«Ψήνει» αύξηση κεφαλαίου και η Eurobank;

Εκτύπωση

«Ψήνει» αύξηση κεφαλαίου και η Eurobank;

11/11/09

Αρκετές συζητήσεις στους χρηματιστηριακούς κύκλους προκάλεσε η έντονη «αδυναμία» της μετοχής της Eurobank στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, την ώρα που «φουντώνουν» οι συζητήσεις στο παρασκήνιο της αγοράς για τα σενάρια περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την τράπεζα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της τράπεζας, που πλέον «βλέπει την πλάτη» της κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank με αρκετή διαφορά (6,2 έναντι 5,6 δις. ευρώ) ήταν η πλέον «ασθενής» από τις μετοχές του 20άρη, με το ποσοστό της πτώσης να ξεπερνά το 4% και όχι αμελητέα αξία συναλλαγών (σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικών συναλλαγών που δεν ξεπέρασαν τα 197 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, τα σενάρια για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που ενδεχομένως να εξηγεί και την «αδυναμία» της μετοχής, εξακολουθούν να απασχολούν τους παράγοντες της αγοράς, παρά την πρόσφατη σχετική διάψευσή τους από τον κ. Νίκο Καραμούζη, καθώς:

1.      Η Εθνική και η Alpha βρίσκονται ήδη «με το ένα πόδι εκτός» του κρατικού «πακέτου» ενισχύσεων, καθώς η πρώτη ολοκλήρωσε ήδη τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το καλοκαίρι, ενώ η Alpha «κλείδωσε» την επιτυχία της δικής της αύξησης, με την άντληση ποσού που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ από τον κ. Ι. Κωστόπουλο και τα κορυφαία στελέχη, μέσω του placement της Δευτέρας, το οποίο επιτρέπει στη βασική μετοχική ομάδα να καλύψει με άνεση τη συμμετοχή της.

2.      Η Eurobank δεν έχει μείνει πίσω έναντι του ανταγωνισμού μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και επί της ουσίας: σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων α? εξαμήνου, η τράπεζα εμφάνιζε μεν ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αν όμως αφαιρεθούν από την «εξίσωση» τα 950 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από το Δημόσιο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πέφτει ακριβώς στο 8%, ενώ χωρίς και τα 468 εκατ. ευρώ των υβριδικών κεφαλαίων υποχωρεί κοντά στο 7%.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι η διαμόρφωση σχετικά ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σχετίζεται και με τη μείωση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή του σταθμισμένου ενεργητικού, που έπεσε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο από τα 48,4 στα 47,1 δις. ευρώ.

3.       Την ίδια στιγμή, βασικοί δείκτες που παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Ελλάδος επιδεινώθηκαν σοβαρά:
οι προβλέψεις που σχηματίσθηκαν για την κάλυψη πιστωτικών κινδύνων εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο στα 366 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υπέστησαν «καθίζηση», από τα 808 εκατ. ευρώ στα 583.
Έτσι, η τράπεζα πέρασε σε ζημιές το πρώτο εξάμηνο, οι οποίες ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ προ φόρων, έναντι κερδών 363 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, πριν κορυφωθεί η διεθνής κρίση.

Τα στοιχεία αυτά, αν δεν ανατραπούν τα δεδομένα με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 9μήνου, δημιουργούν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Eurobank να σχηματίσει αρκετά αποθεματικά από τα κέρδη της, ώστε να αποφύγει μια άντληση κεφαλαίων από την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα αντιμετωπίσει με χαλαρότητα τα αιτήματα των τραπεζών για έξοδο από το κρατικό πακέτο στήριξης.
Όπως αποκάλυψε το ?B?, στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha σημειώνεται ότι η τράπεζα εξασφάλισε έγκριση κατ? αρχήν για την επιστροφή των κεφαλαίων στο Δημόσιο, αλλά υπό δύο σοβαρές αιρέσεις: ότι αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Μάιο του 2010 και ότι ως τότε δεν θα έχουν μεταβληθεί δυσμενώς τα δεδομένα στις αγορές και το πιστωτικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάιο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν την αυστηρή αξιολόγηση της ΤτΕ και μια τράπεζα που διεκδικεί με αξιώσεις ηγετικό ρόλο στην αγορά, όπως η Eurobank, θα πρέπει ως τότε να «πείθει» την ΤτΕ με τα στοιχεία της, ώστε να μην αντιμετωπίσει την «ταπεινωτική» παραμονή στην κρατική στήριξη, όταν όλες οι μεγάλες τράπεζες του ανταγωνισμού θα την αποφεύγουν.

Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά θεωρείται σφόδρα πιθανό, ότι μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha, η Eurobank θα κάνει τη δική της κίνηση για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Και αυτό μόνο θετικά για τη μετοχή της τράπεζας δεν μπορεί να λειτουργεί?


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία