Την πρωτιά και στον αριθμό των αυτοκτονιών κατέχει ο νομός Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Την πρωτιά και στον αριθμό των αυτοκτονιών κατέχει ο νομός Ρεθύμνου

6/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Την θλιβερή πρωτιά και στον αριθμό των αυτοκτονιών έχει ο νομός Ρεθύμνου, εκτός από την εγκληματικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που επιμελείται η μη κυβερνητική οργάνωση "Κλίμακα", ο νομός Ρεθύμνου κατέχει διαχρονικά τα τελευταία επτά χρόνια την πρωτιά στον αριθμό των αυτοκτονιών και εκτός από τον αριθμό, τα στοιχεία από την έρευνα αποκαλύπτουν επίσης ότι η αυτοκτονία είναι γένους αρσενικού.
Ενδεικτικά στο κέντρο ψυχικής υγείας Ρεθύμνου τα τελευταία δυο χρόνια έχουν απευθυνθεί πάνω από 1.500 άτομα με διάφορες ψυχολογικές παθήσεις ενώ αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός των ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις που επισκέπτεται το κέντρο.

"Μέσα στα πλαίσια της κατάθλιψης έχουμε και τάσεις αυτοκτονικές, όχι πάντα βέβαια, αλλά σε περιπτώσεις. Στο κέντρο ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά με κατάθλιψη. Η σύγχρονη ζωή δημιουργεί τέτοιου τύπου αδιέξοδα που εκδηλώνονται με διάφορες μορφές κατάθλιψης", αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου ψυχικής υγείας Ρεθύμνου, Αντώνης Λιοδάκης.

Η κατάθλιψη σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια πάθηση η οποία θεραπεύεται. Μάλιστα το ποσοστό των ατόμων που έχουν θεραπευτεί από την συγκεκριμένη πάθηση, σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, ξεπερνάει το 90%.

"Προσδιορίζουμε το είδος της κατάθλιψης, προσδιορίζουμε τις αιτίες που την προκάλεσαν και χρησιμοποιούμε και φαρμακευτικές μεθόδους και ψυχοθεραπευτικές. Σήμερα άνθρωποι που υποφέρουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη είναι κρίμα να μην προσέρχονται σε δομές ψυχικής υγείας όπως είναι το κέντρο ψυχικής υγείας γιατί μπορούν και να ανακουφιστούν και να ξεπεράσουν τέτοιου τύπου προβλήματα", σημείωσε ο κ. Λιοδάκης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε μήνα ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα και επισκέπτονται το κέντρο, αυξάνεται κατά 50%.
Αυτό σύμφωνα και με τον κ. Αντώνη Λιοδάκη οφείλεται στον σημερινό τρόπο ζωής κάθε ατόμου και για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κατάθλιψης οι πολίτες θα πρέπει να μετατρέψουν την παιδεία και τον πολιτισμό σε ποιότητα ζωής.

Από το 2001 το Ρέθυμνο κατέχει ανελλιπώς την πρωτιά στις αυτοκτονίες. Ωστόσο εξαιρετικά αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας για τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους αυτοκτονίας.
Στις περισσότερες καταγεγραμμένες αυτοκτονίες με ποσοστό 55% για τους άνδρες και 56% για τις γυναίκες, έγιναν με τη μέθοδο του απαγχονισμού ενώ ενώ δεύτερη επιλογή για τους άνδρες με ποσοστό 28% ήταν η χρήση κυνηγετικού όπλου και για τις γυναίκες με ποσοστό 15% η δηλητηρίαση.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία