Υπόμνημα της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ στην υπουργό υγείας για τα προβλήματα του ιδρύματος

Εκτύπωση

Υπόμνημα της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ στην υπουργό υγείας για τα προβλήματα του ιδρύματος.

16/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη

 Περισσότερα στο σχετικό video

Η δημόσια περίθαλψη στο νομό Ρεθύμνου συνεχίζει να "νοσεί" και η αγανάκτηση των γιατρών του γενικού νοσοκομείου της πόλης ξεχειλίζει.
Λύση εδώ και τώρα λοιπόν ζητά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος, από την νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που διαχρονικά έχει το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό.

"Δυστυχώς όμως , το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε δεινή θέση. Τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα πολλών χρόνων , οι ανεπαρκείς και ξεπερασμένες κτιριακές υποδομές και κυρίως η ελλειμματική του στελέχωση προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες που δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές του ιατρικού -νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, χάρις στο φιλότιμο και το ζήλο του οποίου κρατούνται ακόμα σε αξιοπρεπές επίπεδο οι παρεχόμενες υπηρεσίες", αναφέρε σήμερα ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ στο νομό, Ανδρέας Ξανθός.

Το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που δεν έχει καινούργιο Νοσοκομείο, ενώ εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία κλινών, γιατρών και νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους σε όλη την Περιφέρεια.
Ως πρώτη προτεραιότητα οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος
θέτουν σε υπόμνημα που απέστειλαν στην υπουργό υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την άμεση ολοκλήρωση της επέκτασης του νοσοκομείου, που καρκινοβατεί εδώ και 13 χρόνια.

"Η κατάσταση των κλινικών από πλευράς ιατρικής στελέχωσης , είναι απογοητευτική. Το Νοσοκομείο λειτουργεί στην πραγματικότητα με το 60% περίπου των γιατρών που χρειάζονται.
Η Παθολογική Κλινική κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο αφού έχουν μείνει μόνο 3 γιατροί , οι οποίοι σε βάρος των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής εφημερίας .
Την ίδια ώρα , το ΤΕΠ , αυτή η «πρώτη γραμμή άμυνας» του Νοσοκομείου η οποία αναμένεται
ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
κ. Ανδρέας Ξανθός
να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης, λειτουργεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς εξαερισμό και φυσικό φωτισμό , χωρίς επαρκείς και αξιοπρεπείς χώρους αναμονής, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ( στελεχώνεται μόνο με 2 γενικούς γιατρούς), χωρίς άμεση πρόσβαση των ασθενοφόρων και κυρίως χωρίς την προοπτική άμεσης βελτίωσης της κατάστασης αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα το έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου
", σημειώνει ο κ. Ξανθός

Η ΜΕΘ του γενικού νοσκομείου, λειτουργεί οριακά με το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το προβλεπόμενο ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες κλινικές και εργαστήρια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Με πιο απλά λόγια αν η πολιτεία συνεχίζει να αδιαφορεί για την δημόσια περίθαλψη τότε το νοσοκομείο πολύ σύντομα θα "καταρεύσει".

"Θεωρούμε ότι το Ρέθυμνο δικαιούται μια σοβαρή αναβάθμιση των δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας , η οποία θα αποκαταστήσει την σημαντική υστέρηση του Νομού σε υποδομές , εξοπλισμό και
στελέχωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Το έλλειμμα αυτό στη δημόσια περίθαλψη έχει συνειδητοποιηθεί από όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς του Ρεθύμνου ότι αποτελεί στην πραγματικότητα έλλειμμα ανάπτυξης για τον τόπο μας
", επισημαίνει ο κ.Ξανθός.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία