Οδοιπορικό στο Σελλί της Μόνικας Ζουγανέλη

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στο Σελλί

        30/11/09

της Μόνικας
Ζουγανέλη
Στους πρόποδες του όρους Βρύσινα και σε απόσταση μικρότερη των 20χλμ από το Ρέθυμνο, συναντάμε το πολύ όμορφο και γραφικό χωριό Σελλί.
Το Σελλί ανήκει στην Επαρχία Ρεθύμνου.
Το όνομά του οφείλεται στην βυζαντινή λέξη σέλλα, σελλίν, σελλία διάλιθα που στην Κρήτη σημαίνει αυχένας βουνού ή ορεινή δίοδο όπως μαρτυρά και η θέση του χωριού.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και αναφέρεται με πληθυσμό μικρότερο των 170 κατοίκων.

Σαν οικισμός φαίνεται να αναπτύσσεται πριν το 1411.
Συνήθως οικισμοί ιδρύονταν εκεί όπου υπήρχε νερό και γύρω από αυτό αρκετός χώρος, ώστε να αναπτυχθεί ζωή και οι άνθρωποι να ευημερούν.
Επίσης την ίδια περίοδο οι κάτοικοι των παραλίων της Κρήτης εγκατέλειπαν τους οικισμούς τους εξ αιτίας των πειρατών και εγκαθίσταντο στο εσωτερικό της.
Κατά τους Αγώνες κατά των Τούρκων το Σελλί αναφέρεται μέσα από την παράδοση και από επώνυμους Επαναστάτες και καπεταναίους.

Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται από την αρχαιότητα με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Λόγω και της ύπαρξης εκτεταμένων βοσκοτόπων στις πλαγιές του όρους Βρύσινα η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.
Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου ευδοκιμούν δημητριακά, κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, κ.α. Όπως συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης ιδιαίτερα καλλιεργείται η ελιά που αποτελεί και το κύριο εισόδημα των γεωργών της περιοχής.

Εντυπωσιακό θέαμα παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Ιωάννου με τις αρκετές σπάνιες τοιχογραφίες.

Ο ναός είναι Αναγεννησιακού ρυθμού και σε αυτόν διακρίνονται τα Τόξα στο εσωτερικό του ναού καθώς και τα Οξυκόρυφα στην κεντρική του πύλη.
Εδώ συναντάμε για ακόμα μια φορά γνήσιους παραδοσιακούς Κρητικούς με μόνο γνώρισμα την ευγένεια και την φιλοξενία.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την γνωστή «Βιολογική» ταβέρνα-φάρμα της οικογένειας Β. Γιακουμάκη που βρίσκεται στο τέλος του χωριού.
Εκεί θα εντυπωσιαστείτε από τις γεύσεις, που το πρώτο πράγμα που διακρίνεις είναι η ποιότητα τους αφού είναι όλα προιόντα βιολογικά δικής τους εκτροφής και καλλιέργειας.
Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί ουρανίσκοι εδώ θα μείνουν ικανοποιημένοι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις περίφημες σαλάτες και τις χοιρινές μπριζόλες.
Όσο για το δεύτερο μην παραγγείλετε πολλά γιατί μιλάμε για μπριζόλες "jumbo".

Όσων αφορά τα παιδάκια σας; ... αμολύστε τα! στην φάρμα. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά διάφορα ζωάκια όπως γουρούνια κ.α. να νιώσουν την πλούσια φύση, ενώ θα μπορούν να παίξουν και στην παιδική χαρά που διαθέτει η φάρμα. Μετά το φαγητό αξίζει να πιείτε ένα καφεδάκι αγναντεύοντας την θέα της γύρω περιοχής από ψηλά.

Για να φτάσουμε στο Σελλί υπάρχουν δύο δρόμοι από το Ρέθυμνο.

Όποιο και να επιλέξετε να είστε σίγουροι πως θα απολαύσετε την διαδρομή και θα θυμηθείτε πως ζούμε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο για αυτήν, την καλύτερη ποιότητα ζωής, για εμάς και τα παιδιά μας.
 

Το οδοιπορικό είναι μια προσφορά της επιχείρησης:

 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία