ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Εκτύπωση

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  • Τα ΤΕΙ Κρήτης ως επιστημονικός σύμβουλος

16/11/09

Η πρωτοβουλία για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης είναι το θέμα της συνάντησης εκπροσώπων πολιτιστικών και φιλοπεριβαλλοντικών συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Βενεράτο δήμου Παλιανής.
Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, που είναι ο επιστημονικός σύμβουλος του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παλιανής και περιοδεία σε ιστορικά ελαιόδεντρα της περιοχής.
Στη 1.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση των εκπροσώπων των συλλόγων και των επιστημόνων του ΤΕΙ Κρήτης στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Βενεράτου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, που πολλές φορές, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλαγή χρήσης αγροτεμαχίων) καταλήγουν σαν?καυσόξυλα σε σόμπες και σε τζάκια. Στόχος του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης είναι αυτά τα δέντρα να διατηρηθούν στους τόπους τους. Σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκρίζωσης, τότε να μεταφυτεύονται σε δημοτικούς ή δημόσιους χώρους.

                                  Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα

Από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η πρωτοβουλία μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο δίκτυο 60 πολιτιστικοί σύλλογοι και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και οι συμμετοχές αυξάνονται διαρκώς. Όσοι σύλλογοι επιθυμούν να μετέχουν στο δίκτυο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη συνάντηση της Κυριακής 22 Νοεμβρίου.

Από την καμπάνια που πραγματοποιούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ενημερωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ιστορικών ελαιόδεντρων για την ιστορική και πολιτιστική αξία που έχουν τα δέντρα τους.
Οι σύλλογοι έχουν τη συμπαράσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που με απόφαση της καλεί τους πιστούς να διατηρήσουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα τους. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει τα ιστορικά ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Τη συμπαράσταση του έχει εκδηλώσει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου που άρχισε να ενημερώνει τα μέλη του για την ανάγκη διατήρησης των ιστορικών ελαιόδεντρων στις περιπτώσεις δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.
Συμπαράσταση στην κίνηση των πολιτιστικών συλλόγων έχουν εκφράσει καλλιτέχνες, με πρώτο το μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Έχουν ήδη σωθεί ιστορικά ελαιόδεντρα, (τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα τζάκια και τις σόμπες), με μεταφυτεύσεις που έγιναν ύστερα από πρόταση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης σε χώρους των δήμων Ηρακλείου και Παλιανής.

Τα παραπάνω έχουν γίνει χωρίς τη χρήση έστω και ενός ευρώ από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους και μόνο με την εθελοντική εργασία των πολιτιστικών συλλόγων.

                                           Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο σημαντικό βήμα του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων είναι η καταγραφή των ιστορικών και των αρχαίων ελαιόδεντρων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο για κάθε ιστορική ελιά που υπάρχει στην περιοχή τους. Έτσι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία θα λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις εκπόνησης μελετών δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, ενώ θα αξιοποιηθεί και στην περίπτωση κατάθεσης αιτήματος στα συναρμόδια υπουργεία για την οικονομική υποστήριξη της διατήρησης των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης δημιούργησε τηλεοπτικό «σποτ» το οποίο προβάλλεται αφιλοκερδώς από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ θα ξεκινήσει και τα γυρίσματα για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με  το σκηνοθέτη Μανώλη Τσελεντάκη.

Ένα ακόμα βήμα του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης προγραμματίζεται να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των αρχαιολογικών και των ιστορικών χώρων του νησιού, καθώς και των ευρημάτων που παραμένουν αναξιοποίητα.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία