Το Μένουμε Ελλάδα ανακαλύπτει το Αμάρι..

Εκτύπωση

Το Μένουμε Ελλάδα
ανακαλύπτει το Αμάρι.

     

 
του Αρη Κουτάκη



          Το "Μένουμε Ελλάδα" είναι ίσως η πιο δημοφιλής εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης. Εκπομπή που μεταδίδεται καθημερινά (ΝΕΤ 13.00-14.00) με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα, ταξιδεύει τον τηλεθεατή σε άγνωστα και γνωστά μέρη της Ελλάδας, λειτουργώντας έτσι ως τουριστικός οδηγός, αλλά παράλληλα και ως ιδανικός διαφημιστής περιοχών και τόπων.

          Συνεργείο λοιπόν της εκπομπής που βρέθηκε στην Κρήτη τον Μάιο του 2008 (03-04/05/2008) με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Θύμιο Κάκο, προωθήθηκε στην περιοχή Αμαρίου.

Λόγω του περιορισμένου χρόνου τους, έγιναν μόνο δύο διαφημιστικά 10λεπτα αφιερωμένα σε Βυζαντινές εκκλησιές του τόπου και το χωριό Αμάρι.

          Ο πατήρ Εμμανουήλ Διαμαντάκης ξενάγησε στον ναό των Ταξιαρχών (Μονή Ασώματων). Ο πατήρ Αλέξης Πιπεράκης στον ναό της Αγ.Άννας (Αμάρι) και ο Άρης Κουτάκης στον ναό της Αγ.Παρασκευής με τον τάφο του Γ.Χορτάτζη (κοντά στην Σχολή Ασωμάτων).

          Επίσης γυρίσματα έγιναν στο χωριό Αμάρι, όπου ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης μίλησε για τη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

          Συνέντευξη έδωσε στο Αμάρι και ο υπεραιωνόβιος Χαράλαμπος Κούνουπας (104 ετών), ενώ ο Θεμιστοκλής Στεφανάκης (Αμάρι) μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό για την πανάρχαια ιστορία του τόπου, τους ανθρώπους, τα τοπωνύμια και τους θεούς που λατρεύτηκαν στην περιοχή του Αμαρίου χιλιάδες χρόνια πριν από το σήμερα.

          Μετά το πέρας των πολύωρων και κουραστικών γυρισμάτων και για να τιμηθούνε τα μέλη του συνεργείου της εκπομπής, οργανώθηκε Κρητική βραδυά στην ταβέρνα ΚΛΑΔΟΣ στην Σχολή Ασωμάτων.

          Οι "ΑΜΑΡΙΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ" με τις παραδοσιακές στολές τους χόρεψαν τους παμπάλαιους πυρρίχιους χορούς. Λύρα έπαιξε ο Μανώλης Πατεράκης (Πετροχώρι) λαγούτα οι Λευτέρης Πατεράκης (Πετροχώρι) και Κωστής Πηγουνάκης (Αμάρι) ενώ μαντολίνο ο Δημήτρης Κλάδος (Πλατάνια).

          Το συνεργείο κατέγραψε την τιμητική αυτή βραδυά και όλα αυτά τα πρωτόγνωρα σ? αυτούς, με το ξεκίνημα της οποίας βραδυάς έκλεισε μάλιστα το δεύτερο 10λεπτο αφιέρωμα στο Αμάρι.

          Όταν προβλήθηκαν απ? την τηλεόραση τα δύο σχετικά δεκάλεπτα-αφιερώματα (13 & 14/05/2008) έσπασαν στη κυριολεξία τα τηλέφωνα από Αμαριώτες, που βλέποντας στο γυαλί της τηλεόρασης τις ομορφιές του τόπου τους, μας πήραν τηλέφωνο κατασυγκινημένοι για να μας συγχαρούν. Ακόμα και από Ν. Αφρική, Αυστραλία, οι ξενιτεμένοι Αμαριώτες, μας μετέφεραν την συγκίνηση τους.

          Μ? ακόμα και Αμαριώτες φίλοι μας απ? όλη την Ελλάδα, βρήκαν αφορμή να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας μιλήσουν μ? ενθουσιασμό για όσα είδαν, δηλώνοντας μας χαρακτηριστικά πως μας ζηλεύουν που ζούμε σ? έναν τέτοιο όμορφο τόπο...

          Το δε συνεργείο της εκπομπής, καταγοητευμένο από την φυσική ομορφιά του τοπίου, την απλόχερη φιλοξενία των ανθρώπων αλλά και έκπληκτοι από την πληθώρα των θεμάτων που συνυπάρχουν στην περιοχή, υποσχέθηκε να μας ξαναεπισκεφθεί σε πρώτη ευκαιρία.

          Όπως δήλωσε, μάλιστα χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Θύμιος Κάκος για το Αμάρι και την περιοχή του "αυτό ήταν μόνο η αρχή.."

          Συστήνουμε λοιπόν σ? όλους τους Αμαριώτες και φίλους του Αμαρίου να παρακολουθούν την συγκεκριμένη εκπομπή (όσοι τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα) για να μπορούν να αντιγράψουν τα αφιερώματα που στο μέλλον θα μπορέσουμε πάλι να κάνουμε για την περιοχή μας.

          Μια και όπως τονίζουμε τώρα και χρόνια, η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με τα δημιουργήματα τ? ανθρώπου στην περιοχή Αμαρίου είναι σπάνια και δυσεύρετη και η προβολή και ανάδειξη τους, θεωρούμε ότι αποτελεί την καλύτερη προσφορά μας στον τόπο τούτο, που τόσο το έχει πράγματι ανάγκη...

         


« επιστροφή στη κατηγορία Κοινωνικά

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία