Δυσχερένουν οι σχέσεις Κυβέρνησης - Τραπεζών

Εκτύπωση

Δυσχερένουν οι σχέσεις Κυβέρνησης - Τραπεζών

21/10/09

Μόλις λίγα 24ωρα πέρασαν από τις εξαγγελίες της κ. Λούκας Κατσέλη στη Βουλή και η υπουργός Οικονομίας δέχθηκε χθες «ομοβροντία» τραπεζικών πυρών για τα μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα παρουσίαζε.

Επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ για τη δυσφορία των τραπεζιτών, τρία κορυφαία στελέχη, ο κ. Νίκος Καραμούζης από την Eurobank, ο κ. Θ. Πανταλάκης από την Τρ. Πειραιώς και ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς από την Εθνική, αξιοποίησαν το βήμα που τους δόθηκε χθες από το Σύνδεσμο των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για να «ξιφουλκήσουν» κατά της κ. Κατσέλη.

Κατά σύμπτωση, μάλιστα, και οι τρεις τραπεζίτες που τοποθετήθηκαν δημόσια πρώτοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως στελέχη της Μεγάλης του Θ. Καρατζά Σχολής, αφού ανέλαβαν υψηλές θέσεις στην Εθνική επί των ημερών του αείμνηστου τέως διοικητή και στενού συνεργάτη και φίλου του κ. Κώστα Σημίτη.


Φωτό από το Συνέδριο του ΣΕΤΕ. Άπό αριστε-
ρά οι κ.κ. Αλ.Τουρκολιάς Γεν.Διευθ. Εθνικής
Ν.Καραμούζης Αναπλ. Διευθ. Σύμβουλος της
Εurobank, ο συντονιστής της συζήτησης
Ι.Πρετεντέρης & Θ. Πανταλάκης Αντιπρόεδρος
& Διευθ. Σύμβουλος του Ομίλου "Πειραιώς"
Μάλιστα, για τον κ. Καραμούζη έχουν επανειλημμένα κυκλοφορήσει φήμες, ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής, ενώ για τον κ. Πανταλάκη έντονες είναι οι φήμες των τελευταίων ημερών, ότι θα τοποθετηθεί από τη νέα κυβέρνηση στη θέση του διοικητή της Αγροτικής. 

Εξ΄ οικείων τα βέλη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, όπως σχολίαζαν χθες στελέχη της τραπεζικής αγοράς.Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των τριών τραπεζικών μάνατζερ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν το «κάτω τα χέρια από τις τράπεζες»!

Εν ολίγοις και οι τρεις τάχθηκαν κατά των ρυθμιστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των ασθενέστερων, από οφειλές που δημιουργήθηκαν και εξαιτίας της αλόγιστης πολιτικής πιστωτικής επέκτασης των ίδιων των τραπεζών, αλλά και από τις υπερβολικές, παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις τους, που κατ΄ επανάληψη έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα φαίνεται ότι διαφωνούν οι τραπεζίτες με την πρόταση της κυβέρνησης για προσωρινό «πάγωμα» με νομοθετική ρύθμιση της εξυπηρέτησης των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τη ρύθμιση των χρεών των δανειοληπτών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία.

«Σίγουρα πρέπει να υπάρχει νόμος για προστασία του καταναλωτή, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.
«
Σίγουρα δε θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ, όμως λέμε όχι και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής του "δεν πληρώνω-δεν πληρώνω". Είμαι εναντίον γενικευμένων αποφάσεων», τόνισε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ίσως ακόμη πιο ακραιφνής στην υποστήριξη της πλήρους τραπεζικής ασυδοσίας, ο κ. Πανταλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «... όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πώς θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά. Η ρύθμιση συνεπάγεται στρέβλωση και κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει παρά μόνο η τράπεζα».
Προφανώς, για τον κ. Πανταλάκη ούτε εκλεγμένες κυβερνήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε και δικαστήρια - νόμος είναι μόνο το ... δίκιο του τραπεζίτη!
Ο κ. Τουρκολιάς στάθηκε στη λέξη «πάγωμα», τονίζοντας ότι η λέξη αυτή «παγώνει και τις αγορές και η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά προβλέψεις 4,5 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι, σαν να επρόκειτο για κάποια χαριστική παροχή των μετόχων προς την κοινωνία και όχι για μια απώλεια που είναι εύλογη στο πλαίσιο της ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και αντισταθμίζεται, βέβαια, από τα τεράστια μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη, που έχουν «γεμίσει τις τσέπες» των μετόχων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία