Τοποθέτηση Όλγας για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκτύπωση

Τοποθέτηση Όλγας για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο

18/11/09

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα τη συνέχιση των προσπαθειών για την ανέγερση νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο.

Η ερώτηση της απευθύνεται στο Υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού και η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρει τα εξής:
«Στην πόλη του Ρεθύμνου λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημαντικά εκθέματα από τους Αρχαιολογικούς χώρους του νομού.
Το μουσείο αυτό στεγάζεται σε κτίριο, παρακείμενο του κάστρου Φορτέτσα, το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο και ετοιμόρροπο. 

Το κτίριο αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου, δεν αναδεικνύει τη σημαντικότητα των εκθεμάτων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να αναπτύξουν σειρά δραστηριοτήτων, που θα ήθελαν και θα μπορούσαν, προκειμένου να αναδειχθεί καλύτερα η δουλειά τους.
Χαρακτηριστικό είναι , ότι σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα και θησαυροί, που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στο νομό Ρεθύμνου, φυλάσσονται σε αποθήκες καθώς δεν υπάρχει χώρος για να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Είναι λοιπόν γεγονός, ότι η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, ένα νομός με κατά βάση τουριστική οικονομία, με πολλές και μεγάλες πόλεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Αρχαία Ελεύθερνα, η Όαξος, η Αρχαία Λάππα στην Αργυρούπουλη, η Σύβριτος, η Ζώμινθος, το Ιδαίο Άνδρο και δεκάδες άλλες θέσεις στο νομό, δεν διαθέτει κατάλληλο Αρχαιολογικό Μουσείο!
Από το 2004 και μετά δόθηκε έμφαση στο ζήτημα αυτό και η τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, εξέφρασε την πολιτική της βούληση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Ρεθύμνου. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από το Δήμο Ρεθύμνου την παραχώρηση κατάλληλης έκτασης προκειμένου να ανεγερθεί το νέο μουσείο. 

Ο Δήμος Ρεθύμνου μετά από σχετική διερεύνηση πρότεινε έκταση εντός της πόλης και συγκεκριμένα δυτικά της Παλιά Πόλης, σε χώρο, που σήμερα φιλοξενείται το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου ? Χανίων. Από τότε ξεκίνησε συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την διερεύνηση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου οικοπέδου, χωρίς να έχουμε αποτέλεσμα έως και σήμερα για το αν κρίνεται κατάλληλος ο χώρος αυτός για την φιλοξενία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επειδή το έργο αυτό χαρακτηρίζεται προτεραιότητα για το Νομό και την Πόλη του Ρεθύμνου, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τι προτίθεται να κάνει για την κατασκευή και λειτουργία νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Ρεθύμνου και σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία εύρεσης κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση του

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία