Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο λογοτέχνη Π. Πρεβελάκη

Εκτύπωση

Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο λογοτέχνη Π. Πρεβελάκη

28/10/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Μια βραδιά αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο σύνδεσμος διαδόσεως καλών τεχνών, στην αίθουσα του Ωδείου της πόλης.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια της εθνικής πινακοθήκης και καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, η οποία ιδιαίτερα συγκινημένη αναφέρθηκε στο πως γνώρισε η ίδια τον μεγάλο πεζογράφο και ποιητή Παντελή Πρεβελάκη.

"Ο αείμνηστος Παντελής Πρεβελάκης γεννήθηκε σε αυτή την πόλη πριν από 100 χρόνια. Είναι η πόλη, που την ύψωσε σε οικουμενικό σύμβουλο μιας κοινωνίας υποδειγματικής, όπως ήταν η κοινωνία του Ρεθύμνου παλιά και όπως πιστεύω ότι συνεχίζει να είναι και σήμερα.
Εγώ γνώρισα τον Παντελή Πρεβελάκη μόλις αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχα πάρει μια υποτροφία εξωτερικού και πήγα να παρακολουθήσω τα μαθήματα ιστορίας της τέχνης.
Είχα γνωρίσει το συγγραφικό του έργο, μετά βέβαια έφυγα στο Παρίσι, σπούδασα ιστορία της τέχνης και όταν επέστρεψα έγινα βοηθός του και αργότερα εξελέγην στη θέση του, όταν εκείνος αποχώρησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ήταν ένας δάσκαλος όχι μόνο των μαθητών του, αλλά δάσκαλος του έθνους, γιατί είναι εθνικός συγγραφέας
", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Λαμπράκη.

Πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρευρέθησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Ωδείου, για να τιμήσουν έναν ξεχωριστό λογοτέχνη που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, αλλά έγινε γνωστός σε όλη την ελληνική επικράτεια και καταξιώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς τιμώντας την γενέτειρά του.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία