Άποψη-θέση για το θέμα των συμβασιούχων, επικουρικών & εργαζόμενων σε stage

Εκτύπωση

Άποψη-θέση για το θέμα των συμβασιούχων, επικουρικών & εργαζόμενων σε stage

30/10/2009

Το πρόβλημα των συμβασιούχων, των επικουρικών, και των εργαζομένων στα stage, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν κάνουν τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, αν και υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στο νοσοκομεία, στα προνοιακά ιδρύματα, και στο ΙΚΑ.

Προτιμούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο και μετά να τους  πετάνε στην ανεργία. Θέλουν να τους έχουν όμηρους για να πάρουν την ψήφο τη δική τους και της οικογένειας τους.

Έχουν γεμίσει τους χώρους της Υγείας της Πρόνοιας της κοινωνικής ασφάλισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα με κάθε είδους μορφή ελαστικής εργασιακής σχέσης (συμβασιούχοι, stage, επικουρικοί) για να αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να υπονομεύεται η μόνιμη και σταθερή εργασία.

Με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους με stage στο δημόσιο. Θα τους αντικαταστήσει με άλλους συμβασιούχους, για να συνεχίζεται η εκμετάλλευση και η ομηρία των εργαζομένων.   Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τις λαϊκές οικογένειες. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το δίκιο και για τους εργαζόμενους στα stage του ιδιωτικού τομέα, θα εξασφάλιζε σε όλους μόνιμη και σταθερή εργασία, θα απαγόρευε τις απολύσεις.

Γιατί όμως δεν προσλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους;

Κοινός στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοιν. ασφάλισης με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, ως επιχειρήσεις, που με ελάχιστη ή καθόλου κρατική χρηματοδότηση, θα πρέπει να είναι κερδοφόρες, πουλώντας υπηρεσίες. Γι? αυτό οι ελάχιστες προσλήψεις αφορούν κυρίως συμβασιούχους, επικουρικούς, stage, δηλαδή εργαζόμενους, φθηνούς, με λίγα δικαιώματα και ημερομηνία λήξης.

Μεγάλες ευθύνες όμως έχουν και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχονταν και αποδέχονται τις ελαστικές μορφές εργασίας και τις απολύσεις. Απέρριπταν τη διεκδίκηση της κατάργησης του θεσμού και της μονιμοποίησης όλων των stage, συμβασιούχων κλπ, που πρότειναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Αρνούνταν την οργάνωσή τους στα συνδικάτα και σήμερα συνηγορούν στην απόλυση των εργαζομένων με προγράμματα stage.          Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Με τον αγώνα τους να βάλουν τέλος στην πολιτική που τους μετατρέπει σε φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Κανείς δεν περισσεύει στην υγεία, τη πρόνοια και τη κοινωνική ασφάλιση.

Ρέθυμνο 28/10/2009
Δασκαλάκης Βασίλης Εργαζόμενος στο Νοσοκομείο
Συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


 


« επιστροφή στη κατηγορία Μόμφες - Εισηγήσεις

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία