Θεσμικοί & Μηχανικοί μίλησαν χθες στο "Πρωινό Δελτίο" για τα 800

Εκτύπωση

Θεσμικοί & Πολ.Μηχανικοί μίλησαν σήμερα στο "Πρωινό Δελτίο" για τα 800!

  • Οι περιβαντολλογικοί σύλλογοι εξαπολύουν επίθεση κατά «παντός υπευθύνου» σχετικά με την άναρχη δόμηση.
  • Παρέμβαση πολιτικών προσώπων σήμερα στο "Πρωινό Δελτίο" του Μελωδία 102,7 Fm

          19/11/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ύστερα και από τις τελευταίες ενέργειες της κ. Κατερίνας Κορρέ σχετικά με τη προστασία του περιβάλλοντος και την ζημιά που προκαλείται σε αυτήν, τόσο από την άναρχη όσο και από την αυθαίρετη δόμηση στο Ρέθυμνο αλλά και στη Κρήτη γενικότερα, προβληματισμός έχει διχάσει τη τοπική κοινωνία.

Προβληματισμός αλλά και φόβος παράλληλα αφού η κ. Κορρέ σε συνεννόηση που έχει έλθει και με άλλους περιβαντολογικούς συλλόγους της Κρήτης, όλοι μαζί σχεδιάζουν κινητοποιήσεις που σίγουρα έρχονται να αποτελέσουν «αγκάθι» στην αγορά της οικοδομής γενικότερα.

Για το ίδιο θέμα χθες το πρωί είχαμε  φιλοξενούμενους στην πρωινή εκπομπή του Μελωδία 102,7 Fm, στο «Πρωινό Δελτίο» την Αντινομάρχη, υπεύθυνη και για θέματα πολεοδόμησης, κ. Ζωή Σιταρένιου-Μπριλλάκη, πολιτικό μηχανικό και  τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νίκο Νίνο, επίσης πολιτικό μηχανικό.
Οι καλεσμένοι μας έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και θέση στο φλέγον αυτό θέμα, τονίζοντας την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες του Νομού μας και που σίγουρα προκαλεί αναστάτωση αλλά και έντονη δυσφορία στο κόσμο με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία του τόπο μας.

Η κα Αντινομάρχης τόνισε ότι επί της παρούσης δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού αφού αυτή τη στιγμή και άδειες εκδίδονται κανονικά από την οικεία πολεοδομία αλλά και αλλαγές από ότι διαφαίνεται, δεν προβλέπεται να γίνουν στο άμεσα σύντομο μέλλον.

Από την άλλη ο κ. Νίνος δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι απλό και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και εμφανίστηκε απαγοητευτικός σχετικά με το μέλλον.

Να θυμίσουμε όμως ότι από τη μια καλό είναι να φωνάζουμε για τη προστασία του περιβάλλοντος και να μεριμνούμε δυναμικά για αυτήν αλλά από την άλλη, όταν οι ενέργειες μας αυτές δυναμιτίζουν αρνητική πόλωση στον οικονομικό τομέα μιας τοπικής κοινωνίας, τότε τα επακόλουθα δεν είναι ποτέ με το μέρος αυτού που ίσως (θα δείξει!) να έχει και δίκιο!
Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο όταν αυτή η τοπική κοινωνία είναι ήδη επιφορτισμένη με το βεβαρυμμένο κλίμα λόγω και της τρέχουσας μεγάλης οικονομικής κρίσης και δεν φαίνεται να σηκώνει ... νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Μια νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου για τους 61 οικισμούς, εκκρεμεί ακόμα η ρύθμιση για τους 13 οικισμούς, και έδωσε ανάσα ξανά στην αγορά αλλά και στους ιδιοκτήτες γης των οικισμών αυτών που για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, λόγω του προβλήματος της ζώνης των 800 μέτρων.

"Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει... " καταγγέλουν οι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σχολιάσουμε ότι το Ρέθυμνο στηρίζεται οικονομικά, κυρίαρχα σε «δύο πόδια» . Το ένα είναι ο Τουρισμός και το άλλο είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός μας βγήκε φέτος ελαφρώς ... «κουτσάλογο». Ελπίδες εναποθέτει ο λαός στην Οικοδομή. Πολλά τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από αυτή.

Όταν λοιπόν δημιουργηθεί πρόβλημα και σε αυτό το παραγωγικό τομέα, τότε ... «άστα-βράστα!» όπως λέει και ο λαός μας.
Αν λοιπόν δεν πουληθούν οικόπεδα, δεν ξεκινήσουν νέες οικοδομές, λόγω του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι οικολόγοι - φίλοι του περιβάλλοντος - τότε το βέβαιο είναι ότι από φίλοι κάποιοι, θα γίνουν εχθροί της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει ένα νέο βάρος, προερχόμενο από φιλοσοφίες για ενάρετες εποχές και κοινωνίες!

Σύσταση λοιπόν αλλά και έκκληση απευθύνουν οι πολίτες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη προστασία του περιβάλλοντος, να το κάνουν αλλά με τρόπο που να μην ζημιώνει σε καμία περίπτωση την εισοδηματική και παραγωγική τάξη, πυλώνες της οικονομίας και της ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Οι πολιτικοί μηχανικοί από τη πλευράς τους κάνουν λόγο για δυναμική αντίδραση.

«...εάν το θέμα της κας Κορρέ περάσει σε ένα - δυό χρόνια (γιατί τότε ίσως το περιμένουμε) τότε στο ίδιο καθεστώς θα περάσει και η υπόλοιπη χώρα, αφού όπως χτίζει το Ρέθυμνο, χτίζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα και ας το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η παρούσα κυβέρνηση, σε περίπτωση που θελήσει να αλλάξει κάτι από αυτό που με αγώνα ήδη έχει θεσμοθετηθεί.
Καλά είχαμε ησυχάσει μετά από τόσα και τόσα που τραβήξαμε όλο το προγενέστερο καιρό, δεν αντέχει η οικονομία μας άλλη νέα επίθεση προερχομένη από ανθρώπους που έχουν λυμένο το δικό τους οικονομικό πρόβλημα. Με άλλα λόγια τα φαρδομάνικα είναι για τους παπάδες
» μας είπε μεταξύ άλλων γνωστός πολ. Μηχανικός εδώ στο Ρέθυμνο.

"Σε ένα συμβούλιο επικρατείας ποτέ και κανείς δεν μπορεί να προκρίνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επί της ουσίας.
Τώρα υπάρχει η πιθανότητα για λόγους τυπολατρικούς και γραφειοκρατικούς να εκπέσει η απόφαση αυτή στο συμβούλιο της επικρατείας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο να μην ισχύει η νομοθεσία ή να ισχύει μετά από δυο, και βέβαια με όλα αυτά ο κόσμος έχει φοβηθεί, δεν τολμάει να επενδύσει γιατί γνωρίζει ότι πιθανόν θα έχει ένα αβέβαιο μέλλον να μην μπορεί δηλαδή είτε να μεταβιβάσει το κτίριο που θα αγοράσει στα παιδιά του είτε μια οικοδομική άδεια που θα του εκδοθεί να μην μπορεί να την υλοποιήσει
",
ανέφερε και ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα, κ. Μανόλης Κρεβατσούλης.

Ευχόμαστε όλοι την εξομάλυνση του ζητήματος και ας πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση!

Με τσι γειές μας ...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία