"Λευκή απεργία" από τους εργαζόμενους με stage

Εκτύπωση

"Λευκή απεργία" από τους εργαζόμενους με stage 

27/10/2009

της Μαρίας Καλογεράκη
 

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χθες 26/10, οι εργαζόμενοι με stage στις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρεθύμνου αλλά και στην επιθεώρηση εργασίας. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που έχουν προσληφθεί στις υπηρεσίες μέσω των προγραμμάτων stage, θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα stage και μαζί με αυτά και την μοριοδότηση των εργαζομένων για τους μήνες ή τα χρόνια ακόμα που έχουν δουλέψει.

Ο Ιωσήφ Καλημεράκης, που εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρεθύμνου με stage, αναφέρει χαρακτηριστικά "Διεκδικούμε τα αιτήματα μας, παράνομα μας πετάνε στον δρόμο, δεν ζητάμε κάτι παράλογο ζητάμε δουλειά. Όλοι εμείς είμαστε σε χρήσιμα πόστα, κυρίως εξυπηρέτησης κοινού, χωρίς εμάς σίγουρα το ΙΚΑ θα υπολειτουργεί".

Από την πλευρά του ο Σπύρος Μπιτζιλής, που εργάζεται από το 2006 στο ΙΚΑ Ρεθύμνου, επισημαίνει "Συνολικά στο ΙΚΑ εργαζόμαστε 10 άτομα με stage από τα οποία όλοι είμαστε σε πόστα όπου εξυπηρετούμε το κοινό. Είναι απαράδεκτο να απολυθούμε χωρίς να πάρουμε κανένα μόριο. Ζητάμε την μοριοδότησή μας που κόπηκε και την δικαίωσή μας".

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το 1999 μονιμοποιήθηκαν εργαζόμενοι με πρόγραμμα stage βάση του νόμου Ν2738/99 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά μονιμοποιήθηκαν 16.000 εργαζόμενοι με καθεστώς stage από 16 μήνες και άνω.

"Με αυτή την πράξη διαμαρτυρίας δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι με τις άδικες και σκληρές αποφάσεις του δεν θα καταφέρει να σταματήσει τον αγώνα μας για τα δίκαια δικαιώματά μας που με μεγάλο αγώνα και σκληρή δουλειά έχουμε προσφέρει προς την υπηρεσία μας", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι με stage στις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρεθύμνου.

Όλοι οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων stage στο νησί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα δώσουν το παρόν στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.


 

Πεταλωτής: Λήξαν το θέμα των stage

Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα όσον αφορά τα stage, με την υπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τις συμβάσεις έργου και ακόμα ότι είναι ένας άλλος τρόπος να παρέχεται πιο μόνιμη και εξαρτημένη εργασία. Τόνισε ότι θα υπάρξει καταγραφή.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι συμβάσεις έργου σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται, σε πολλές, όμως, υποκρύπτουν ένα άλλο είδος εργασίας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Όσες είναι απαραίτητες θα παραμείνουν, όχι όμως όσες δεν είναι απαραίτητες και γίνονται με άλλους σκοπούς».

Ερωτηθείς αν αυτές θα παραμείνουν ως συμβάσεις έργου ή αν θα μετατραπούν σε ορισμένου χρόνου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται και πρόσθεσε ότι αν φανεί πως πίσω από μια σύμβαση έργου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε ερώτηση και για την περίπτωση των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη να μπει ΑΣΕΠ, θα μπει και τόνισε ότι κάθε σύμβαση έργου θα εξειδικευτεί κατά περίπτωση και θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους, επισήμανε ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε παράμετρος σε σχέση με το θέμα «γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αφορά μια μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων, πολιτών».

«Από εκεί και πέρα» συνέχισε ο εκπρόσωπος «προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις γιατί θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι παρανομίες, όπου υπάρχουν».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία