Τα σχέδια Eurobank - Πειραιώς για νέα κεφάλαια

Εκτύπωση

Τα σχέδια Eurobank - Πειραιώς για νέα κεφάλαια

26/10/09

Την κεφαλαιακή τους αυτάρκεια προβάλουν οι διοικήσεις της Eurobank και της Τράπεζα Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Είθισται, όμως, τελευταία στην τραπεζική αγορά οι διαψεύσεις να... διαψεύδονται.

Όλοι θυμούνται, ότι λίγες ημέρες πριν προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του καλοκαιριού, διαβεβαίωνε τους θεσμικούς επενδυτές, ότι έχει επαρκή κεφάλαια.
Ενημερώνοντας στις 29 Μαΐου τους αναλυτές των ξένων οίκων, ο υποδιοικητής, Ανθ. Θωμόπουλος, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας, διαβεβαίωνε ότι "η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει ισχυρή, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη" και τόνιζε ότι μετά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Δημόσιο, αλλά και την πώληση ιδίων μετοχών, ο δείκτης βασικής κεφαλαιακής επάρκειας πλησίαζε το 11%.
Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε η απόφαση για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, κατά 1,25 δις. ευρώ.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο, η διοίκηση της Alpha διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, έχοντας πάντως την ειλικρίνεια να συνδέσει τα σχετικά της σχέδια με την εξέλιξη της τιμής της μετοχής στο "Χ.A.Α.". Αμέσως μόλις η τιμή έπιασε το στόχο που είχε θέσει η διοίκηση, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες η προσφυγή στην αγορά για την άντληση νέων κεφαλαίων.

Οι ανακοινώσεις της Alpha προκάλεσαν αμέσως τις διαψεύσεις εκ μέρους των διοικήσεων της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς, για τα σενάρια αυξήσεων κεφαλαίων από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που συμπληρώνουν την τετράδα κορυφής του τραπεζικού μας συστήματος.

Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε μια αύξηση κεφαλαίου, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, N. Kαραμούζης.
"Αυτό θα καταστεί σαφές και από τους κεφαλαιακούς δείκτες μας όταν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα τον επόμενο μήνα», τόνισε και διευκρίνισε ότι η Eurobank θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις όταν οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιηθούν «για τα καλά»", δηλαδή στο β΄ εξάμηνο του 2010.

Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Αλ. Μάνος δήλωσε τα εξής:
"Η Τράπεζα Πειραιώς δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό διότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη equity Tier I να εκτιμάται σήμερα στο 8,2% -χωρίς να περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους ευρώ 370 εκ. και τα υβριδικά κεφάλαια- έναντι 7,4% το Δεκ.2008.
O δείκτης μόχλευσης ενσώματα ίδια κεφάλαια προς ενσώματο ενεργητικό (tangible equity to tangible assets) του Ομίλου Πειραιώς βρίσκεται σήμερα άνω του 5,7% από 5,0% το Δεκ.2008.  Συνεπώς η οργανική κερδοφορία και η προσεκτική διαχείριση των κινδύνων μας επιτρέπουν να αναπτυσσόμαστε με ασφάλεια χωρίς την ανάγκη αναζήτησης επιπρόσθετων κεφαλαίων"
.

Παρά τις διαψεύσεις, πάντως, οι δύο τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να εξαλείψουν κάθε ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου μέχρι το τέλος του α? 6μήνου του 2010. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, το διεθνές καθεστώς των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι θέμα χρόνου να αναπροσαρμοσθεί προς το αυστηρότερο, με την καθιέρωση ελάχιστου ορίου 8% για το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1 capital ratio).

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η μεν Eurobank εμφάνιζε δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με τον ορισμό που επικρατεί στην Ευρώπη ίσο με 8,4% και η Τρ. Πειραιώς 8,2%, δηλαδή βρίσκονταν πολύ κοντά στο διεθνές κατώτατο όριο που θα καθιερωθεί εντός του 2010, ή το αργότερο, το 2011.

Με αυτά τα δεδομένα και με την κρίση στην ελληνική οικονομία να συνεχίζεται και τον επόμενο χρόνο, πιέζοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, αναλυτές τονίζουν ότι οι διαψεύσεις από τις δύο διοικήσεις είναι μεν χρήσιμες για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για τις μετοχές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν κλείνουν τελείως τη συζήτηση για τις ανάγκες κεφαλαίων το προσεχές διάστημα.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία