Οδοιπορικό στα Χάρκια της Μόνικας Ζουγανέλη

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στα Χάρκια

        22/11/09

της Μόνικας
Ζουγανέλη
Συνεχίζοντας τις διαδρομές μας στον νομό Ρεθύμνης κάνουμε στάση στο Δήμο Αρκαδίου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Χάρκια. Το χωριό Χάρκια απέχει μόνο 17χλμ από το Ρέθυμνο με εύκολη πρόσβαση είτε μέσω Άδελε είτε μέσω της Μονής Αρκαδίου.

Για την ονομασία του χωριού έχουν ακουστεί πολλές εκδοχές. Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι από τα χαλκεία-σιδηρουργεία όπου στην κρητική διάλεκτο αναφέρονται ως «χαρκίδια». Άλλη εκδοχή αναφέρεται στην ενασχόληση των Χαρκιανών όπου παρασκεύαζαν κάρβουνα ως «καμινάρηδες». Επίσης το όνομα του χωριού συνδέεται και με τα χαράκια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σπίτια του χωριού πετρόκτιστα το ένα δίπλα στο άλλο με πολλά από αυτά να έχουν μεσότοιχους αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν κυρίως τον χειμώνα στην περιοχή. Στενά σοκάκια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Χαρακτηριστικά είναι το παλιό σχολειό του χωριού αλλά και το νεότερο που στεγάζει πλέον τον πολύ ενεργό και δραστηριοποιημένο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Η εκκλησιά της Αγίας Άννας με την μεγάλη και χαρακτηριστική δάφνη στον περίβολό της. Ιδιαίτεροι θρύλοι είναι γραμμένοι για την εκκλησιά μα σημαντικότερες είναι οι εικόνες του Τέμπλου που σώζονται μέχρι σήμερα.

 Οι κάτοικοι του χωριού γνήσιοι Κρητικοί. Η αγωνιστικότητα και η θυσία των Χαρκιανών ήταν πολύ σημαντικές στους συνεχιζόμενους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων με μορφές σημαντικές που έμειναν στην ιστορία. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία όπως γίνεται στα περισσότερα χωριά του νομού μας. Φημισμένος ήταν ο χαρκιανός ανθότυρος, του οποίου η παραγωγή στα μικρά πετρόχτιστα μητάτα του χωριού δυστυχώς έχει σταματήσει. Από τις πιο παλιές ασχολίες των Χαρκιανών ήταν η παραγωγή και εμπορία κάρβουνου. Σε μικρούς λάκκους κατασκεύαζαν καμίνια, στα οποία, καίγοντας ρίζες και κλαδιά δέντρων, έφτιαχναν κάρβουνα. Μεγάλη ήταν και είναι η παραγωγή λαδιού και κρασιού.

Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακά δωμάτια, για όποιον επιθυμεί να διαμείνει σε έναν γνήσιο Κρητικό Τόπο. Μικρά καφενεδάκια και ταβερνούλες θα ικανοποιήσουν όλες σας τις επιθυμίες .

Τα Χάρκια αποτελούν ακόμα ένα θησαυρό του νομού Ρεθύμνης, που αξίζει να επισκεφθούμε διατηρώντας τον ζωντανό και αλησμόνητο.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία