Ήρθαν σε επαφή με τον Κρητικό Γαστρονομικό Πολιτισμό μας

Εκτύπωση

Ήρθαν σε επαφή με τον Κρητικό Γαστρονομικό Πολιτισμό μας

9/11/09
της Στέλλας Δριμισκιανάκη*

Σε επαφή ήρθαν με τον Κρητικό Γαστρονομικό μας Πολιτισμό, παιδιά και ενήλικες στην Ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου « Φίλων του Δάσους της Κέρης » που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου στον Αρόλιθο.

Την Ημερίδα Παρακολούθησαν, Ομάδα μαθητών από τη περιβαλλοντική Ομάδα του 13ο Γυμνάσιου Ηρακλείου.
« Με οδηγό τα Βότανα και τα Αρωματικά φυτά ταξιδεύουμε από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα ».

Στα πλαίσια της Ημερίδας προσφέρθηκε Κρητικό Γαστρονομικό Γεύμα από τον Ιωάννη Αποστολάκη, chef του Μ.Α.Ι.Χ και μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας σε συνεργασία  με το προσωπικό-κουζίνας του Αρόλιθου.

Το Μενού που προσφέρθηκε ήταν :
1. Σαλάτα Κρητική με Κρίταμο -Κάπαρη Πηχτόγαλο Χανίων ή Ανθόγαλο Ηρακλείου
2. Σαλάτα με σταμναγκάθι - Χούμελη -Παλαιωμένη Γραβιέρα και Ρόδι
3. Διάφορα Λαχανικά ψητά
4. Μανιτάρια ψητά και Ελαιόλαδο Αρωματισμένο με Νεράντζι
5. Πατάτες ψητές
6. Κοτόπουλο με Θρούμπη και Πετιμέζι
7. Μανιτάρια με Σταμναγκάθι και σάλτσα Λεμονιού
8. Αρνί με Μαντζουράνα και Δενδρολίβανο
9. Χοιρινό με Σύκα και Θυμάρι
10. Ζυμαρικά από Φύλλα Ελιάς
11. Κριθαράκι με σαλάτα του Γιαλού (Φύκια)
12.Μούς Πηχτόγαλου Χανίων η Ανθόγαλου Ηρακλείου με σάλτσα Παπουτσόσυκου Χανίων ή Καπλόσυκου Ηρακλείου
13.Γαστρίν (πρόδρομος του Μπακλαβά)

Οι λόγοι που επιλέξαμε αυτή τη θεματική «Κρητική Γαστρονομία » στα πλαίσια της Ημερίδας, ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και τους ενήλικες:

Nα δοκιμάσουν γεύσεις μιας κουζίνας που αποκτά πολιτιστική σημασία μέσα απ? την περιφερειακή κρητική ποικιλότητά της.

Να αντιληφθούν ότι όσο η μαγειρική δεν αντιμετωπίζεται σαν στοιχείο πολιτισμού, τα όποια αφιερώματα γύρω απ? αυτήν όπως :
Ιδιωτική καταγραφή των τοπικών γεύσεων με άπειρες εκδόσεις, (τα φαγητά της γιαγιάς, συνταγές για εργένηδες, πιάτα της  στιγμής κλπ.)

Εκδηλώσεις   υπηρεσιών, συλλόγων, τηλεοπτικών εκπομπών, ένθετων σε εφημερίδες, DVD και παντός τύπου αφιερώματα.
Η μόδα της μαγειρικής σαν life style με μια ακατάσχετη συνταγολογία.

Χωρίς όμως πάντα και την αντίστοιχη ιστορική και κοινωνικο-   ανθρωπολογική τεκμηρίωση, θα είναι απλή υπενθύμιση του προβλήματος.
Να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος με τις τροφές ( φυτικές ή ζωικές ) λειτουργεί μαζί σαν καλλιτέχνης και σαν άξιος μάστορας , ο «πίνακας» του πρέπει να έχει αρμονία, χρωματικές εκπλήξεις, ισορροπία όγκων και σχημάτων, εύγεστο αποτέλεσμα, αλλά και να μπορεί να κρεμαστεί σ? ένα τοίχο με γερή και στέρεα κορνίζα!

Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι η απομάκρυνση και η αποκοπή των Ελλήνων απ? τη φύση, τις λειτουργίες και τον κόσμο της είχε και τις επιπτώσεις της στη διατροφή.

Αξίζει επιτέλους ,να ξαναβρούμε τους κρίκους της σπασμένης αλυσίδας στο διαταραγμένο γευστικό μητρώο μας γιατί η μεγάλη τέχνη της  μαγειρικής δεν είναι για να ξεπεινάει και να χορταίνει τους ανθρώπους, αλλά και να διδάσκει τρόπους και τεχνικές για ένα πιο εύγευστο, θρεπτικό και πολυσύνθετο αποτέλεσμα, αποτελώντας πλέον ένα σημαντικό μέρος του τοπικού πολιτισμού , μαζί με την κατοικία, το χορό, το τραγούδι και την ίδια τη γλώσσα. 

Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τα στοιχεία των τροφικών χορηγών μας σε αυτό το Γαστρονομικό μας ταξίδι :

www.cretagastronomy.maich.gr

www.bianame.gr

www.mills.gr

www.bioforum.gr

www.melko.gr

 www.apipharm.gr

 www.biolea.gr

http://botano.gr/herbs-and-spices

www.zacharioudakis.com

Οινοποιία Δασκαλάκη Ειρήνη -Σίβα-Δήμος Παλιανής

«γνήσιον εστί »Εδεσματοπωλείο Καμπανάκη Χρυσάνθη-Χανιά

«Ο ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ» Αρτοσκευάσματα -. Γρινιαράκης Κων/νος-Τυμπάκι. 

«Αmanitus» Κρητικό Μανιτάρι-2ο χ.λ.μ Ηρακλείου-Μοιρών

Η κ. Στέλλα Δριμισκιανάκη είναι
Εκπαιδευτικός-Διαιτολόγος
Μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου
«Φίλων του Δάσους της Κέρης»


« επιστροφή στη κατηγορία Υγιεινή Μαγειρική

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 17 Οκτ 2017

Αρθρογραφία