Απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ σστην Όλγα για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Εκτύπωση

   Ένας σημαντικός σχεδιασμός για την βελτίωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλου στην από 6-11-08 σχετική ερώτηση της Βουλευτού Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.

   Όπως αναφέρεται στην απάντηση, που έλαβε η Βουλευτής στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε δρόμο με δύο κλάδους κυκλοφορίας και διαχωριστικό στηθαίο στη μέση, έχουν ήδη διατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ 22 εκατομμύρια ευρώ και ήδη εκπονούνται μελέτες αναβάθμισης κατά τμήματα σε μήκος 135 χιλιομέτρων ώστε με την περαίωση των μελετών τα τμήματα αυτά να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκευής τους ΕΣΠΑ.

   Τα προβλεπόμενα έργα χαρακτηρίζονται ως έργα «εθνικού επιπέδου», προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών και να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις των έργων με ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 390 εκατομμυρίων ευρώ.

   Στο σημείο αυτό η κ. Κεφαλογιάννη διευκρινίζει ότι για το τμήμα Ρεθύμνου του ΒΟΑΚ, οι μελέτες που εκπονούνται και θα δημοπρατηθούν αφορούν στο τμήμα από Πετρέ έως Εξάντη ενώ ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ο νέος κόμβος Αμαρίου.

   Επίσης για την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ στο μέτρο 9.1 του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Οδική Ασφάλεια - Ηλεκτρονική Διαχείριση Κυκλοφορίας» του Ε.Π.-Ο.Α.Λ.Α.Α. είναι ενταγμένα τα έργα:

  1. «Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για την Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στις επικίνδυνες θέσεις του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Α Φάση», προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009.
  2. «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στους άξονες της Παλιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Ρεθύμνου και Χανίων - Αεροδρομίου, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και είναι στο στάδιο της υλοποίησης.
  3. «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας σε έξι υφιστάμενα τεχνικά έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης» προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί.

  
   Τέλος ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος διευκρινίζει στην απάντηση του προς τη Βουλευτή, ότι οι προτάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ αλλά και των απόψεων που διατυπώθηκαν στη συνδιάσκεψη του ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων του στη Χερσόνησο Ηρακλείου στις 31-10-08 για τον ΒΟΑΚ  έχουν καταγραφεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και εξετάζονται τρόποι παρέμβασης για την επίλυση τους με κύριο ζητούμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

   Στο μεταξύ κατά τη χθεσινή συνάντηση της κ. Κεφαλογιάννη και άλλων θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου με τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Γιώργο Σουφλιά, τέθηκε και το θέμα αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ.

    Ο κ. Σουφλιάς ερωτηθείς από την κυρία Κεφαλογιάννη για την πορεία προώθησης των έργων, επιβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013, καθώς έχει γίνει πολύ σημαντική προετοιμασία σε επίπεδο μελετών.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία