Ανοιχτές οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης

Εκτύπωση

Ανοιχτές οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης

  • Μηνύματα των πολιτικών φορέων του Νομού Ρεθύμνου

    17/11/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ανοιχτές από νωρίς χθες το πρωί είναι οι πύλες του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης.
Οι  εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθούν την Τρίτη με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τόσο στους εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος, όσο και στις αίθουσες θα διοργανωθούν συζητήσεις και εκδηλώσεις. Την Τρίτη, οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν το μεσημέρι και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία θα ξεκινήσει περίπου στις 15:00.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε χθες το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Στο μήνυμά του υπογράμμισε: «Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι ένας αγώνας πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, συμμέτοχος, σίγουρος, με ελπίδα και προοπτική. Γι΄ αυτό παλεύουμε κι εμείς».

Νωρίτερα, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Επίσης, στεφάνι στο Πολυτεχνείου θα καταθέσουν το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μήνυμα της Νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου.

 

"Πρίν απο 36 χρόνια, κάποιοι πάλευαν απέναντι σε τάνκς, πολυβόλα και κράνη, για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Ο αγώνας όμως για Δημοκρατία και Ελευθερία, είναι πάντα επίκαιρος αγώνας.

Είναι αγώνας, ώστε ο πολίτης να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, συμμέτοχος, σίγουρος, με ασφάλεια, με ελπίδα και προοπτική

Σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, στην πραγματικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της, η ανάγκη για μια δημοκρατική κοινωνία, μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τους πολίτες ώς ίσους, είναι περισσότερο απο ποτέ αδήριτη.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σφυρηλατημένο απο τα μηνύματα των συνταρακτικών εκείνων ημερών, συνεχίζει καθημερινά να προσπαθεί να κάνει πράξη τις επιταγές των ανθρώπων που πάλεψαν για πράγματα που εμείς σήμερα θεωρρούμε δεδομένα".

           

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

"Διαχρονικά οι αγώνες για τη Δημοκρατία ένωναν τους Έλληνες και τους οδηγούσαν σε ιστορικές στιγμές και γεγονότα.
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου αποτελούν ακόμα ένα ιστορικό κεφάλαιο στην μακραίωνη πορεία της χώρας μας καθώς τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη του 1974 έγραψαν με ανεξίτηλα χρώματα τα μηνύματα του χρέους και φώναξαν συνθήματα, που ηχούν δυνατά μέχρι σήμερα για όσα οφείλουμε να προασπίσουμε και να διαφυλάξουμε.

Τιμούμε τους αγώνες των ελεύθερων Ελλήνων, που ύψωσαν τη γροθιά τους ενάντια στο χουντικό καθεστώς και απαίτησαν την αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο γεννήθηκε και στερεώθηκε στη χώρα μας.

Στην μνήμη όσων χάθηκαν εκείνη την τραγική νύχτα του Νοέμβρη αλλά και των χιλιάδων νέων που εξεγέρθηκαν, κάθε τιμή.
Σε όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες η ευθύνη για την θωράκιση της Ελευθερίας, των δημοκρατικών ιδανικών, των θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου
".

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

"Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το «Ψωμί - Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μια  βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, με το σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, ένα μέτωπο διαρκές για δημοκρατία και ανεξαρτησία.

Ανέδειξαν, όμως, ταυτόχρονα οι αγωνιστές και αγωνίστριες του Νοέμβρη πάρα πολλά... Ζωγράφισαν ξανά το ουράνιο τόξο της κοινωνικής χειραφέτησης με όλα τα χρώματα... Το χρωμάτισαν με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας γενιάς, της φοιτητικής, της μαθητικής, της εργαζόμενης. Το χρωμάτισαν με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες, τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις των σχολών.

Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες.
Σ΄
έναν κόσμο που υψώνονται εθνικά, πολιτισμικά, κοινωνικά τείχη, σ΄ έναν κόσμο που εμποδίζει την κοινωνική απελευθέρωση και που απειλεί να καταστρέψει τη φύση.  Σε μία χώρα που βυθίζεται, σε μία καθολική οικονομική και κοινωνική κρίση, παγιδευμένη στα δίχτυα μιας  νεοφιλελεύθερης πολιτικής που πλήττει την εργασία, το εισόδημα, το περιβάλλον.  
Την ώρα που τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα απειλούνται, που θέσεις εργασίας χάνονται, που η δημόσια περιουσία εκποιείται, που η δημόσια παιδεία επιχειρείται να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και που η αλληλεγγύη στους αδύναμους ενοχοποιείται,  αυτή την ώρα σ΄  ένα  δρόμο καλούμαστε να συναντηθούμε. Στο  δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σε ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε".

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία