για τη λαϊκή αγορά)
«Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής αλλά και της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ της περιοχής Μάχης Ποταμών τάσσομαι κατά της μεταφοράς της Λαϊκής»

Είναι διαπιστωμένο ότι τα παραπάνω δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά του αιρετού Αυτοδιοικητικού άρχοντα του Ρεθύμνου κ. Γεωργίου Παπαδάκη.
Είναι λόγια ενός ανθρώπου που επικαλείται την συνεργασία την συναίνεση, τον σεβασμό της άποψης των πολιτών, χωρίς όμως στην δική μας περίπτωση να φαίνεται ότι τα πιστεύει.

Απλά ως διαχειριστής της τοπικής εξουσίας φαίνεται να τα χρησιμοποιεί για να ασκήσει την τέχνη του πολιτικού λόγου και τίποτα άλλο.

Στην πραγματικότητα οι πράξεις του κ. Παπαδάκη, τουλάχιστον στην δική μας περίπτωση είναι διαφορετικές.
Δείχνουν ότι δεν λαμβάνει υπόψη του θεσμοθετημένα Αυτοδιοικητικά όργανα, «ακυρώνει» ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις Τοπικών και Δημοτικών Συμβουλίων, όχι μόνο δεν ευαισθητοποιείται αλλά αδιαφορεί για την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας και κωφεύει στην έκκληση   επιστημονικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων.

Δείχνουν στην προκειμένη περίπτωση, ότι δεν σέβεται την ψήφο που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και φαίνεται πως λειτουργεί για την εξυπηρέτηση επί ειδικών συμφερόντων, άσχετων του λόγου που εκλέχθηκε.

Τρανή απόδειξη αυτών, είναι η στάση που κράτησε ο Νομάρχης Ρεθύμνου στο θέμα του καθορισμού Λατομικής Ζώνης στην Λαμπινή.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε οριστεί στην συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2009, αλλά δεν συζητήθηκε και αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο, γιατί όπως προκύπτει από την αριθμ. 08/43/25-6-09 απόφαση του ΝΣ Ρεθύμνου, πρώτα θα έπρεπε να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι.

Αμέσως μετά την εν λόγω απόφαση, έγιναν όλα αυτά, δηλαδή:
συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάμπης δύο φορές, παρουσία πρωτοφανούς αριθμού κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και έλαβε Ομόφωνα αντίστοιχες αρνητικές αποφάσεις, για τον χαρακτηρισμό Λ.Ζ. στην Λαμπινή.
Όμοια συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Φοίνικα δύο φορές και έλαβε

Ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις 

O Σύλλογος Επιστημόνων Δήμου Λάμπης, με επιστολή προς την Νομαρχία Ρεθύμνου, εξέφρασε αιτιολογημένα τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνεί στο ενδεχόμενο λειτουργίας Λατομείου στην συγκεκριμένη περιοχή πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και ο περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, εξέφρασαν την διαφωνία τους.

Πραγματοποιήθηκαν Λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων στα χωριά Λαμπινή, Μιξόρρουμα, Κοξαρέ, Φρατί, Αγία Πελαγία, Μουρνέ, στις οποίες δεν βρέθηκε ούτε ένας κάτοικος να συμφωνεί με τον εν λόγω καθορισμό.
Οι λόγοι που πρόβαλαν κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας Λατομείου, ήταν ότι η μελέτη που στηρίχθηκε η πρόταση καθορισμού βασίζεται σε αβάσιμα και ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να υποτιμόνται τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που θα επιφέρει η λειτουργία Λατομείου. Επίσης υπήρξε σοβαρός προβληματισμός για την αλλαγή στην αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής που εξελίσσεται ήπια και μάλιστα με τάσεις οικιστικής εξάπλωσης.

Αφού λοιπόν ενημερώθηκαν και ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάνθηκαν δύο Δημοτικά Συμβούλια, φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις, «έρχεται» ο κ. Νομάρχης και στην συνεδρίαση του Ν.Σ. της 19ης Νοεμβρίου 2009 με εγκληματική αδιαφορία, αγνόησε όλα τα παραπάνω, εισηγήθηκε θετικά και ουσιαστικά έδωσε την κατεύθυνση για την απόφαση καθορισμού Λατομικής Ζώνης.

Λυπούμαστε για τον κ. Νομάρχη ο οποίος κώφευσε στην επώνυμη καταγγελία, ότι το θέμα ξεκίνησε όταν συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία κατέθεσε στην Νομαρχία μία γενικόλογη και εμπεριέχουσα ψευδή στοιχεία τεχνική έκθεση Μελέτης Π.Ε. προσαρμοσμένη στα συμφέροντά της και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, παρουσιάστηκε ως φορέας για λογαριασμό του οποίου εκπονήθηκε !

Η δικαιολογία ότι η απόφαση του Ν.Σ. αφορά την θέση του καθορισμού και όχι την εταιρεία εγκατάστασης, αφορά το τυπικό σκέλος της υπόθεσης, στην πραγματικότητα όμως επειδή όλοι είμαστε από το Ρέθυμνο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί και εάν χρειαστεί μπορούμε να το αποδείξουμε.

Λυπούμαστε για την αντιδημοκρατική στάση του κ. Νομάρχη, ο οποίος «κατήργησε» δύο Δημοτικά Συμβούλια και λειτούργησε ως εάν ήταν διεκπεραιωτής συμφερόντων ιδιωτικής εταιρίας, σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Όσο οι συγκεκριμένες πράξεις ή και παραλείψεις του, θίγουν αυτή την κοινωνία, ο κ. Παπαδάκης θεωρείται πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή έχει την δυνατότητα να μην προχωρήσει στην απόφαση που καταδικάζει έναν ολόκληρο πληθυσμό να ζει ένα εφιάλτη, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της «Πίστας Εκπαίδευσης- Εξέτασης του Δήμου Γεροποτάμου»

Λυπούμαστε επίσης για αυτούς που ψήφισαν θετικά, τραυματίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου και το όνειρο εκατοντάδων πολιτών. Βεβαίως εντύπωση προκάλεσε η θετική ψήφος ενός Νομαρχιακού Συμβούλου, ο οποίος δεν το είχε σκοπό αλλά τον οδήγησε, όπως είπε, η απρεπής συμπεριφορά των αγανακτισμένων πολιτών και με τον τρόπο αυτό θέλησε να τους τιμωρήσει !!
Εάν είναι δυνατόν.
Δυστυχώς με τέτοιες αντιλήψεις εκλεγμένων, αυτός ο τόπος δεν θα έχει μέλλον.

Ασφαλώς εκτιμούμε την στάση των μελών του Ν.Σ. που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, άκουσαν την λαϊκή απαίτηση και σεβάστηκαν τις ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν.

Τέλος δεν κρύβουμε την δυσαρέσκεια μας για την στάση του κυβερνητικού βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα ο οποίος με την απαντητική του επιστολή , δεν άγγιξε την ουσία του προβλήματος, δεν τοποθετήθηκε στην καταγγελία για την αβάσιμη μελέτη και άφησε πολιτικά ανυπεράσπιστους τους κατοίκους της περιοχής.

 Σε παρόμοια περίπτωση που αφορούσε την μελέτη για το λιμάνι στο Νότο, ο κ. Όθωνας με την από 17 4-07 ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 «??.ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να διεξάγεται σε καθεστώς αδιαφάνειας και παραπληροφόρησης, καθώς ανεπίσημες πληροφορίες για το περιεχόμενο της μελέτης, που μιλούν για ακαταλληλότητα του κόλπου της Μεσσαράς ως διαμετακομιστικού κέντρου, έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε φορείς και πολίτες και εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την σκοπιμότητα, χρησιμότητα και τις συνέπειες του έργου??»

Το ερώτημα είναι, γιατί δεν έπραξε το ίδιο και στην δική μας περίπτωση, τι τον εμπόδισε ?

 Θα μας ενδιέφερε επίσης η άποψή του εάν η απόφαση του Ν.Σ. ήταν αποτέλεσμα «πλήρους ενημέρωσης και τεκμηρίωσης όλων των αντιτιθέμενων απόψεων» και εάν ακόμη «είναι βέβαιος» ότι αυτή ήταν «η ορθότερη επιλογή».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ρόλος των θεσμικών παραγόντων δεν είναι η εξόφληση των πολιτικών γραμματίων και μάλιστα με εξόφθαλμο και προκλητικό τρόπο, γιατί τότε είναι βέβαιο ότι η πόρτα της μαύρης λίστας του πολιτικού Τειρεσία έχει ήδη ανοίξει, γι αυτούς.
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν θεωρούν ότι υπάρχουν τετελεσμένα.
Θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης έως και ερημοποίησης του τόπου και καλούν τις υγιείς δυνάμεις του Νομού να βοηθήσουν σ? αυτό.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα

  • Αγγελογιαννάκης Γιώργος Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
  • Δουλγεράκης Μανώλης Συν/χος Δάσκαλος
  • Κακλαμάνος Χαρίδημος Συν/χος ΕΛΤΑ
  • Νινιδάκη Κική Οικιακά
  • Πολυχρονάκης Σταύρος Πολιτικός Μηχανικός
  • Τσαγκαράκης Στρατής Επιχειρηματίας


ΥΓ. Το παρόν Δ.Τ. συντάχθηκε από την Σ.Ε. Αγώνα, αναγνώστηκε στην Λαϊκή Συνέλευση της 22.11.09 στο Μιξόρρουμα Δήμου Λάμπης και έτυχε της καθολικής αποδοχής των κατοίκων.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία