Πανεπιστήμιο, οικόπεδα και Ρέθυμνο

Εκτύπωση
Πανεπιστήμιο, οικόπεδα και Ρέθυμνο

 

Συγγνώμη!

μήπως πρέπει να σκεφθούμε λίγο βαθύτερα!

                                                    


του Νίκου
Νίκου
επικεφαλής της
μειοψηφίας στο
Δήμο Ρεθύμνου

 

 

Ξεκαθαρίζω ευθύς εξ αρχής για να προλάβω τις εύκολες αντιδράσεις ότι σέβομαι, εκτιμώ και αναγνωρίζω την σημασία του Πανεπιστημίου μας.
Επίσης σέβομαι, εκτιμώ και τιμώ τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας.
Όμως ενοχλούμαι από κάποια πράγματα και έχω το δικαίωμα να δημοσιοποιήσω την ενόχληση μου και σαν απλός πολίτης αυτής της πόλης αλλά και σαν θεσμικό όργανο της.

Αυτή η πόλη έδωσε από το υστέρημα της, έδωσε το είναι της για να δημιουργηθεί η πανεπιστημιακή έκταση στου Γάλου.
Η έκταση αυτή ανήκει, νομικά στο ίδρυμα - στο νομικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου, στο οποίο δωρήθηκε. Όμως ηθικά ανήκει και στην πόλη, αυτήν που δωρεάν παραχώρησε την πανεπιστημιακή ιδιοκτησία!

Δηλώνω μπροστάρης ,για να αγωνισθούμε και να δώσουμε στο Πανεπιστήμιο οτι τυχόν χρειάζεται έτοιμος να ανταποκριθώ στο πρώτο κάλεσμα του.

Δηλώνω υποστηρικτής της όποιας αληθούς τοποθέτησης-άποψης ,για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και μελλοντικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας.
Όμως ,δηλώνω, και ενοχλημένος με την παρατηρούμενη διαπραγματευτική διαδικασία και λειτουργία του Πανεπιστημίου έναντι της πόλης και του νομού.

Να βάλλουμε τα πράγματα σε μια συζητητική διάταξη, για να αντιληφθούμε το θέμα.

Το Πανεπιστήμιο  έδωσε [ ; ],μετά από διαπραγματεύσεις και συζητήσεις και αφού χάθηκε για την πόλη το 1 δις του «Αθήνα 2004», το οικόπεδο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και πήρε το κτίριο του Ξενία.
Αν συγκρίνουμε οικονομικές αξίες, σίγουρα υπερτερεί το Ξενία!
Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πόλη έδωσε 1 δις [που χάθηκε!] + το κτίριο του Ξενία και [στην ουσία] δεν πήρε τίποτα!
Επί πλέον[ουσιαστικά], ανέλαβε την υποχρέωση να κτίσει ένα αθλητικό κέντρο για το Πανεπιστήμιο!
Δεν στεναχωρούμε ούτε το μετάνιωσα [που το ψήφισα στο δημοτικό συμβούλιο] γιατί όλα όσα δώσαμε όλα όσα θα κάνουμε προσφέρονται στο Πανεπιστήμιο μας.
Εδώ και μήνες ο νομός αναζητά χώρο για την ανέγερση νέου σύγχρονου και επαρκούς ,για τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Ο νομός είναι συγκεκριμένος και συναποτελείται από εμάς τους μόνιμους κατοίκους του, από τους φοιτητές που για την περίοδο των σπουδών τους είναι επίσης κάτοικοι του νομού, από το διδακτικό κλπ προσωπικό του Πανεπιστημίου μας και από τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Συνεπώς το νέο πλήρες και επαρκές νοσοκομείο μας αφορά όλους, και όχι μόνον την πόλη και τους γηγενείς κατοίκους της.
Οι αρμόδιοι έκριναν σαν ιδανικό χώρο για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου την βορειοδυτική γωνία της πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας.
Οι τοπικοί παράγοντες θεώρησαν σωστό [ και έτσι είναι], να συνεργασθούν με την πανεπιστημιακή κοινότητα τον ιδιοκτήτη του χώρου.
Ακολουθήθηκαν κάποιες ώριμες διαδικασίες με τις οποίες κατατέθηκε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το νέο νοσοκομείο και λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις.

Στην τοπική ατμόσφαιρα έχουν κυκλοφορήσει «σύννεφα» ψιθύρων , που αναφερόμενοι στην βραδύτητα εξέλιξης του θέματος ,μιλούν για προβολή απαιτήσεων ανταλλαγμάτων από πλευράς Πανεπιστημίου.

Σε τοπική εφημερίδα της 27/11/08 σπουδαστική παράταξη προτείνει την καταβολή ανταλλαγμάτων από την πόλη και μάλιστα συγκεκριμενοποιεί τα ανταλλάγματα ως «κτίρια στο κέντρο της πόλης»!

Ετσι οι ψίθυροι πήραν «σάρκα και οστά» και επαληθεύθηκαν!
Το Πανεπιστήμιο εμφανίζεται [και μάλιστα δημοσίως ,δια της σπουδαστικής παράταξης ] να διαπραγματεύεται ,για μια ακόμη φορά ,.με την πόλη!
Ανησυχώ μήπως, πάλι,  η πόλη χάσει το 4ο κοινοτικό πλαίσιο, όπως έχασε το 1 δις του άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσα από αυτήν την διαπραγμάτευση, που όπως φαίνεται έχουμε ήδη μπει.
Αντιδρώ όμως και διαμαρτύρομαι γιατί σύρεται η πόλη σε μια τέτοια συναλλαγή όπως έγινε και με το Ξενία.

Ξεκαθαρίζω την άποψη μου.

Η αιτούμενη έκταση για το νοσοκομείο ή χρειάζεται για την ανάπτυξη και εξέλιξη του Πανεπιστημίου ή δεν χρειάζεται!
Αν χρειάζεται κακώς το Πανεπιστήμιο συζητά και διαπραγματεύεται την έκταση, διότι [αν αυτό ισχύει] υποθηκεύεται το μέλλον του ιδρύματος και αυτό δεν είναι σωστό ούτε αποδεκτό.

Όμως αφού διαπραγματεύεται και έχει κατ αρχήν αποφασίσει την παραχώρηση της έκτασης, σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός.
Αφού λοιπόν η έκταση δεν είναι ζωτική ανάγκη για την ανάπτυξη του ιδρύματος τότε δεν γίνεται αποδεκτή η λειτουργική των ανταλλαγμάτων!

Η πόλη και ο νομός έχουν αποδείξει με «ηρωικές» πράξεις, ότι υπηρετούν την ιδέα του Πανεπιστημίου, και βοηθούν τις προτάσεις του.
Δεν χρειάζονται ούτε «παζάρια» ούτε «εκβιαστικές» [ εγώ έτσι τις εκλαμβάνω!] απαιτήσεις ανταλλαγμάτων.
Αν το Πανεπιστήμιο έχει πραγματικές ανάγκες όλοι οι τοπικοί φορείς είμαστε δίπλα του να βοηθήσουμε.
Όπως πάντα έτσι και τώρα, έτσι και στο μέλλον, έχουμε την προθυμία [αλλά και επιθυμία!] να συνεργασθούμε, να βοηθήσουμε.

Το νέο νοσοκομείο αποτελεί ζωτική ανάγκη για τους Ρεθεμνιώτες, για τους τουρίστες ?επισκέπτες μας, αλλά και για την πανεπιστημιακή κοινότητα [αχρείαστο νάναι!].
Επομένως οφείλουμε όλοι να το «σπρώξουμε» άμεσα ώστε να προλάβουμε την χρηματοδότηση και υλοποίηση του.
Αν ακολουθήσουμε το προηγούμενο παράδειγμα του οικοπέδου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, φοβούμαι ότι θα χάσουμε την δυνατότητα χρηματοδότησης.
Τα 5 χρόνια που απομένουν, είναι λίγα για να ωριμάσουμε και να εκτελέσουμε το έργο.
Μην τα λιγοστέψουμε περισσότερο με ανταλλαγματικές διαπραγματεύσεις.

 

ΥΓ 1ον :Είχα προτείνει στον δήμο να χωροθετήσουμε το νοσοκομείο στον συγκεκριμένο χώρο, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά μου τέθηκε η άποψη της ακολουθούμενης συναινετικής οδού και υποχώρησα.

Αν δεν σκεφθούμε λίγο βαθύτερα, δηλαδή με μόνο βάρος μας το άγχος μας της ανάγκης ανέγερσης του νοσοκομείου, φοβούμαι ότι θα μετανιώσω για την υποχώρηση μου αυτή.

Εύχομαι να μην υποστώ αυτήν την δοκιμασία! 

ΥΓ 2ον: ενδεχομένως να υπάρχει προβληματισμός για τυχόν παρενέργεια εκπορευομένη από την διάθεση οικοπέδου [εννοώ την προέλευση εκ δωρεάς ,κάποιων ιδιοκτησιών] και γι αυτό λέω, μήπως είναι καλλίτερη λύση η χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για να διασφαλίσουμε την απόκτηση χωρίς κανένα πρόβλημα! 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία