Παρέμβαση Όλγας για τον Πλατύ

Εκτύπωση

Παρέμβαση Όλγας για τον Πλατύ

12/11/09


Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την υλοποίηση του σχεδιασμού αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου.

Η ερώτηση της απευθύνεται προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το κείμενο της έχει ως εξής:

«Το 2006 ξεκίνησε μια μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού στο Νομό Ρεθύμνου και ανακοινώθηκε η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, προκειμένου να αρδευτούν 45.000 στρέμματα γης για τους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνου και από το πλεόνασμα του νερού να εμπλουτιστεί η περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.

Το καλοκαίρι του 2009 είχε ήδη επιτευχθεί :

1ον. Το έργο να γίνεται κατά προτεραιότητα για το νομό Ρεθύμνου.

2ον. Είχαν εξασφαλιστεί όλα τα κονδύλια, ύψους 130.000.000 ευρώ από τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την μελέτη και την κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερή αναπτυξιακή παρέμβαση του Υπουργείου στη χώρα μας κατά την τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο. 

3ον. Οι μελέτες είχαν ήδη ανατεθεί σε μελετητικά γραφεία και επιστήμονες υψηλού κύρους ανέλαβαν να προβλέψουν όλα τα απαιτούμενα έργα για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων γης στους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης καθώς και μεταφορά από τις πλεονάζουσες ποσότητες νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα της.

4ον. Είχαν τεθεί από τον Δήμο Κουρητών οι ανάγκες για πρόσθετα έργα στην περιφέρεια του και συγκεκριμένα η κατασκευή λιμνοδεξαμενών για την άρδευση του Πλατάνου και της Λοχριάς. Για τα έργα αυτά υπήρξε δέσμευση της τότε Κυβέρνησης να εξεταστεί θετικά η ένταξη τους και είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Επειδή το έργο του Πλατύ Ποταμού, σχεδιάστηκε για να ανατρέψει την κατιούσα πορεία της περιοχής του Αμαρίου μέσα από την εφαρμογή πολιτικών αξιοποίησης των φυσικών πόρων, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην φυσική ισορροπία και η υλοποίηση του στοχεύει όπως :

  1. Η γη να καλλιεργηθεί.
  2. Η τοπική οικονομία να αποκτήσει πόρους.
  3. Να δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς.
  4. Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.
  5. Ο Πρωτογενής τομέας να δώσει χρήματα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.
  6. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συγκράτηση του πληθυσμού στο Αμάρι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τι προτίθεται να κάνει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο οποίος διασφαλίζει τα συμφέροντα του Νομού Ρεθύμνου και αξιοποιεί το νερό κατά προτεραιότητα για τους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών & Λάμπης και τι προτίθεται να κάνει με τα αιτήματα του Δήμου Κουρητών για τα πρόσθετα έργα, που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη περιοχή.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία