Άλλος αποφασίζει ... άλλος πληρώνει ! του Νίκου Νίνου

Εκτύπωση

Άλλος αποφασίζει ... άλλος πληρώνει !

   11/11/09

του Νίκου
Νίνου*
Οταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό για προσωπικές μας υποθέσεις , αποκομίζουμε εντολές και παραγγελιές ( τις οποίες εκείνος, μόνος, αποφασίζει!), με τις οποίες οδηγούμαστε σε φάρμακα ,σε ιατρικές εξετάσεις, σε ημέρες απουσίας από τις δραστηριότητες μας κλπ ,δηλαδή σε ένα σύνολο ενεργειών και επιπτώσεων σε μάς, τις οποίες εκείνος αποφάσισε αλλά εμείς υφιστάμεθα και πληρώνουμε!

Και αν ο γιατρός είναι σωστός, δηλαδή αποφάσισε σωστά, έχουμε μια τελική ωφέλεια και ... χαλάλι τα έξοδα ,η ταλαιπωρία και οι επιπτώσεις στην «τσέπη» και στον οργανισμό μας.

Αν όμως ο γιατρός ,έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα είναι η ...ταλαιπωρίας μας, και το «βρίσιμο» της άγνοιας ή της ανικανότητας του.
Και βεβαίως οι συνέπειες, (σε μάς και στο μέλλον μας,) όλης αυτής της κακής απόφασης του.

Βεβαίως, στην περίπτωση του γιατρού, συνηθίζουμε ,πολλοί από μάς, να παίρνουμε «και δεύτερη γνώμη», οπότε άν την πάθαμε, καλά να πάθουμε , αφού δεν το ψάξαμε περισσότερο το θέμα μας!
Ομως ίδια περίπτωση έχουμε και στις δημοτικές μας υποθέσεις!
Με την μικρή ,αλλά ουσιαστική, διαφορά, ότι στην περίπτωση τούτη, δεν υπάρχει δυνατότητα "δεύτερης γνώμης"!
Να μπούμε στο «ζουμί» του σημερινού μας σημειώματος, να αφήσουμε την ιατρική παραλλήλιση ,και να μιλήσουμε με δημοτική πραγματικότητα!

Κάποιος δήμαρχος ,αποφασίζει να κάνει ένα «τεράστιο» γκαράζ στο κέντρο της πόλης του!
Εκείνος το αποφασίζει, και η ομάδα του (με ή χωρίς εισαγωγικά) το εγκρίνει ( με ή χωρίς εισαγωγικά)!

Ολα γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες ( είναι ... γνωστή η , συνήθης, δημοτική δημοκρατία!), και κανείς δεν έχει το δικαίωμα της αντίθετης άποψης αφού κανένας αρμόδιος εποπτικός φορέας δεν πιάνει την «καυτή πατάτα» της ουσίας του θέματος, και όλες οι διαφορετικές απόψεις πετιώνται στον κάλαθο , ο οποίος φέρει την πινακίδα « αν η ζημιά είναι μελλοντική δεν έχετε έννομο συμφέρον να την επικαλείσθε!».

Ο ιατρός , (συγνώμη παρασύρθηκα από την εισαγωγή του παρόντος κειμένου, ο δήμαρχος ήθελα να πώ!), που απλώς παρίσταται ( αυτό λέει ο νόμος!) στα δημοτικά συμβούλια, με θριαμβική δήλωση του χειροκροτεί την ομοφωνία της ομάδας του που γίνεται πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, έστω και αν προέκυψε στο «τσίμα τσίμα» (13 προς 12!).

Ο,τι και αν λένε οι άλλοι, δεν τρέχει τίποτα ,αφού ο .... κάλαθος χωρεί μπόλικες φωνές διαμαρτυριών και ενστάσεων!
Οι εντολές για «φάρμακα», για «εξετάσεις», και για «αποχές από τις δραστηριότητες» κλπ, «γράφτηκαν» και «εκτελούνται»!
Αλλος τις αποφάσισε, άλλοι θα τις υποστούν και θα τις πληρώσουν!
Οταν δούμε τις συνέπειες ,( στο μέλλον ,που ,όμως μας απαγορεύεουν οι εποπτικές αρχές να κοιτάζουμε!), θα είναι πλέον αργά «για δάκρυα»!
Κάποιος δήμαρχος αποφασίζει να δώσει πίσω στον ιδιώτη, τα δεσμευμένα οικόπεδα που προορίζονται από τις χωροταξικές μελέτες για κοινοφελείς χρήσεις.

Εχει τα δικά του επιχειρήματα, τα οποία «επιβάλλει»  αφού τα «πλακώνει» με την καταχνιά του «διλήμματος»  που «πείθει» ,ότι δηλαδή αν δεν τα αποχαρακτηρίσουμε ,θα τα αποχαρακτηρίσει μόνος του ο ιδιώτης, δια της δικαστικής οδού, αφού δεν τον πληρώνουμε!
Αλλωστε ,λέει, δεν μας χρειάζεται σχολείο αφού κάναμε ένα λίγο πιό πάνω, και τον βρεφονηπιακό σταθμό τον πάμε δίπλα σε ένα δημοτικό χώρο ,(που ήτανε για πλατειούλα).

Θυμίζει η λειτουργική αυτή, ολίγον, τις ευαγγελικές καταχρήσεις από τους εκάστοτε αιρετικούς, οι οποίοι «κτίζουν» μόνοι τους τα μοντέλα σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων, χρησιμοποιώντας μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις από τα ιερά κείμενα, που κατά περίπτωση εξυπηρετούν το κτίσιμο που κάνουν.

Ποιός ακούει πλέον, όσους αντιλέγουν ,ότι αυτή η πόλη «ξεπούλησε» [ ! } ΄πιά ,ό,τι κοινόχρηστους και κοινοφελείς χώρους είχε!
Μόνο «μνημόσυνα» μας απέμειναν για ένα πλήθος χώρων ,που υπήρξαν κάποτε όμως δεν υπάρχουν πλέον!
Δεν υπάρχουν δυστυχώς, ανεπιστρεπτί!!!
Να θυμηθούμε ,΄έτσι για μάθουν και οι νεώτεροι, το τεράστιο οικόπεδο της ΒΙΟ, το σχολειό που «θά» [ ! ] γινόταν στην περιοχή Κόρακα Καμάρα, την Πυροσβεστική που « θά» [!] γινόταν στην Κριάρη, την πλατεία που «θά» γινόταν στον Μασταμπά (οδός Κνωσού-Αγγ Βλάχου-Κονδυλάκη) κλπ κλπ κλπ

Τώρα θα «πετάξουμε» και το τελευταίο, συνεχίζοντας τα εγκλήματα σε βάρος της πόλης μας!
Ακούσθηκε και το «παραμύθι» της παρηγοριάς ,δείχνοντας ότι μας θεωρούν «μικρά παιδάκια» , πως λίγο πάρα πάνω θα «πάρουμε» στρέμματα πολλά και «μετά από χρόνους και καιρούς», θα δώσουμε εκεί χωράφια, [ τα «σα εκ των σών ,όπως θάλεγε ο ιερέας], και θα αποκτήσουμε την πλατειίτσα που θα κρατήσουμε «δεσμευμένη» απομεινάρι της σημερινής «χαλασιάς»!

Οσοι γνωρίζουμε νόμους και νομολογίες ,αυτά «τ ακούμε βερεσέ»!
Είναι επιχειρήματα αίολα, λέγονται για να πείθουν ,εκείνους που δεν ξέρουν.
Να θυμίσουμε ακόμη μια αλήθεια, ότι δηλαδή το παρόν δεσμευμένο οικόπεδο, δεσμεύθηκε εξ αποδέσμευσης άλλου , επί του κεντρικού δρόμου το οποίο ήδη οικοδομήθηκε με μια μεγάλη πολυκατοικία!

Είναι κοινή η κατάληξη όλων των αποδεσμεύσεων, δηλ αντί πλατειών κλπ να προκύπτει η ανέγερση πολυκατοικιών!
Καίτοι γνωρίζουμε την χωρητικότητα του ... κάλαθου, για τον οποίο μιλήσαμε πιό πρίν, θα επιμείνουμε ,σαν τον Γαλιλαίο, στα αυτονόητα!
Κάθε ιδιώτης καλώς πράττει για την περιουσία του, εμείς τον δήμο και την δημοτική αρχή ψέγουμε, και κανένα άλλο.
Η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα, και πρέπει να αποζημιωθεί..

Για την αποζημίωση μιας ιδιοκτησίας ,αλλά και για τον συνολικό χειρισμό του θέματος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, διάφορες παράμετροι και διάφορες δυνατότητες.

Διαχειριστής των δημοτικών υποθέσεων σήμερα, (καλώς ή κακώς, δεν το σχολιάζουμε εδώ!), είναι η παρούσα δημοτική αρχή.
Εκείνη υποχρεούται να είναι «ο σωστός και ικανός γιατρός» ,που μιλήσαμε στην εισαγωγή μας.
Δυστυχώς για την πόλη, ο «γιατρός» βλέπει ή τον θάνατο του χρόνου, ή τον «ολίγον θάνατο» του σήμερα, και αργότερα βλέπουμε (για τον υπόλοιπο θάνατο....)!

Μόνον θάνατο βλέπει!
Θα ξαναπούμε ,ότι μια καλή υπηρεσία προς την πόλη ,θα ήταν η «γενναία απόφαση?» της αυτοκριτικής , και της αποχώρησης΄, ώστε κάποιος άλλος ικανότερος να «πιάσει»? τα ηνία της πόλης!

Υποχρεούμαστε να αναφερθούμε και στο ΤΕΕ στην πλειοψηφία της ψηφοφορίας του 3 προς 2, να επισημάνουμε την ταυτόσημη ορολογία προς εκείνη του δημάρχου ( ακόμη και το οτι «έχω μείνει μόνος (!)» που είπε ο δήμαρχος , χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο !) και να εκφράσουμε την λύπη μας, για την «έγκριση» τους!

Είχα και έχω την άποψη ,ότι το ΤΕΕ στηρίζει τους κοινόχρηστους χώρους και απαιτεί την υλοποίηση τους, και δεν συναινεί στην αποδέσμευση τους!
Να στείλουν την απόφαση τους (υπέρ του αποχαρακτηρισμού) στο κεντρικό ΤΕΕ για να δημοσιευθεί στο ενημερωτικό δελτίο, και να δοθεί δεδικασμένη νομολογία για ολόκληρη την χώρα!

Αλλες θέσεις, εντελώς αντίθετες ,έχει το ΤΕΕ πανελλαδικά, εδώ αποτελέσαμε την εξαίρεση.
Θα διατυπώσω και μια απορία.
Χρόνια τώρα, ακούμε για το στεγαστικό πρόγραμμα και τις τεράστιες ανάγκες της σχολικής στέγης στην πόλη μας.
Κανένας εμπλεκόμενος δεν άκουσε τίποτα για την επιχειρούμενη αποδέσμευση!
Δεν διάβασα και δεν άκουσα καμιά αντίδραση τους!

Είχα προτείνει εγγράφως, να αναρτηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μια ταμπέλα ,να την βλέπουνε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ,πριν ψηφίζουνε τις διάφορες αποφάσεις, που νά λέει « αυτή η πόλη δεν είναι ιδιοκτησία μας . Την δανεισθήκαμε από τα παιδιά μας!»!

Εκφράζω μια αγωνία μου, ποιάν κρίση θα έχουν τα παιδιά μας από την διαχείριση που της κάνουμε.
Να παρατηρήσω ,ότι κάθε αποχαρακτηρισμός είναι χωρίς επιστροφή, αφού τον «περιμένει» η άμεση πολυκατοικιοποίηση!

Κλείνοντας το σημείωμα μου, διατυπώνω την προσωπική μου άποψη ,ότι «πέσαμε» ...σε κακό γιατρό!
Αλλος ένας θάνατος θα μας προκύψει ,άλλη μια αιτία «μνημοσύνου» θα μας απομείνει!

Το γεγονός ,όμως είναι ...το γνωστό και προεκτεθέν.
Αλλος αποφασίζει και άλλοι θα πληρώσουν.

* ο κ. Νίκος Νίνος
είναι δημοτικός σύμβουλος
& επικεφαλής της μειοψηφίας
στον δήμο Ρεθύμνου« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία