Άμεση εφαρμογή του "Καποδίστρια 2" από Γιάννη Ραγκούση

Εκτύπωση

Άμεση εφαρμογή του "Καποδίστρια 2" από Γιάννη Ραγκούση 

22/10/2009
της Εύης Κοσμά

Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, που ακούει στο όνομα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2".

 

   Η φωτογραφία αντικατοπτρίζει μία πιθανή εκδοχή των περιφερειών και όχι την πρόταση Ραγκούση

Ο νέος υπουργός εσωτερικών έχει ήδη προσκαλέσει σε συνάντηση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ, την Πέμπτη 22/10, με θέμα συζήτησης την διοικητική μεταρρύθμιση.


Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης προβλέπει αιρετούς περιφερειάρχες, κατάργηση των νομαρχιών και  δημιουργία 350 δήμων αντί των υπαρχόντων 1030 που υπάρχουν.

Η εφημερίδα μας ήρθε σε επαφή σχεδόν με όλους του Δημάρχους του Νομού όπου ο καθένας ξεχωριστά κατέθεσε το δικό του στίγμα για το θέμα.

Δηλώσεις Δημάρχων Νομού Ρεθύμνου

O δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στέκεται επιφυλακτικά απέναντι στο θέμα, μιας και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στο στάδιο διαλόγου. Προτιμά λοιπόν να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση του νομικού πλαισίου της διοικητικής μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ολοκληρώσει την άποψή του επί του θέματος και μας δώσει την τελική του γνώμη επί συγκεκριμένου θέματος πλέον.

Ο δήμαρχος Αρκαδίου, κ. Εμμανουήλ Μανωλακάκης, τίθεται αρχικά υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά "υπό προϋποθέσεις, δηλαδή την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης προς τους δήμους καθώς και την διευθέτηση του χωροταξικού".

Ο δήμαρχος Κουλούκωνα, κ. Δημήτριος Κόκκινος, απαντά θετικά και σε συνεννόηση με το δήμο Μυλοποτάμου, με την προϋποθέτηση "τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα να διευθετηθούν προς όφελος όλων και πρωτίστως των πολιτών".

Ο δήμαρχος Κουρητών, κ. Στέφανος Σημαντήρας, τίθεται υπέρ, αλλά με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα είναι "υπέρ μόνο στην περίπτωση θεσμικής και οικονομικής εξασφάλισης των δήμων".

Ο δήμαρχος Λαππαίων, κ. Ευστάθιος Λουκογεωργάκης, δηλώνει θετικός, ενώ τονίζει ότι "οι συνενώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει - απλά χρειάζεται οικονομική θωράκιση, ώστε να μην εκτεθούμε. Είμαστε θετικοί στη συνένωση με τους δήμους Ν. Φωκά και Φοίνικα. Το μέλλον του δήμου Λαππαίων είναι η συνένωσή του με το Ρέθυμνο".

Ο αντιδήμαρχος Νικηφόρου Φωκά, κ. Γιάννης Αναστασάκης, τίθεται υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά "με προϋποθέσεις", όπως τονίζει ο ίδιος, δηλαδή "να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την υποστήριξη των δήμων και να γίνει διάλογος για την χωροταξική κατανομή των δήμων".

Ο δήμαρχος Συβρίτου, κ. Μιχαήλ Πετρακάκης, συμφωνεί με το σχέδιο της ειδικής επιτροπής της ΚΕΠΚΕ, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο δήμαρχος Φοίνικα, κ. Μανώλης Μαστορογιαννάκης, δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου, προκειμένου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους δήμους και όπως ο ίδιος μας τόνισε "εν τη ενώσει η ισχύς".

Ο κοινοτάρχης των Ζωνιανών, κ. Κώστας Παρασύρης, ήταν από την αρχή των συζητήσεων σύμφωνος. Η κοινότητα Ζωνιανών είναι "υπέρ της συνένωσης με τους τρεις δήμους Μυλοποτάμου", μας είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιφυλάσσεται να επανέλθει με νέα άποψη όταν υπάρξει σαφέστερη θέση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία