Συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΔΕΥΑ στο δημαρχείο Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΔΕΥΑ στο δημαρχείο Ρεθύμνου


 

  • Στο επίκεντρο τέθηκε το υψηλό κόστος των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αξιοποίηση των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ για την διαχείριση των αποβλήτων

7/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη
Ρεπορτάζ: Βασίλης Κασιμάτης

Στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιείτε στην πόλη του Ρεθύμνου για τα έργα διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων μικρής κλίμακας και επαναχρησιμοποίηση των εκροών τους, νωρίς το πρωί της Παρασκευής συνεδρίασε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της πόλης το διοικητικό συμβούλιο των ΔΕΥΑ.
Στο επίκεντρο τέθηκαν τα προβλήματα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που αφορούν στο υψηλό κόστος των τιμολογίων της ΔΕΗ αλλά και στην αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων για την διαχείριση των αποβλήτων μέσω του ΕΣΠΑ.

"Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι πάρα πολύ ακριβά και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο πως οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν έστω βιομηχανικό και όχι οικιακό ρεύμα που είναι πάρα πολύ ακριβό και αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στον πολίτη γιατί θα υπάρχει και μείωση του κόστους του νερού. Επίσης θέματα που αφορούν την 4η προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ που δυστυχώς και λόγω της προηγούμενης κυβέρνησης έχει καθυστερήσει πάρα πολύ" ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τόνισε:
"Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ένα χρονίζον θέμα ,πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές ότι ειδικά οι ΔΕΥΑ στα αντλιοστάσιά τους λειτουργούν με οικιακό ρεύμα. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό κάνουμε μια προσπάθεια και τώρα είμαστε σε νέα διαπραγμάτευση με την νέα πολιτική ηγεσία. Ήδη από την προηγούμενη διοίκηση πήραμε μια απόφαση που ήταν αρνητική στο αίτημά μας, θα το επανεξετάσουμε διότι δεν είναι δυνατόν οι βιολογικοί μας που είναι τα κατεξοχήν περιβαλλοντικά εργοστάσια να έχουν το τιμολόγιο του οικιακού ρεύματος.
Δεν είναι σωστό και ελπίζουμε να διορθωθεί.
Επίσης μας απασχολεί το ΕΣΠΑ, βέβαια όλα αυτά τώρα συνδέονται και με την διοικητική μεταρρύθμιση θα δούμε πως θα εξελιχτεί το θέμα γιατί οι ΔΕΥΑ αυτομάτως θα αποκτήσουν μεγαλύτερο φυσικό αντικείμενο.
Στο νομό Ρεθύμνου π.χ. ΔΕΥΑ έχει μόνο ο δήμος Αρκαδίου κανείς άλλος. Μας ενδιαφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα , να αξιοποίησουμε όλους τους πόρους γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι το περιβάλλον και δεν μπορούμε να μιλάμε για περιβάλλον χωρίς διαχείριση των αποβλήτων
".

Ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις εκάστοτε κυβερνήσεις τονίζοντας πως το τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και προβλήματα των ΔΕΥΑ "σέρνονται" εδώ και χρόνια.
"Το ζητούμενο πάντα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Οι λύσεις δυστυχώς δεν εξαρτώνται από εμάς αλλά εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θέλω να υπενθυμίσω ότι θέματα όπως είναι το τιμολόγιο της ΔΕΗ όπως της ρύθμισης των δανείων είναι θέματα τα οποία για χρόνια σέρνονται χωρίς να υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις ή ρυθμίσεις. Ελπίζω ότι θα δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό διότι οι ΔΕΥΑ ασφυκτιούν και σε λίγο δεν θα μπορούν να προσφέρουν το σημαντικό έργο που προσφέρουν γιατί θα είναι καταχρεωμένες. Ενδεικτικά στη ΔΕΥΑ Χανίων έχουμε πάρει δάνειο 12 περιπου εκατ.ευρώ, έχουμε πληρώσει 27 εκατ ευρώ και εξακολουθούμε να χρωστάμε 12 εκατ. Ευρώ".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Το επόμενο διάστημα εκπρόσωποι της ένωσης δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και εσωτερικών, προκειμένου να τους θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εκκρεμούν, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να στηρίξει τις ΔΕΥΑ.

"Πιστεύω το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις συναντήσεις με τους υπουργούς για να προχωρήσουν τα ζητήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης που απασχολούν τους πολίτες αλλά και άλλα ζητήματα περιβάλλοντος και θεωρώ ότι η συνεδρίαση είχε θετικά αποτελέσματα και το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτούν οι στόχοι μέσα από την γενική συνέλευση για το 2010 ", σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης των ΔΕΥΑ και δήμαρχος Τρικαίων, Μιχάλης Ταμήλος επεσήμανε πως ..."Κανονίσαμε να συναντηθούμε άμεσα και με τον υπουργό οικονομικών και εσωτερικών και ανάπτυξης προκειμένου να λύσουμε θέματα που τα είχαμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση που έχει καθαρά ένα νέο αναπτυξιακό πνεύμα ,θα στηρίξει τις ΔΕΥΑ γιατί ο ρόλος τους για τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σπουδαίος. Επίσης το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επηρεάζει και τις ΔΕΥΑ.
Εμείς θέλουμε να υποβάλλουμε προτάσεις ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να είναι ουσιαστική και να λύσει πραγματικά και τα προβλήματα του περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια
".

Τέλος οι Δήμαρχοι γευμάτισαν σε κοσμικό εστιατόριο του Κουμπέ και σε ένα άκρως φιλικό κλίμα, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν περαιτέρω απόψεις σε πολύ χαλαρότερους τόνους. 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία