Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

 

  • Καθηγητές και μαθητές του σχολείου διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς δυο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
  • Παρόμοια όμως είναι η εικόνα και σε δεκάδες σχολικές μονάδες του νομού

3/11/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Λουκέτο έβαλαν νωρίς το πρωί στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου οι μαθητές του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν πάνω από 400 ώρες μαθήματος περίπου την εβδομάδα. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν μια το πολύ δυο ώρες την ημέρα μάθημα ενώ όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές του σχολείου, το τελικό πρόγραμμα του σχολείου πολλές φορές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, δυο μόλις μήνες δηλαδή πριν τις εξετάσεις...
Και ο "Κεντέρης" να ήταν τα παιδιά πάλι δεν θα προλάβαιναν να ετοιμαστούν για να εξεταστούν.

"Κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουμε την κατάληψη για χαβαλέ, δεν είναι όμως έτσι. Σήμερα το πρωί κάποιοι μαθητές που είπαν ότι θέλουν να ανοίξει το σχολείο γιατί κάνουν μια ώρα μάθημα. Μας μιλάνε για τις εξαγγελίες της υφυπουργού παιδείας, ότι τους έταξε θα και θα...Τρία χρόνια εγώ βλέπω ότι πάμε χειρότερα, δηλαδή πέρσι είμασταν καλύτερα από ότι φέτος", αναφέρει ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου, Μανόλης Κουνδουράκης.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης τα τελευταία χρόνια καταγγέλλουν και οι καθηγητές του σχολείου.

"Έχουμε περίπου 15 οργανικές θέσεις κενές και δεν λειτουργεί το σχολείο. Δηλαδή μόνιμο πρόγραμμα πέρνουμε τον Απρίλιο, δεν καλύπτονται τα κενά, τα παιδιά και οι καθηγητές διαμαρτύρονται. Τώρα κάνουμε αυτή τη διαμαρτυρία για να δούμε πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα", τονίζει ο Νίκος Δράμης που διδάσκει μαθηματικά τα τελευταία δυο χρόνια στο 1ο ΕΠΑΛ.

"Εμείς είμαστε κατά των καταλήψεων, δεν θέλουμε ούτε μια ώρα μαθήματος να χάνεται, όμως ήδη το πρόβλημα της λειτουργίας του σχολείου ήταν τέτοιο που ακυρωνόταν η λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή στο ΕΠΑΛ χάνονται περίπου 400 ώρες μαθήματος...Δεν διορίζονται ούτε καθηγητές γενικής παιδείας ούτε καθηγητές ειδικότητας και στη τελευταία περίπτωση δεν είναι σίγουρο αν θα διοριστούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Η κατάσταση δηλαδή είναι στο μη περαιτέρω", σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Ευθύμης Καρουζάκης.


 

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου έθεσαν νωρίς το πρωί καθηγητές και μαθητές υπόψιν του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση.
"Είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα το 1ο ΕΠΑΛ από ότι τα υπόλοιπα λύκεια της πόλης. Βλέπω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα, να εναρμονιστούμε με τους υπόλοιπους γιατί όταν λείπουν σε έναν τομέα, ας πούμε βρεφονηπιοκόμος καθηγήτρια δεν υπάρχει και τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν πανελλαδικές γιατί αν έρθει καθηγήτρια τον Δεκέμβριο θα κάνει στα παιδιά μάθημα μέχρι πότε...; για να καταφέρουν να δώσουν πανελλαδικές", επισημαίνει ο καθηγητής μαθηματικών στο 1ο ΕΠΑΛ, Νίκος Δράμης.

"Απαιτούμε να ενταθούν οι προσπάθειες της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού και το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς διορισμούς τόσο καθηγητών γενικής παιδείας όσο και σε τεχνικές ειδικότητες. Η κατάληψη δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το σχολείο και στην τεχνική εκπαίδευση", τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κ. Καρουζάκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, η εν λόγω σχολική μονάδα αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Με την πρώτη βροχή οι αίθουσες μετατρέπονται σε "λίμνες".

"Έχουμε έλλειψη και σε βιβλία αλλά το κυριότερο είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Επιπλέον μπαίνουν νερά στις τάξεις, πλημμυρίζουν πραγματικά οι αίθουσες με την πρώτη βροχή. Σε λίγο θα μπαίνουμε με βάρκες μέσα στο σχολείο, που λέει ο λόγος..." , αναφέρει ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου.
 

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

 

Από την πλευρά του ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικούς, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες από το Ρέθυμνο, της υφυπουργού παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

"Υπάρχουν κενά σε γενικά μαθήματα, τα οποία όμως όπως υποσχέθηκε ο υφυπουργός παιδείας αυτές τις ημέρες πρόκειται να καλυφθούν με διορισμούς. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις τεχνικές ειδικότητες και εκεί ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι πίνακες.
Δηλαδή έχουν βγει τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ, όχι όμως σε όλες τις ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκαθαρίσει οι πίνακες, γιατί είμαστε στην περίοδο των εξετάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι κλειστοί οι πίνακες και όταν μπαίνουμε στο on line σύστημα του υπουργείου για να ζητήσουμε καθηγητές ειδικοτήτων δεν βρίσκουμε
", σημειώνει ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, Γιώργος Γεωργουλάκης.


 

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


 

Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων, δυο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παραμένουν σε αρκετές σχολικές μονάδες του νομού. Για την τραγική αυτή κατάσταση οι φορείς του νομού θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για να καλυφθούν άμεσα τα κενά.

"Εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα στους φυσικούς και στους θεολόγους σε άλλες ειδικότητες είναι λιγότερα τα προβλήματα αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν ξέρουμε κάθε μέρα τι προκύπτει? Υπάρχουν είτε επ? απειλούμενες εγκυμοσύνες, είτε άδειες ανατροφής είτε ασθένειες είτε κάτι άλλο που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να συμβεί κάθε μέρα", τόνισε τέλος ο κ. Γεωργουλάκης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία