Πορεία διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους με stage

Εκτύπωση

Πορεία διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους με stage


  • Διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία
30/10/09
της Μαρίας Καλογεράκη


Δεκάδες εργαζόμενοι των προγραμμάτων stage σε δημόσιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου ένωσαν σήμερα τις φωνές τους και εξέφρασαν για ακόμα μια φορά τον προβληματισμό τους για τον άδικη , όπως χαρακτηρίζουν απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους .
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ρεθύμνου και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όπως καταγγέλλουν χρόνια εργαζόμενοι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες του νομού, δεν έχουν ασφάλιση, ένσημα, επιδόματα, άδειες, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση γιατί όπως αναφέρουν:
"
Μας έχουν φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για τη ζωή μας. Ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να καταργηθεί η πριμοδότηση ,αυτό που περιμένουμε δηλαδή υπομένοντας όλες αυτές τις αδυναμίες του συστήματος".

Εργαζόμενος τέσσερα χρόνια μέσω stage στην εντατική του νοσοκομείου και με μισθό 480 ευρώ το μήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά "Ότι δουλειές κάνουν οι μόνιμοι, κάνουμε κι εμείς, η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο, τώρα ελπίζουμε να δικαιωθούμε, να μας μονιμοποιήσουνε επιτέλους, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε".

Μια ακόμα εργαζόμενη φυσιοθεραπεύτρια με stage εδώ και τέσσερα χρόνια τονίζει από την πλευρά της "Από την πρώτη μέρα ξεκίνησα να δουλεύω χωρίς ούτε μια μέρα μαθητείας. Σύμβαση αορίστου χρόνου ζητάμε. Το 1999 είχαν προσλάβει τόσα άτομα με μια 16μηνη εργασιακή εμπειρία stage".

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποίησεις τους μέχρι να κερδίσουν ξανά το δικαίωμά τους στην εργασία. Σε μια εποχή μάλιστα που τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.

"Θα υπάρξει μια νέα γενιά ανέργων. Και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολλές χιλιάδες ο κόσμος που εργάζεται με stage, δουλεύουν με αποδοτικότητα, πολλές φορές και μεγαλύτερη από των μονίμων και θα δημιουργηθούν τεράστια κενά.
Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει η κοροιδία. Μας λένε ξαφνικά πως ότι είχαμε στο μυαλό μας πρέπει να το ξεχάσουμε γιατί θα καταργηθεί, με έναν τρόπο μάλιστα που μοιάζει εκδικητικός. Εμείς δε θέλουμε να ταυτιζόμαστε με κόμματα, ούτε με οποιοδήποτε άλλο θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Θέλουμε πολιτική δικαίωση και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στα δικαστήρια", σημειώνει ο Μανόλης Τσικνινάς, εργαζόμενος με stage στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η Μαρία Μαυρομιχελάκη που εργάζεται τέσσερα χρόνια στη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου μέσω stage , επισημαίνει: "Έχω τρία παιδιά και από τη μία στιγμή στην άλλη άλλη, μου λένε τελείωσες. Η υπηρεσία μας εξαρτάται από εμάς. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χρειάζομαστε στην υπηρεσία. Εγώ συνεισφέρω στην οικογένειά μου με τα λίγα έστω χρήματα που παίρνω από τη δουλειά. Δεν αρκούν αλλά κάτι είναι και αυτό, αλλιώς θα είναι πολύ άσχημη κατάσταση".

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν σήμερα και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης.

"Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει μια εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τους εργαζόμενους αυτούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με όλες τις σχέσεις εργασίας stage.μερικής απασχόλησης, έργου και ορισμένου χρόνου και από εδώ και πέρα να σταματήσουν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας για να υπάρξει ενιαία και μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο με πλήρη απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα", αναφέρει ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο νομό, Αντώνης Σταυρουλάκης.

Και το μέλος του ΠΑΜΕ Γιώργος Δαμιανάκης σημείωσε "Το ΠΑΜΕ είναι παρών στην αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στα stage, επειδή θεωρούμε ότι το απαράδεκτο καθεστώς γαλέρας που εμείς τόσα χρόνια καταγγέλουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν, δεν πάει άλλο. Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους είτε του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα είτε είναι άνεργοι, να απαιτήσουν με αγώνες μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με μισθούς που να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ασφαλισμένοι".

Την ίδια ώρα ερώτηση σχετικά με το όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα προγράμματα stage, την μη ανανέωση σύμβασης των εργαζομένων και τη μη πληρωμή των απασχολούμενων που προσελήφθησαν προεκλογικά κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ στο νομό κ.Όλγα Κεφαλογιάννη, στους αρμόδιους υπουγούς.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία