Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης παραχώρησε η Όλγα στους δημοσιογράφους.

Εκτύπωση


Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης παραχώρησε η Όλγα στους δημοσιογράφους.

   Ρέθυμνο 7 Δεκεμβρίου 2008

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Στην τοποθέτηση της η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε τα εξής :

«Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου για την σημερινή συνέντευξη τύπου. Μου δίνετε έτσι την δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και σε τοπικό επίπεδο, κυριαρχούν σημαντικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο.

Αφορμή για την σημερινή μας συνάντηση είναι η δρομολόγηση του μεγαλύτερου έργου που έχει σχεδιαστεί ποτέ για το νομό μας και αφορά στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού.
Ό
πως έχετε ήδη ενημερωθεί και από το αρμόδιο Υπουργείο, προκηρύχθηκαν πριν από μερικές ημέρες οι σχετικές μελέτες. Εγώ θα ήθελα σήμερα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόλυτη ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διεκδίκηση από την πλευρά μας ενός έργου που θα δώσει νέα πνοή στο νομό Ρεθύμνου. Άλλωστε, δεν πρόκειται μόνο για το σημαντικότερο έργο του Ρεθύμνου αλλά και το μεγαλύτερο που θα γίνει στην Ελλάδα κατά την τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

 • Είναι τεράστια επιτυχία για το Ρέθυμνο που το έργο αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα της χώρας που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
 • Και για να θυμίσουμε το πώς φτάσαμε εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει ο σχεδιασμός για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Μεσσαράς. Για το Ρέθυμνο προέβλεπαν αντισταθμιστικά οφέλη: την άρδευση 8.000 στρεμμάτων στο Αμάρι και στον Δήμο Λάμπης.
 • Ανατρέψαμε πλήρως τον σχεδιασμό αυτό προς το συμφέρον του Ρεθύμνου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ενόψει της τέταρτης χρηματοδοτικής περιόδου ήδη από το 2006. Τα όσα είχαν συζητηθεί και ανακοινωθεί στην εκδήλωση στην Αγία Φωτεινή δύο χρόνια πριν, είναι ακριβώς αυτά που διεκδικήσαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για το νομό μας. Οι μελέτες, οι οποίες προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013», περιγράφουν στο αντικείμενο τους όλα τα έργα για την κατά απόλυτη προτεραιότητα άρδευση 45.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στους Δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης.
 • Το έργο λοπόν προβλέπεται ότι γίνεται κατά προτεραιότητα για το Ρέθυμνο. Το μεγάλο φράγμα του Πλατύ, το μικρό φράγμα στο Γερακάρι και εναλλακτικά δύο λιμνοδεξαμενές, δίκτυα άρδευσης, δεξαμενές αποθήκευσης νερού και αντλιοστάσια, όλα ξεκάθαρα περιγράφονται στο αντικείμενο των προκηρύξεων. Θα αρδευτούν όλες οι ζώνες ανάντη και κατάντη του Πλατύ. Είτε οι λεγόμενες υψηλές, είτε οι λεγόμενες χαμηλές. Θα γίνουν όλα τα έργα που απαιτούνται. Ακόμα και αυτά τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί από τις προμελέτες και θα προκύψουν από τις μελέτες που θα γίνουν.
 • Και όμως οι δυνάμεις του χθες προσπάθησαν να τορπιλίσουν το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο.
 • Είπαν ότι δεν θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα οι μελέτες. Διαψεύστηκαν.
 • Είπαν ότι θα ποτίσουμε πρώτα τη Μεσσαρά. Διαψεύστηκαν. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι ξεκάθαρες, ότι χρηματοδοτούν το έργο για να αρδευτεί πρώτα το Ρέθυμνο και από το πλεονάζον νερό να διοχετευθούν ποσότητες στο Φράγμα Φανερωμένης.
 • Είπαν ότι εντάξαμε το μικρό φράγμα του Γερακαρίου μετά τις αντιδράσεις. Τεράστιο Ψέμα. Το έργο έχει λάβει τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ εδώ και πολλούς μήνες και σε ένα έργο που έχει εγκριθεί και προενταχθεί δεν χωρούν διορθώσεις. Απεντάσσεται αμέσως. 
 • Είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, που σχεδιάζεται για το κοινό καλό, για τις σημερινές και επόμενες γενιές, και θα το κάνουμε γιατί το οφείλουμε στους Αμαριώτες και τους κατοίκους των νοτίων περιοχών του νομού μας.
 • Τους συμπολίτες μας δηλαδή, τους οποίους αγνόησαν επιδεικτικά όταν κατασκεύαζαν το Φράγμα Ποταμών και δεν του έδωσαν ούτε μία σταγόνα νερού.
 • Τους συμπολίτες μας που ακόμα και τώρα αδικούν τόσο παραπληροφορώντας τους για το Φράγμα του Πλατύ αλλά και γιατί τους αποκρύπτουν τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει με τον Αμαριώτικο Δρόμο.

 

Ο Αμαριώτικος Δρόμος είναι ένα αναπτυξιακό έργο που τόσο ανάγκη έχει η επαρχία Αμαρίου. Κι όμως, με τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Διότι η ένταξη των έργων κατασκευής του Αμαριώτικου δρόμου στα Περιφερειακά Προγράμματα χρηματοδοτήσεων ήταν μια λανθασμένη πολιτική απόφαση. Τόσο γιατί αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν αρκετά τα χρήματα του περιφερειακού προγράμματος για να ολοκληρωθεί το έργο, όσο και γιατί άλλα μικρότερα σημαντικά έργα που θα μπορούσαν να έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ δεν χρηματοδοτήθηκαν αφού το «μερίδιο» του Ρεθύμνου είχε υπερκαλυφθεί με την χρηματοδότηση του Αμαριώτικού δρόμου. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα μεγάλα έργα του νομού πρέπει να διεκδικούμε να εντάσσονται στα τομεακά έργα των Υπουργείων, ως μεγάλα έργα της χώρας. Αυτό ακριβώς που εξασφαλίσαμε για το έργο του Πλατύ. Για την ολοκλήρωση του Αμαριώτικου δρόμου είναι ευθύνη της Νομαρχίας να έχει ώριμες τις μελέτες για να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται.

Προτεραιότητα για εμάς έχει βέβαια και η αναβάθμιση και ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Για το θέμα αυτό, που μας αφορά όλους, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προώθηση των απαιτούμενων μελετών και έργων. Σας διαβεβαιώ, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας τεράστιος σχεδιασμός. Οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις μου για το θέμα αυτό, επιβεβαιώνονται και με την απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλου στην από 6-11-08 σχετική ερώτηση μου. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε δρόμο με δύο κλάδους κυκλοφορίας και διαχωριστικό στηθαίο στη μέση, έχουν ήδη διατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ 22 εκατομμύρια ευρώ και ήδη εκπονούνται μελέτες αναβάθμισης κατά τμήματα σε μήκος 135 χιλιομέτρων, ώστε με την περαίωση των μελετών τα τμήματα αυτά να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκευής τους ΕΣΠΑ.
Τα προβλεπόμενα έργα χαρακτηρίζονται ως έργα «εθνικού επιπέδου», προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών και να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις με ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 390εκατομμυρίων ευρώ. Διευκρινίζω, ότι για το τμήμα Ρεθύμνου του ΒΟΑΚ, οι μελέτες που εκπονούνται και θα δημοπρατηθούν αφορούν στο τμήμα από τον Ποταμό Μουσέλα έως Εξάντη ενώ ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ο νέος κόμβος Αμαρίου. Επίσης για την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ στο μέτρο 9.1 του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Οδική Ασφάλεια - Ηλεκτρονική Διαχείριση Κυκλοφορίας» ήδη υλοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας του ΒΟΑΚ, της παλιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου - Ηρακλείου και του δρόμου πρόσβασης στο αεροδρόμιο Χανίων που αγγίζουν τα 14.400.000 ευρώ.

Για τα θέματα αυτά έχουμε συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να επιτύχουμε την ένταξη και ολοκλήρωση τόσο της Παλιάς Εθνικής Οδού όσο και του δρόμου Σούδα-Αεροδρόμιο Χανίων μέσα στην τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο.
Μιλάμε λοιπόν με αποδείξεις και έργα ουσίας. Όχι με υποσχέσεις . Όχι με ευχολόγια. Μιλάμε για μελέτες. Για εγκρίσεις. Για συγκεκριμένα κονδύλια. Για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Μιλάμε για στοιχεία που ο κάθε πολίτης μπορεί να ελέγξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως διαπιστώνετε η ανάπτυξη του Ρεθύμνου αποτελεί μια από τις κεντρικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Ο Νομός μας εισπράττει σχέδιο και όραμα, έργα και προοπτική για την εμπιστοσύνη, που επέδειξε στον Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία. Προχωράμε χωρίς ωραιοποιήσεις. Χωρίς μεγάλα λόγια. Με πολιτικές ευθύνης. Με πολιτικές συνέπειας. Με σκληρή δουλειά σε όλους τους τομείς και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, δημιουργούμε το Ρέθυμνο που μας αξίζει. Το Ρέθυμνο της νέας εποχής.

·         Το Ρέθυμνο που πολεμά ενάντια σε κάθε παραβατική συμπεριφορά και νοοτροπία.

·         Που θα έχει αναδιαρθρωμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες.

·         Που αποκτά νέα σχολικά κτίρια, νέες σχολικές μονάδες και νέες δομές παιδείας.

·         Το Ρέθυμνο που πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς μέσα από τη συνεργασία και την σύνθεση των δυνάμεων του, την οποία εμείς επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση.

·         Το Ρέθυμνο, που αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει νέο Νοσοκομείο, Νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νέο Αστυνομικό Μέγαρο, Νέα Βιβλιοθήκη και κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Για αυτό το Ρέθυμνο οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι για να κάνουμε πράξη το μαζί!»

 _____________________________________________________________________

Οι "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ" σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τη Βουλευτή, ακολούθως της συνέντευξης τύπου, εξέφρασε τις ανησυχίες των 2 Δημάρχων, Συβρίτου & Κουρητών κ.κ. Πετρακάκη & Σημαντήρα και ζήτησε από τη κ. Κεφαλογιάννη να σχολιάσει τα κατωτέρω:

Οι δύο δήμαρχοι και οι κάτοικοι Αμαρίου γενικότερα ανησυχούν για :


Ο Δήμαρχος
κ. Πετρακάκης
1) το αν τελικά βγει απόφαση που δεν θα επιτρέπει για οικονομικούς λόγους την κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου ή των δύο εναλλακτικών λιμενοδεξαμενών τότε σε αυτή τη περίπτωση αν θα χρησιμοποιηθεί ευρέως η 3η λύση που είναι η άντληση υδάτινου όγκου με αντλιοστάσια από το φράγμα του πλατύ για την άρδευση των 45.000 στρεμμάτων των ανάντι περιοχών της Αμαριώτικης γης. Αυτό είναι κάτι που οι Αμαριώτες δεν το θέλουν διότι θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ για να κάνουν χρήση του δικού τους νερού, που θα πηγάζει από το δικό τους πλούτο., από τη δική τους γη.

Οι δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους μελετητές «να πατήσουν την Αμαριώτικη γη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο
o Δήμαρχος
κ. Σημαντήρας
δήμαρχος Στέφανος Σημαντήρας,  στη περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις των Αμαριωτών.

2)για το ότι θέλουν να είναι απολύτως ενήμεροι (οι 2 δήμαρχοι) για τις εξελίξεις των φάσεων των μελετών (μελέτη σκοπιμότητας, προμελέτη, οριστική μελέτη, ανάθεση έργου) και να μπορούν να έχουν λόγο στη περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι που δεν θα είναι σύμφωνο με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των Αμαριωτών.


Η κυρία Βουλευτής μας απάντησε στο μεν πρώτο ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασισθεί ποια τελικά οδός θα ακολουθηθεί για την άρδευση των ανάντι περιοχών αλλά σε κάθε περίπτωση τάσσεται υπέρ της πιο συμφέρουσας λύσης για τους Αμαριώτες. «? Θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση για να καταφέρουμε το επιθυμητό» μας είπε μεταξύ άλλων η κ. Κεφαλογιάννη.

Συμπλήρωσε όμως ότι καταδικάζει την όποια κίνηση σταθεί «ανάχωμα», αποβεί εμπόδιο στο μεγάλο αυτό έργο.

Για το 2ο θέμα η Βουλευτής σχολίασε ότι έχει καλέσει τους δημάρχους προσωπικά στο γραφείο της για ενημέρωση και παρότι το έργο το χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντούτοις όμως θα προσπαθεί να έχει ενήμερη τη τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε φάση.

 ______________________________________________________________________« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία