Μομφές και εισηγήσεις από το τεύχος Οκτωβρίου

Εκτύπωση

Εθνικό οδικό δίκτυο Ρεθύμνου υπό βροχή
ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ!
Οδήγηση το βράδυ με βροχή.

Βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια ήρθαν. Σχεδόν σε όλα τα σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου στο Ρέθυμνο υπάρχουν 2 μεγάλα προβλήματα που καθιστούν την οδήγηση υπό βροχή, κατά τις βραδινές άκρως επικίνδυνη και τα αναλύω παρακάτω:
1)Ο φωτισμός του δρόμου (δίκτυο οδικού φωτισμού) είναι ανύπαρκτος. Με εξαίρεση 4/5 κυρίως κομβικά σημεία και για 100 μόνο μέτρα περίπου, ανά  περίπτωση, όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο στερείτε έστω στοιχειώδους φωτισμού.
2)Η διαγράμμιση του δρόμου έχει με τα χρόνια σβήσει. Όταν βρέχει το βράδυ και κινούμαστε στο Εθνικό οδικό δίκτυο του Νομού Ρεθύμνου χωρίς φωτισμό, τότε η «άσπρες» λωρίδες του οδοστρώματος, σώζουν ζωές, υποδεικνύοντας στον οδηγό μέσα στο σκοτάδι που να «πάει».
3)Προστατευτικές μπαριέρες. Η σχεδόν παντελής έλλειψή τους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Εκτός της προστασία που αυτές οι μπαριέρες παρέχουν, με τη προσθήκη μικροσκοπικών πλαστικών αντανακλαστικών, λειτουργούν και ως «οδηγοί» και μας φωτίζουν κατά κάποιο τρόπο τη πορεία του δρόμου.Τα παραπάνω (Φωτισμός-Νέες Διαγραμμίσεις-Μπαριέρες με αντανακλαστικά) τοποθέτησε πρόσφατα η Νομαρχία την οποία ευχαριστούμε, στο Περιφερειακό Ρεθύμνου (Εθνική οδό) στα σημεία από το Κόμβου Αμαρίου έως το Κόμβου Ατσιπόπουλου, συνεπεία των πρόσφατων έργων οδοποιοίας και η τεράστια διαφορά είναι οφθαλμοφανέστατη. Σε αυτό το σημείο όταν οδηγούμε αντιλαμβανόμαστε τη ζωοποιό διαφορά, με την πραγματική αίσθηση οδηγικής ασφάλειας που εισπράττουμε.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη της συντήρησης και τακτικής επαναδιαγράμμισης αυτών των διαχωριστικών λωρίδων διότι το χειμώνα στη μαύρη άσφαλτο με τις βροχές, χωρίς τις διαχωριστικές λωρίδες και χωρίς μπαριέρες «δε βλέπουμε τη τύφλα μας»! Αυτό γίνετε σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και σε πάρα πολλά σημεία της χώρας μας. Εδώ γιατί δεν γίνετε? Μας επέβαλαν τόσα και τόσα νέα οικονομικά συστήματα όπως παρκόμετρα, έξοδα (δημοτικής& ιδιωτικής) στάθμευσης και αρκετά άλλα και μας έπεισαν ότι έτσι γίνετε στην Ευρώπη και πρέπει να πληρώνουμε για να γίνονται έργα.
Τόσα κονδύλια που μας λένε λοιόν ότι εισπράττονται για την υποτιθέμενη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, που πάνε? Δεν μπορούν να διατεθούν για την ασφάλειας της ζωής μας στο δρόμο. Δηλαδή γίναμε Ευρωπαίοι μόνο κατ? όνομα - μόνο στο να πληρώνουμε?
Το καλοκαίρι η κατάσταση είναι καλύτερη. Θες, λίγο τα πολλά αυτοκίνητα, λίγο η σελήνη χωρίς σύννεφα, λίγο το στεγνό (μονίμως) οδόστρωμα και η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Το χειμώνα όμως κ.κ. αρμόδιοι τα πράγματα είναι τρισάθλια.
Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο από τη πολιτεία και τη τοπική μας αυτοδιοίκηση.
Ζητάμε διαχωριστικές λωρίδες και πολύ περισσότερο φωτισμό. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ

 

Έργα αποχεύτευσης σε Ατσιπόπουλο και Βιολί Χαράκι

Κατοικώ στο Βιολί Χαράκι επί της οδού Ιωάννου Σκορδύλη. Οταν έχτισα το σπίτι μου, μας είπαν από το Δήμο Νικηφόρου Φωκά ότι το αργότερο μέσα σε 2/3 μήνες θα περάσει το δίκτυο της αποχέτευσης από τη περιοχή μας.
Έκτοτε έχουν περάσει 2,5 χρόνια και μαζί με αυτά έχει εξαντληθεί και η υπομονή μας.
Ευτυχώς που έφτιαξα και ένα ικανοποιητικού μεγέθους βόθρο διότι ειδάλλως θα είχαμε πνιγεί??!Ζητώ από το δήμο Νικηφόρου Φωκά να υλοποιήσει τις αρχικές εξαγγελίες των στόχων του και να μας φτιάξει επιτέλους το αποχετευτικό δίκτυο που μας έταξε προεκλογικά.
Για τη πεζοδρόμηση δε, ούτε λόγος! «Ούτε ψήλος στο κόρφο μας!» Αυτό ακολουθεί ίσως σε επόμενη συζήτηση

 

Ο Αντίλογος για την Τουριστική Αγία Γαλήνη.

Είχαμε γράψει στο περασμένο τεύχος κάποια αρνητικά σχόλια ενός αναγνώστη μας που επισκέφτηκε την Αγία Γαλήνη.
Η Ρ.Α. η οποία θέλει να διακρίνεται για την αντικειμενικότητα και ακεραιότητα της, αυτή τη φορά φιλοξενεί τον αντίλογο, δια στόματος του Κου Γερμανάκη Αντώνιου (επίσης αναγνώστη μας), εστιάτορα στο επάγγελμα, 41 ετών ? κατοίκου Αγίας Γαλήνης, έγγαμου με 3 παιδιά.


Τουριστικό ολίσθημα. (Αντίγραφο από το τεύχος Σεπτεμβρίου).
Χρόνια τώρα ακούμε αρνητικά για τη Τουριστική πλευρά κάποιων περιοχών της Νότιας πλευράς του νομού μας. Μία εξ αυτών είναι και η Αγία Γαλήνη.
Καταγγελίες επισκεπτών προς τη Ρ.Α. μας καλούν να γράψουμε ένα σχόλιο περί αυτού.
Χαμηλές τουριστικές υπηρεσίες, άναρχη δόμηση, κακό σέρβις και βρώμικη παραλία είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το αρνητικό παζλ της «Τουριστικής» Αγίας Γαλήνης.
Πολλά εστιατόρια χρήζουν περισσοτέρων επισκέψεων από την σχεδόν άφαντη υγειονομική υπηρεσία, η οποία δείχνει να αγνοεί τις πολλές καταγγελίες και παράπονα. Για τη σαιζόν 2008, το ΙΝ.ΚΑ. έχει παραλάβει 9.000 καταγγελίες πανελλαδικά, για επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής. Τα στοιχεία υπάρχουν και για την Αγία Γαλήνη στη διάθεση της Ρ.Α.
Η παραλία χρειάζεται καλάθια απορριμμάτων ενώ η αμμουδιά είναι γεμάτη από εκατομμύρια γόπες (τσιγάρων), χαρτιά και άλλα μικροαπορρίμματα, σαφές δείγμα ότι ο Δήμος αδιαφορεί για τη καθαριότητα ακόμα και εν μέσω Αυγούστου.
Οι δε υπηρεσίες των εκεί εστιατορίων αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν. Με κακής ποιότητας φαγητό & υπηρεσίες, πρέπει να κατανοήσει ο Σύλλογος εστιατόρων της Αγίας Γαλήνης και τα μέλη του, ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τους πελάτες «που ξέρουν να ξοδεύουν» και θα παραμείνουν σε αυτό που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν. Τραπέζια 4 ατόμων να μοιράζονται μια «χωριάτικη» σαλάτα και 2 νερά εμφιαλωμένα ? λογαριασμός τραπεζιού 5,5 ευρώ!!
Τέλος θα πρέπει για μια ακόμα φορά να αναρωτηθούμε αν πρέπει να αφήνουμε τα μαγαζιά μας στα χέρια των αλλοδαπών και να εκλείπει το Ελληνικό «πρόσωπο» από τις επιχειρήσεις. Διάφοροι οι αλλοδαποί υπάλληλοι, κυρίως από το μεταναστευτικό ρεύμα, που δυστυχώς μόνο αυτούς συναντάς, κακοεξυπηρετούν και ουδόλως ενδιαφέρονται για το αν εκπροσωπούμαστε σωστά στους ξένους τουρίστες μας, μιας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «βγει» το μεροκάματο και να γυρίσουν κάποτε στις χώρες τους.
Αν επανέλθει ο χαμογελαστός και ταπεινός ιδιοκτήτης με τη ποδιά του και την αγνή ψυχή του στην εξυπηρέτηση του τουρίστα, πολλά θα αλλάξουν!
Το κρίμα είναι ότι η Αγία Γαλήνη είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι και δυστυχώς θέλει πολλή «δουλειά» για να αλλάξει αυτή η εικόνα και οι Τοπικοί φορείς & άρχοντες που φέρουν την ευθύνη, πρέπει να καταλάβουν ότι επιτέλους οφείλουν να λειτουργήσουν για το καλό των κατοίκων της Αγίας Γαλήνης με μακροπρόθεσμα μέτρα.
Εν κατακλείδι, ομορφιά η περιοχή έχει, γραφική αρχιτεκτονική επίσης διαθέτει, λεβεντιά περίσσια,??.. όρεξη για δουλειά, συνέπεια & φιλότιμο χρειάζονται!


Ο Κος Γερμανάκης, ο οποίος συμφωνεί εν μέρει με κάποια στοιχεία που δίνει ο προηγούμενος καταγγέλλων αναγνώστης μας, εντούτοις όμως διαφωνεί και σε αρκετά άλλα και μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε και την δική του άποψη στο θέμα της Τουριστικής Αγίας Γαλήνης.
Μας ανέφερε λοιπόν ότι σχετικά με την ολιγωρία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημάρχου της, δεν συμφωνεί λέγοντάς μας, ότι ο Δήμος έχει επιδείξει ένα αξιόλογο έργο τα τελευταία χρόνια με έργα υποδομής στο λιμάνι, έργα καθαριότητας κλπ. Το πρόβλημα κατ? εκείνον εστιάζεται στο ότι η Νομαρχία έχει «ξεχάσει εντελώς» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε, την Αγία Γαλήνη, αδιαφορώντας για το αν υπάρχει καν στο χάρτη του Ρεθύμνου.
Επίσης θέλησε να μας εκφράσει την δυσαρέσκειά του στο καταγγελθέν στοιχείο που εδόθη σχετικά τους αλλοδαπούς εκπροσώπους των καταστημάτων εστίασης, λέγοντάς μας ότι δεν είναι όλα τα εστιατόρια που έχουν αλλοδαπούς σερβιτόρους αλλά υπάρχουν και αρκετά που την εξυπηρέτηση έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δίνουν και τη ψυχή τους για να φέρουν την εικόνα του τόπου στο επιθυμητό τουριστικά, επίπεδο.
Κατά τα άλλα μας είπε, η Αγία Γαλήνη είναι ένα φιλόξενο μέρος με αρκετή ησυχία & ηρεμία. Στο θέμα της ασφάλειας μάλιστα μας ανέφερε ότι η Αγία Γαλήνη παίρνει άριστα.
Κλείνοντας θέλησε να μας «επιδώσει» ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να επισκεφτούν την Αγία Γαλήνη και να διαπιστώσουν ότι εκτός του γεγονότος ότι είναι από τα αρχαιότερα τουριστικά σημεία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικώτερα, έχει πλέον και ένα φιλικότατο πρόσωπο σε αντίθεση με την κατά τη γνώμη του, εσφαλμένη εικόνα αρκετών.
Η Ρ.Α. δημοσιεύει τα ανωτέρω με κάθε επιφύλαξη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιμείνει και να υπενθυμίσει στη τοπική αυτοδιοίκηση ότι οφείλει να δείξει περισσότερη αγάπη στους κατοίκους της Αγίας Γαλήνης εντείνοντας τις προσπάθειες της, για την τουριστική αναβάθμιση του όμορφου και «γαλήνιου» αυτού τόπου!

 

Ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση του χώρου στάθμευσης στη μαρίνα.

Θα παρακαλέσω τη τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της να μας επιστρέψουν τη μαρίνα όπως ακριβώς την είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια. Είμαι μάνα και θέλω να κατεβαίνω με το αυτοκίνητό μου και να μπαίνω μέσα στη μαρίνα, για να πάω την απογευματινή τους βόλτα, τα 2 παιδιά μου. Έχω ένα ποδήλατο και ένα καρότσι για κάθε παιδί. Για να παρκάρω εκτός μαρίνας πρέπει να περπατήσω με όλα τα απαραίτητα, τουλάχιστον 500 και πλέον μέτρα. Μου είναι αδύνατον! Από την άλλη δεν επιθυμώ να πληρώνω καμιά ιδιωτική εταιρία ούτε έστω ένα ευρώ, για κάτι που δικαιωματικά και συνταγματικά μου ανήκει και αναφέρομαι στη στάθμευση εντός του χώρου της μαρίνας. Μου είναι μάλιστα αδιάφορο το ύψος του αντιτίμου της στάθμευσης.
Όποιο και εάν είναι αυτό θεωρώ άτοπο, άκαιρο, και εντελώς άστοχο εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, τη κίνηση της ιδιωτικοποίησης της στάθμευσης. Όταν η μαρίνα όπως και άλλα δημοτικά μας περιουσιακά στοιχεία δόθηκαν προ καιρού στο Λιμενικό Ταμείο προς εκμετάλλευση, μας είπαν ότι αυτό γίνεται για την αναβάθμιση και τη καλύτερη διαχείριση των χώρων αυτών.
Κανείς δεν μας είπε ότι αναβάθμιση και καλή διαχείριση  κάποιοι θεωρούν την «οικονομική αποξήλωση» του δικού μας πορτοφολιού και εάν κατ? εκείνους -αυτό σημαίνει-, τότε κακώς κάθονται στις συγκεκριμένες «καρέκλες» και μάλλον θα πρέπει να σηκωθούν πολύ σύντομα από αυτές.
Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να μην δεχθούν αυτή τη «νέα τάξη πραγμάτων»! Η μαρίνα ανήκει στους Ρεθυμνιώτες πολίτες και όχι σε ιδιωτικές εταιρίες και Ταμεία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Ελληνικός λαός (και οι Ρεθυμνιώτες) έδωσαν τα κονδύλια για να κατασκευαστεί, συνεπώς μας ανήκει.

 

Καλή πρόοδο κύριοι

Προ ημερών μου συνέβη το παραπάνω περιστατικό το οποίο και σας μεταφέρω μαζί με την ευχή μου στους Κυρίους.
Ερχόμενος από διάφορα ψώνια για το τουριστικό μαγαζί μου στο ύψος της μικρής Παναγίας στο Μακρύστενο, με σταμάτησε ένας Δημοτικός Αστυνομικός για να μου βεβαιώσει παράβαση Δακτυλίου. Η ώρα ήταν 12 το μεσημέρι (Παρασκευή 26/09/2008). Αφού εξήγησα ότι ο πολιτικός προϊστάμενος μας έχει δώσει το δικαίωμα να κυκλοφορούμε έως τις 12 το μεσημέρι ικανοποιώντας αίτημα των επαγγελματιών τον μήνα Μάιο ότι το 11 η ώρα το πρωί είναι νωρίς. Λόγω της φύσεως της δουλειάς μας πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε τις υποχρεώσεις μας και για το χρονικό διάστημα από 11 η ώρα έως 12 το μεσημέρι θα αντιμετωπιζόμαστε χαλαρά, εκείνος δεν δέχθηκε την εξήγηση μου δεν του έγιναν πιστευτά τα λόγια μου και μου βεβαίωσε παράβαση.
Πήγα αμέσως στο Δημαρχείο προκειμένου να αναζητήσω το δίκιο μου.
Αφού πλήρωσα το πρόστιμο λοιπόν, διαπίστωσα ότι στο διπλότυπο εισπράξεως δεν αναγραφόταν παράβαση δακτυλίου αλλά παράβαση παράνομου πάρκιν.
Τους το λέω αλλά επίσης και εδώ δε πήρα απάντηση. Διερωτώμαι πως είναι δυνατόν άλλη παράβαση να πράττεις και άλλη να σου βεβαιώνουν και να πληρώνεις τελικά. Σίγουρα κάτι συμβαίνει και δεν το θεώρησα σωστό. Οι οδηγίες των πολιτικών προϊσταμένων της Δημοτικής Αστυνομίας είναι προφανώς σε λάθος κατεύθυνση. Και οι πράξεις που προκύπτουν τους εκθέτουν.
Έτσι δεν θα πάμε μπροστά αντίθετα μάλιστα. Σας στέλνω τα φωτοαντίγραφα της κλίσης και του διπλότυπου. Περιμένω εξηγήσεις από τους αρμόδιους και τους λέω και την πιο κάτω συμβουλή.
Για μεν τους πολιτικούς προϊσταμένους όταν υπόσχονται κάτι να το τηρούν για δε τους δημοτικούς αστυνομικούς όταν τους μεταφέρει κάποια δικαιολογία ένας πολίτης οφείλουν να το διασταυρώνουν, και όχι να επιδίδουν κλήσεις άλλες αντί άλλων.
Καλή πρόοδο Κύριοι.Εισήγηση: Ταμπέλα και έξοδος στον Κόμβο Αμαρίου.

Είμαι κάτοικος από τη Πατσό. Θεωρώ άδικη την υποβάθμιση των παλαιού δρόμου από τους «ποταμούς» (νύν οδική αρτηρία προς το φράγμα Αμαρίου). Τα χωριά Πατσό, Βολιώνες κλπ έχουν υποβαθμιστεί με την κατασκευή της νέας αρτηρίας που οδηγεί από Αρκάδι και στέλνει όλο το τουρισμό από εκεί, ενώ δεν έχει προβλεφθεί η ισόποση αναβάθμιση και του «παλαιού δρόμου».
Θα ήθελα να ζητήσω από την Νομαρχία και όποιο άλλο φορέα είναι αρμόδιος να επιληφθεί για τη κατασκευή Εξόδου (σημείο ΕΧΙΤ) από την Εθνική αρτηρία (περιφερειακά του Ρεθύμνου) στο σημείο του Κόμβου Αμαρίου. Όταν βρισκόμαστε στη κατεύθυνση από Χανιά προς Ηράκλειο και θέλουμε να εισέλθουμε στο κόμβο Αμαρίου για να πάρουμε το δρόμο προς Γιαννούδι, Ξηρό χωριό, Πρασσές και μετέπειτα όλα τα άλλα χωριά που ακολουθούν, είναι αδύνατο να στρίψουμε δεξιά. Το οξύμορο μάλιστα είναι ότι αρκετοί παράτολμοι οδηγοί εισέρχονται παράνομα με τεράστιο κίνδυνο για όλους μας, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να κατευθυνθούν προς την απέναντι πλευρά όπου υπάρχει η έξοδος που μας «βγάζει» κάτω από τη γέφυρα.
Να σημειώσω ότι λίγο παρακάτω από τον εν λόγω κόμβο υπάρχει δεξιά ένα «άνοιγμα» στην Εθνική, όπου μόνο εάν είσαι καλός γνώστης της περιοχής, τότε μπορείς κάνοντας χρήση αρκετών παρακαμπτήριων οδών να βρεθείς κάποια στιγμή στο «παλαιό δρόμο» προς Γιαννούδι, Πρασσές και τα λοιπά χωριά που προανέφερα.
Σε αυτό λοιπόν το σημείο δεν υπάρχει σχετική ταμπέλα που να υποδεικνύει τη κατεύθυνση (>>> προς Αμάρι) και θα θέλαμε να τοποθετηθεί έστω αυτές οι ταμπέλες έως το «κεντρικό», μέχρι τη κατασκευή της σχετικής (κανονικής) Εξόδου από την Εθνική, όπου και έτσι θα δοθεί τέλος στο πρόβλημα.

 

 

Σας ευχαριστούμε
Φιλικά
Ανώνυμοι - ευαισθητοποιημένοι πολίτες

 

 « επιστροφή στη κατηγορία Μόμφες - Εισηγήσεις

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία