"Κολλημένοι" με τους Η/Υ και την πρόσβαση στο διαδίκτυο οι μαθητές του δημοτικού

Εκτύπωση

"Κολλημένοι" με τους Η/Υ και την πρόσβαση στο διαδίκτυο οι μαθητές του δημοτικού

11/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Καθηλωμένοι μπροστά στις οθονές ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι οι οκτώ στους δέκα μαθητές της πέμτης και έκτης δημοτικού ενώ το 65% περίπου των μαθητών αυτών σερφάρει στο διαδίκτυο.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η μονάδα εφηβικής υγείας του νοσοκομείου παίδων και αποδεικνύει ότι πλέον σχεδόν όλα τα παιδιά είτε έχουν σπίτι τους ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε επισκέπτονται στα γνωστά καταστήματα για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μέσα από την έρευνα διαφαίνονται οι συνήθειες των μαθητών σε σχέση με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και επαφών μέσω Διαδικτύου.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας για την χρήση του διαδικτύου από μαθητές δημοτικού είναι πως:

  1. 78% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και 65% των μαθητών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

  2. 13% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ σε Internet caf?.

  3. 62% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι, 18% στο σπίτι φίλων και 22% στο σχολείο.

  4. Επίσης το 25% των μαθητών δημοτικού που χρησιμοποιούν υπολογιστή σερφάρουν στο Διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, ενώ το 34% μέχρι μία ώρα το πολύ καθημερινά.

  5. 38% των μαθητών δημοτικού σερφάρουν στο Διαδίκτυο μόνοι τους, χωρίς καμία παρουσία των γονέων τους. Το 28% των μαθητών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συχνά με την παρουσία των γονέων τους, ενώ μόνο το 7% πάντα με την παρουσία των γονέων.

Επιπλέον από την έρευνα προκύπτει πως το

  1. 35% των μαθητών δημοτικού έχουν τον Η/Υ στο δωμάτιό τους.

  2. 66% των μαθητών δημοτικού (34% αγόρια, 32% κορίτσια) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (on line, κονσόλα).

  3. 61% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

  4. 50% των μαθητών δημοτικού έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας για την χρήση διαδικτύου από μαθητές δημοτικού θα πρέπει τόσο οι γόνεις όσο και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώσουν τα παιδιά για τους πιθανούς κινδύνους αλλά και να τους θέσουν τα όρια χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, Γιώργος Γεωργουλάκης, σχολιάζοντας την έρευνα αυτή τόνισε πως "Το μεγάλο πρόβλημα είναι το τι γίνετε με τους μαθητές στο σπίτι τους, δεδομένου ότι τώρα πλέον σχεδόν όλοι οι μικροί μαθητές έχουν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την πολιτεία. Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αν γίνετε κατάχρηση στη χρήση ΗΥ και αν μπορούν να ελέγχουν οι γονείς τους μαθητές. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους γιατί το διαδίκτυο έχει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες αλλά έχει και πολλά ??σκουπίδια".
 
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία