Ειδικός Εισηγητής επί του προσχεδίου του Κ.Π. 2010 ο Μ.Όθωνας

Εκτύπωση

Ειδικός Εισηγητής επί του προσχεδίου του Κ.Π. 2010 ο Μανώλης Όθωνας

12/11/09

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ρεθύμνου κ. Μανώλης Όθωνας ορίστηκε Ειδικός Εισηγητής επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2010 της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Στην εισήγησή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε η παγκόσμια οικονομική κρίση πάνω στην ελληνική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση:
"Η παγκόσμια κρίση έγινε ορατή στη χώρα μας, όχι μόνο σε επίπεδο ψυχολογίας, αλλά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας ένα εξάμηνο περίπου αργότερα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο τέλος του 2008, αρχές του 2009, με υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στα όρια της στασιμότητας και μια γενικευμένη οικονομική ύφεση πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Αυτό συνέβη κυρίως, γιατί η παγκόσμια κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία αδύναμη και ευπαθή ως αποτέλεσμα μιας ανακόλουθης, κοντόφθαλμης, αναποτελεσματικής, αλλά και βαθιά ταξικής οικονομικής πολιτικής στα 3 χρόνια που προηγήθησαν της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην αλλοδαπή, στη χώρα μας δεν υπήρξε και δεν εφαρμόστηκε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και δεν απέδωσαν κατ΄ελάχιστον τα όποια αποσπασματικά μέτρα ελήφθησαν ".

Τρανταχτό παράδειγμα, το περιβόητο πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δις ευρώ από το οποίο μόλις 11,3 δις ευρώ διατέθηκαν και αυτά ως εξασφάλιση ρευστότητας των ίδιων των τραπεζών, όμως ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όχι μόνο ποτέ δεν εκπληρώθηκε, αλλά ακολούθησε και φθίνουσα τάση από 20,1% τον Αύγουστο του 2008 σε 6 % τον Αύγουστο του 2009.

Παράλληλα, η εφαρμογή πακέτου μέτρων στήριξης διαφόρων κλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων εγγυοδοσίας, αποδείχτηκαν μη επαρκή, πρόχειρα, αδύναμα να ανακόψουν τη σταδιακή πορεία προς την ύφεση.

Ο Βουλευτής έκανε αναφορά και στη γενικότερη απαξία του πολιτικού συστήματος, αλλά και στην αδράνεια της απελθούσας κυβέρνησης, που οδήγησαν σε αδιέξοδο την Ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Όθωνας τόνισε τη σημασία της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, που ουσιαστικά αποτελεί μια υπέρβαση των υφιστάμενων οικονομικών δυσχερειών.
"Σήμερα κάνουμε το ξεκίνημα. Με ένα προϋπολογισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση και προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, στην τόνωση των μεσαίων στρωμάτων και της αγοράς, στον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας και των διεθνών αγορών.
Ένα προϋπολογισμό μεταβατικό, που θα οδηγήσει από την Ελλάδα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας, στην Ελλάδα που θα πιστέψει ξανά στον εαυτό της, στις δυνάμεις και τις δυνατότητές της
".

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και τις επιπτώσεις που είχαν στη χώρα, στην οικονομία, στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, ενώ παρουσίασε στοιχεία συγκριτικά με την αρχή της υλοποίησης του Γ΄ΚΠΣ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεχίσει την επεξεργασία του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2010, που θα καταλήξει σε ψήφιση στην Ολομέλεια στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία