Νέες καινοτόμες λύσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Νέες καινοτόμες λύσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου
 

  • Νέο πρόσωπο παρουσιάζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου ύστερα από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του Διευθυντή - Ταξίαρχου κ. Μανώλη Παραβολιδάκη
     

          7/11/09

της Μόνικας
Ζουγανέλη
Ο κ. Παραβολιδάκης πρωτίστως ασχολήθηκε με τον τομέα της εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην Υπηρεσία.
Με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα της τρομοκρατικής επίθεσης από αγνώστους στο Α.Τ. Αγ.Παρασκευής, όπου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 άνθρωποι εκ των οποίων μία ειδική φρουρός σε σοβαρή κατάσταση, το Ρέθυμνο παίρνει πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής του Έλληνα αστυνομικού.

  

Πιο συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο της Αστυνομίας Ρεθύμνου «ειδικό κουβούκλιο σκοπιάς». Αυτή η «επένδυση» εντάσσεται στη γενικότερη αναβάθμιση της Α.Δ.Ρ.


ο Ταξίαρχος
κ. Παραβολιδάκης
Θυμόμαστε όλοι ότι πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου όπου φιλοξενούνται οι υπηρεσίες ασφαλείας του νομού, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του όλου συστήματος. Παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες και αφορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την Δημόσια Υγεία.
Εργασίες αποκατάστασης όμως και για τα κρατητήρια όπου δείχνει να αλλάζουν ολοκληρωτικά την εικόνα τους.
Και έπεται βέβαια και η συνέχεια. Ο κ. Ταξίαρχος μας είπε σήμερα ότι πριν από λίγες μόλις μέρες δόθηκε σε εργολάβο η ανάθεση έργου για την πλήρη εξωτερική βελτίωση του κτιρίου.

Αναλυτικότερα όμως για το νέο  «ειδικό κουβούκλιο σκοπιάς», αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα ειδικά κουβούκλια που υπάρχουν στα τμήματα όλης της Ελλάδας και δεύτερο στην Κρήτη μετά από αυτό του Ηρακλείου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα σωστά κατασκευασμένο κουβούκλιο Ελληνικής κατασκευής, που μπορεί να παρέχει στον σκοπό προστασία τόσο από τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή καθαυτή τη φύση του επαγγέλματος όσο και από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Είναι κατασκευασμένο από αλεξίσφαιρο υλικό, στεγανοποιημένο και εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες. Περιλαμβάνει κλιματισμό, κάθισμα στο οποίο ο σκοπός δύναται να αναπαύεται όπως και όταν προβλέπεται. Επιπλέον διαθέτει τηλεφωνική συσκευή μέσω της οποίας θα μπορεί να επικοινωνεί με τον  Αξιωματικό Υπηρεσίας και τα άλλα γραφεία της Διεύθυνσης.
Επίσης διαθέτει περιστρεφόμενους προβολείς, θυροτηλέφωνο επικοινωνίας με το κοινό καθώς και ειδικό μπουτόν το οποίο θα παράγει χαρακτηριστικό ήχο στο γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας, και θα τον ενημερώνει ταχύτατα, για τυχόν επερχόμενο κίνδυνο ή για έκτακτο περιστατικό καθώς και άλλα «αστυνομικά καλούδια» (gadgets) τα οποία δεσμευόμαστε να αποκαλύψουμε.

Το εν λόγω κουβούκλιο σκοπιάς στοίχισε δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) και ζυγίζει περίπου 5 τόνους, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την μετακίνηση του.
Όλα αυτά τα στοιχεία με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν δυστυχώς σημαδέψει κατά διαστήματα όλη την Ελλάδα όπως τραυματισμοί, δυσλειτουργία των υπηρεσιών, απώλεια ζωής κ.α.

Στην πραγματικότητα, οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, που ρισκάρουν καθημερινά την ζωή τους για εμάς και αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά ,αν μη τι άλλο να τους παρέχουμε ως κράτος ασφάλεια και αν αναλογιστούμε την προσφορά τους για το κοινό καλό, με βεβαιότητα θα ξεχάσουμε τα δυσμενή σχόλια που ακούγονται για το Σώμα κατά καιρούς.

Από την άλλη πλευρά όμως αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή-εγκύκλιος που θα καταργεί την διαδικασία φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά και από την επίθεση στην Αγ. Παρασκευή. 
«Στην τρομοκρατία απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία. Θέλουμε αστυνομικά κτίρια που να λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες και όχι ως φρούρια ... » ήταν το μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.

Στην ουσία ο χρόνος θα δείξει αν αυτό αποτελεί μια "βιαστική κίνηση" ή ένα ελπιδοφόρο μέτρο.

Διότι αν αναρωτηθούμε εξ αρχής το ρόλο του ειδικού φρουρού ή σκοπού θα βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας! Ο φρουρός εξασφαλίζει ότι κανένας κακόβουλος (τρομοκράτης, κτλ) δεν θα μπορέσει να πλησιάσει σε απόσταση επαφής το Αστυνομικό τμήμα. Εάν δεν υπάρχει ο φρουρός, που πράγματι θα κινδυνέψει πολύ σε ενδεχόμενη επίθεση, θα κινδυνέψουν όλοι οι αστυνομικοί και όλοι οι πολίτες που βρίσκονται εκείνη την στιγμή στο χώρο.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι όλα θα γίνουν σωστά, υπεύθυνα και με σκοπό πάντα την προστασία του Πολίτη αλλά και του Αστυνομικού.

Τέλος, σχετικά με το νέο προστατευτικό μέτρο του κ. Παραβολιδάκη και την τοποθέτηση του ειδικού κουβουκλίου σκοπιάς στο Ρέθυμνο, εμείς τοποθετούμαστε θεωρώντας σωστή την κίνηση αυτή, ελπίζοντας και σε άλλα αντίστοιχα μέτρα που θα μας ευνοήσουν όλους σαν κοινωνία.
Συγχαρητήρια λοιπόν, θα αναμένουμε με ανυπομονησία την «νέα όψη» του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ ταυτόχρονα ευχόμαστε  να ολοκληρωθούν και επισπευστούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου στα Μισσίρια.   

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία